BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinArkadaşınızı doğru seçin, sağlığınızı bozabilir----

Arkadaşınızı doğru seçin, sağlığınızı bozabilir

Arkadaşınızı doğru seçin, sağlığınızı bozabilir
29 Ağustos 2022 - 17:49 www.finansgundem.com

Arkadaşlarınızı akıllıca ve doğru seçin çünkü sağlığınız üzerinde büyük etkileri olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

En yakın beş arkadaşınızı düşünün. Neye önem veriyorlar? Spor salonunda vakit geçirmeyi seviyorlar mı? Peki ya sahilde uzun yürüyüşler? Belki sigara gibi kötü alışkanlıkları var ya da aşırı kilolular. Siz siz olsun, arkadaşlarınızı doğru seçin çünkü arkadaşlarınızın sağlığınız üzerinde büyük etkileri olabilir.

South Australia Üniversitesi’nden Carol Maher ve Tim Olds’un, Universal-Sci’da yayınlanan haberine göre, arkadaşlarımız bizi daha sağlıklı, çoğunlukla da daha sağlıksız olmamız bakımından etkiliyor. Artan kanıtlar, sağlığımızı etkileyen olumsuzlukların hastalığın sosyal ağlar aracılığıyla yayıldığını gösteriyor. 32 yıl boyunca 12.000 kişiyi takip ederek yapılan bir araştırmaya göre, obez olan yakın bir arkadaşınız varsa, obez olma şansınız yüzde 171 artıyor. Daha da kötüsü, intihara meyilli bir arkadaşınız varsa, intihara teşebbüs etme riskiniz dört kat daha fazla oluyor.

Sosyal ağların etkisi

Peki, sosyal ağlar sizi hasta edebiliyorsa, daha sağlıklı da yapabiliyor mu? Bu soruya ‘evet’ cevabı vermek araştırmaya göre mümkün görünüyor. Ancak hayatın can sıkıcı asimetriler barındırdığı düşünüldüğünde, sağlıklı olma etkisinin, hastalık etkisi kadar güçlü görünmediği kabul edilecektir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son araştırmalar, sigarayı bırakmanın sosyal ağlar aracılığıyla yayıldığını gösteriyor. Yakınınızda bulunan ve önemsediğiniz kişinin sigarayı bırakması, sigara içme olasılığınızı yüzde 67 azaltıyor.

Mutluluk bulaşıcıdır

Aynı zamanda araştırma, her zaman şüphelendiğimiz şeyi de doğruluyor: Mutluluk bulaşıcıdır. Etrafınız mutlu insanlarla çevriliyse, daha mutlu olma şansınız da bir o kadar artar.

Mutluluğun bulaşma gücü, o kişiyle ne kadar yakın yaşadığınıza ve ilişkinizin ne kadar güçlü olduğuna bağlı. En güçlü etki, en fazla 1,6 km yakınınızda yaşayan mutlu bir arkadaşınız varsa ortaya çıkıyor. Böyle bir durumda arkadaşınızın mutluluğunun size bulaşma ihtimali yüzde 25 oranında artıyor.

Mutlu kardeşler veya eşler de sağlıklı olmanıza yardımcı olabiliyor ancak arkadaşlarınız kadar değil. Araştırmalar, kardeşinizin mutluluğunun sizi de mutlu biri haline getirmesinin yüzde 14, eşinizin sizi mutlu biri kılma ihtimalinin ise yüzde 8 olduğunu söylüyor. Araştırmalara göre mutlu iş arkadaşlarının ise sizin mutluluğunuz üzerinde hiçbir etkisi bulunmuyor. Bu yüzden işte huysuz olmanız bir sorun teşkil etmiyor.

İlişkinin yönü

Ama tüm bunlar, insanların beğenisini harekete geçirmesi nedeniyle olamaz mı? Bilim adamları bunu da test ediyor. Görünen o ki, bu etki, merkezi ‘düğümlerden’ sosyal bağlantılara kadar zaman içinde yayılan davranışlardan kaynaklanıyor. Yayılma, üç dereceye kadar etki edebiliyor. Bu da demek oluyor ki, arkadaşlarınızın arkadaşlarının arkadaşları dahi sağlığınızı etkileyebiliyor.

Bağlantının ‘yönü’ de bu noktada oldukça önemli bir konuma sahip bulunuyor. Obezitenin sosyal ağlar aracılığıyla yayılmasını inceleyen araştırma, birini arkadaşınız olarak görürseniz ve o obez olursa, obez olma şansınızın yüzde 57 oranında arttığını tespit ediyor.

Yine de sizi arkadaş olarak görürlerse ancak bu duygu karşılıklı değilse, obezite riskiniz bundan etkilenmiyor. Hepsinden kötüsü, birbirinizi arkadaş olarak kabul ederseniz ve arkadaşınız obez olursa, obez olma şansınız neredeyse üç katına çıkıyor. Ancak önleyici bir önlem olarak aşırı kilolu arkadaşlarınızı arkadaşlıktan çıkarmanızı önermiyoruz.

Sağlık programlarının etkisi

Ayrıca, çevrimiçi sosyal ağlar ve sosyal medya platformları, sağlık programları sunmak için uygun bir fırsat sunuyor. Son incelemeler, umut verici sonuçlarla birlikte bu fikre yönelik gelişen bilimsel ilgiyi belirliyor. Kullanıcıların 50 günlük bir fiziksel aktivitede rekabet etmek için çevrimiçi arkadaşlarıyla takım oluşturmasına izin veren oyunlaştırılmış bir Facebook uygulamasıyla ilgili çalışmanın, yarış halinde olunan fiziksel aktivitede haftada iki saatlik bir artışa yol açtığı gözleniyor. Kilo verme, egzersiz yapma ve sigarayı bırakma dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık davranışlarını hedef alan bu tür uygulamalar, sizi daha sağlıklı kılabiliyor.

Yine de daha sağlıklı olmak için çevrimiçi sosyal ağları kullanmanın herkes için uygun olmadığını bilmeniz gerekiyor. Sağlık bilgilerini çevrimiçi paylaşmak gibi sakıncalar bu endişelerin başında geliyor. Ancak sosyal ağlar, sosyal destek için fırsatlar sunabiliyor ve dostça bir rekabet ortamı yaratmanızı sağlayabiliyor. Bu kaynaklar, sağlıklı bir hayat için dikkate değer motivasyon kaynakları olarak kullanılabiliyor.

Türkiye'de arkadaşlara güven giderek azalıyor

 

Zengin arkadaşlar edinmek çocukları daha başarılı kılıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)