BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAsgari ücrete ne kadar zam gelecek?----

Asgari ücrete ne kadar zam gelecek?

Asgari ücrete ne kadar zam gelecek?
24 Ekim 2021 - 10:36 www.finansgundem.com

Milyonlarca vatandaş yeni asgari ücret fiyatlarının ne kadar olacağını merak ediyor. Peki 2022 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaş 2022 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Son 10 yılda asgari ücret artışlarına bakıldığında değişmeyen bir zam formülü uygulanıyor. Dolayısıyla 2022 yılının asgari ücretinin belirlenirken 2021 yıl sonu enflasyonu etkili olacak. Ayrıca pandeminin getirdiği zorluklarda dikkate alınacak.

İŞTE OLASI ZAM TAHMİNİ
Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne baktığımız zaman yıl sonunda enflasyonun yüzde 16,40 civarında olacağı öngörülüyor. Bu rakamdan yola çıkıldığında ise asgari ücret artışının da 5-6 puan üzerinde olabilir. Bu da asgari ücret artışının yüzde 22 civarında olacağını gösteriyor.

KAÇ LİRA OLACAK?
Bu formülden yola çıkarak 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti hesaplayabiliriz. Yani enflasyonun 5-6 puan üzerinde bir artış yapıldığında asgari ücret yüzde 22 civarında zam görecektir. Bu durumda 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL'ye net asgari ücret ise 3.447,50 liraya çıkabilecektir. Tabi burada küçük artış ve inişleri de hesaba katılabilir. Bu durumda net asgari ücretin 3.300 TL ile 3.750 TL arasında bir rakama denk gelebileceğini hesaplayabiliriz. Yine Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan daha farklı bir karar da çıkabilir.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari Ücret 15 kişilik bir komisyon tarafından belirleniyor. Burada rakamı işçi ve işveren temsilcileri belirlerken kamu hakem rolünde bulunuyor. yani pazarlığı işçi ile işveren yapıyor. 5 işçi temsilcisi 5 işveren temsilcisi ve 5 kişiden oluşan kamu temsilcisi ile birlikte komisyon 15 kişiden oluşuyor. Komisyon üniversiteler TÜİK bakanlıklar gibi kurum ve kuruluşlardan çeşitli verileri alarak değerlendiriyor.

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK, ZAM PAZARLIKLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
2022 Asgari ücret konusunda geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını bildirmişti. Vedat Bilgin açıklamasında "Asgari ücret bir sosyal adalet mekanizması olarak işleyecek. Önümüzdeki dönemde asgari ücret görüşmelerine başlayacağız. Asgari ücret sadece düşük gelirli grupların değil çalışma hayatında yer alan herkesin gelirine bir müdahale etme imkanıdır. Aynı zamanda asgari ücret bizim işsizlik sigortasından tutun bütün harcamalara kadar düzenleyici bir eşittir" açıklamasında bulunmuştu. 2022 Asgari ücret zam pazarlıklarının Aralık ayı içerisinde başlaması bekleniyor. İşçi ve işveren sendikaları arasında gerçekleştirilecek toplantıların ardından 2022 yılında uygulanacak olan Asgari ücret tutarının ne kadar olacağına Aralık ayının son günleri içerisinde netleşecek.

'Asgari ücret, vergiden muaf tutulsun!'

2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak?

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)