BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemArtık "şok silahları" var!----

Artık "şok silahları" var!

Artık şok silahları var!
14 Eylül 2013 - 09:00 www.finansgundem.com

Polis, ‘dur’ ihtarına uymayan şüphelileri gerçek silahla vurmak yerine artık ‘elektroşok’ silahla etkisiz hale getirecek

Polis, palalı, bıçaklı saldırganları, hırsız ve tinercileri, ‘dur’ ihtarına uymayan şüphelileri gerçek silahla vurmak yerine artık ‘elektroşok’ silahla etkisiz hale getirecek.
Hürriyet'ten Ayten Alp'in haberine göre, böylece polis sokakta kaybettiği otoritesini geri alırken; ‘şüpheli’ diye suçsuz vatandaşları da öldürmemiş olacak. Hürriyet, İstanbul ve Ankara’da pilot uygulaması başlayacak olan ‘elektroşok’ silahın detaylarını açıklıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin zor kullanma yetkisi kapsamında suçun işlenmesini önlemek ve direnmeyi etkisiz hale getirmek amacıyla, ‘orantılılık’ ilkesine göre gerçek silahtan önce ‘elektroşok’ silah kullanacak. Karısını bıçaklayan, insanları rehin alan, polise saldıran palalı, silahlı, bıçaklı psikopat saldırganlar için düşünülen elektroşok silahlar, yedi metreye kadar mesafeden kullanılabiliyor. Ancak polis, bu silahı kullanmadan önce saldırganı uyarmakla mükellef olacak.
YERE YIĞILIYOR
Silahın ucundan ‘mermi’ yerine iki adet ok çıkarak, saldırganın vücuduna 2,5 milamper elektrik veriyor. Polis, elindeki silah üzerinden şoklamanın süresini ayarlayabiliyor. Ortalama iki saniye saldırganın etkisiz hale gelerek, yere yığılmasına yeterli olurken; olağanüstü durumlarda bu süre 5 saniyeye kadar çıkarılabiliyor. Silahla vurulan kişi, polis tarafından kelepçelenirken en fazla 3-5 dakika sonra kendine geliyor.
'AMERİKA’DA HER POLİSTE VAR'
Emniyet Genel Müdürlüğü Uzman Eğitmenlerinden Önder Özdemirler, bu silahın kullanıldığı kişiye hiçbir zararının olmadığını belirtirken, kişinin kısa süreli bir şok geçirdiğini belirtiyor. Eğitimler sırasında silahın polisler üzerinde de denendiğini ve en dirençli olanlarının bile 1 saniyede etkisiz hale geldiğini anlatan Özdemirler, ortalama iki saniyelik şokun yeterli olacağını ifade etti.
Bu silahın yaklaşık 40 yıldır Amerika’da ve uzun yıllardır da Avrupa’da kullanıldığına dikkat çeken Özdemirler, “Amerika’da her polisin iki silahı vardır. Öncelikle de bunu kullanırlar. Yapılan istatistikler bu silah sayesinde Amerika’da 120 bin kişinin bu silahla ‘ölümsüz’ şekilde yakalandığını ortaya koyuyor” dedi.
'ÖLÜMCÜL DEĞİL'
Önderler, bu silahın ölümcül olmayan silahlar araksında sayıldığına dikkat çekerken, jopun bile ‘az ölümcül’ grubunda yer aldığını vurguladı. Amerika’da üniversitelerin bu silahların kullanıldığı 1201 olayı incelediklerini ve yüzde 1’inin hafif yaralanmayla sonuçlandığının görüldüğünü anlattı. Bu yaralanmanın da saldırganın, yere düşmesinden kaynaklı yaralanma olduğunu belirtti.
Özdemirler, palalı saldırganlar, karısını bıçaklayanlar, insanları rehin alanlarla karşılaştığında polisin, silahını kullanmaktan çekindiğini, bunun da suçlular tarafından bilindiği için kışkırtmalar yaşandığına dikkat çekerek, “Palalı adamı rehin almış, polis gelmiş, hadi vur lan, erkeksen vur, diyor polise. Polis vursa bir türlü vurmasa bir türlü. Etrafta onlarca kişi izliyor. Yasalar gereği vuramıyor. Vurmakta tereddüt ediyor. Ama bu silahla rahatlıkla vuracak ve kelepçeleyip karakola götürecek” dedi.
'GEZİ'DE KULLANILMAYACAK'
Önderler, bu cihazın Gezi Parkı gibi toplumsal olaylarda kullanılıp kullanılmayacağı sorumuza ise, "Hayır bunlar toplumsal olaylar için kullanılan cihazlar değil. Bunlar 'bireysel saldırganlar' için kullanılan cihazlardır. Hangi durumlarda, kimlerin kullanabileceğinin talimatnamesi de vardır" yanıtını verdi.
ARALIK’TA YÖNERGEYE GİRDİ
Aralık ayında yürürlüğe giren Polis Teçhizatı Yönergesinde, polisin kullanabileceği maddi güç unsurları arasında yer verilen elektroşok cihazlar, “Öldürücü nitelikte olmayan, kapalı bir devre olup, güvenlik anahtarını içeren elektrikli dart mühimmatından oluşan ve güvenlik için hedefe uygulanan maksimum 15 saniye elektrik kullanımından sonra güvenlik kapama devresi bulunan nitelikteki cihazları ifade etmektedir” deniliyor.
İLK AŞAMADA 40 SİLAH
8 Temmuz 2013’te teknik şartnamesi hazırlanarak alınan elektroşok cihazlardan ilk aşamada 40 tane alındı. Bunlardan 22’si satın alınırken, 18 tanesi hibe edildi. Ceragem Teknoloji A.Ş isimli yüklenici firmadan, 4 Eylül’de teslim alınan silahlarla, Ankara’da 24;İstanbul’da 20 personele eğitim verildi. Bu eğitimlerde silahların hangi şartlarda kullanılması gerektiği, insan hakları konusunda dikkat edilecek hususlar, riskler de anlatıldı.
ÖNCE ANKARA VE İSTANBUL
Pilot olarak İstanbul ve Ankara’da eğitim almış polislerce kullanılacak bu cihazlar, olumlu sonuç alınması halinde Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)