BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkArchegos fiyaskosunun faturası belli oldu----

Archegos fiyaskosunun faturası belli oldu

Archegos fiyaskosunun faturası belli oldu
19 Nisan 2021 - 15:46 www.finansgundem.com

Morgan Stanley’nin geçtiğimiz hafta yaptığı bilançosunda yer alan tek bir müşteriyle ilgili 911 milyon dolarlık kaybın Archegos Capital’dan kaynaklandığı ortaya çıktı. Credit Suisse’se kriz nedeniyle 4,7 milyar dolar kayıp vermişti


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Morgan Stanley hisse senedi birimi içinde tek bir müşteriyle ilgili 911 milyon dolarlık zarar rezervi ayırdı. Wall Street bankasının bilançosunda ayırdığı bu miktar Archegos Capital krizinin bankada yarattığı hasarı gösteriyor.

Wall Street bankasının bilançosunda, ana komisyonculuk birimini de barındıran hisse senedi alım satım işletmesindeki gelirlerin %17 arttığı ancak "tek bir ana aracı kurum müşterisiyle” gerçekleşen bir kredi sorunu nedeniyle 644 milyon dolarlık bir kayıp verildiği, bu kaybın ardından ticaret biriminde 267 milyon dolarlık zararın oluştuğu belirtiliyor. Bloomberg’in haberine göre konuyla ilgili bilgisi olan kişiler söz konusu kaybın Archegos Capital’dan kaynaklandığını belirtti.

Morgan Stanley CEO’su James Gorman analistlerle yaptığı bir açıklamada, bankanın ana komisyonculuk birimini "bir işletmenin mücevheri" olduğunu ve herhangi bir temel değişiklik yapmayacağını söyleyerek Archegos kaybını "bitti ve tarih oldu" sözleriyle nitelendirdi. Gorman bankanın hisse senedi işletmesinde “rekor bir çeyreği” geride bıraktığı için zararı daha önce açıklamadığını da sözlerine ekledi.

Gorman konuyla ilgili açıklamasında Archegos Capital gibi aile ofisi tipi yatırım şirketlerine ilişkin “Açıkçası, bu kurumlarla ilgili şeffaflık ve bildirim eksikliği riskli fon şirketlerinden farklı işliyor. Bu eminim SEC’in (ABD Sermaye Piyasası Denetleme Kurulu) inceleyeceği bir konu olacaktır ve inceleme muhtemelen tüm finans endüstrisi için de olumlu bir gelişme olacaktır” açıklamalarına yer verdi.

Morgan Stanley yatırım bankacılığı birimi kayıpları engellemek konusunda geç kalındığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Ancak Gorman, bankanın Archegos zararıyla ilgili güvenlik konusunda yüklenici görevi yaptıklarını ve bunun da satışı geciktirdiğini de sözlerine ekledi. CEO, “Yapılacak en doğru şey, o Cuma günü (26 Mart) önceki döneme ait yükümlülükleri kapatmaktı, bu yüzden erteleme yapmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Finansgundem.com’un derlediği verilere göre Eski Tiger Asia Yöneticisi Bill Hwang'ın aile yatırım ofisi Archegos nedeniyle İsviçre Bankası Credit Suisse de yaklaşık 4,7 milyar dolar kayıp vermişti. Önde gelen teknoloji firmalarındaki pozisyonlarında yaklaşık 20 milyar dolarlık çıkışıyla küresel piyasaları sarsan aile yatırım ofisi Archegos'un Japon bankası Nomura’nın da tek seferde 2 milyar dolar kayıp vermesine neden olmuştu.

Goldman Sachs CEO’su David Solomon ise 14 Nisan'da yaptığı açıklamada, bankanın Archegos'tan kaynaklanan kayıpları sınırlamak için "derhal harekete" geçtiğini ve bankanın kriz karşısında verdiği cevaptan memnun olduğunu söylemişti.

Credit Suisse’in verdiği derin kayıplarsa bankanın Baş Risk Sorumlusu Lara Warner’ın ve Yatırım Bankacılığı Birimi CEO’su Brian Chin’in görevinden alınmasına neden olmuştu.

Credit Suisse’in yeni lideri en zorlu krizle karşılaşacak

 

ABN AMRO 480 milyon euro cezayı kabul etti

 

JP Morgan, dolarda yükseliş beklentisini korudu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)