BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkArchegos Capital dev İsviçre bankasını kandırmış----

Archegos Capital dev İsviçre bankasını kandırmış

Archegos Capital dev İsviçre bankasını kandırmış
29 Temmuz 2021 - 18:17 www.finansgundem.com

Archegos skandalında Credit Suisse’in soruşturma raporu açıklandı. Rapora göre İsviçre bankası göz göre göre aile yatırım firması tarafından kandırılmış

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse ile iflas eden ABD’li aile yatırım şirketi Archegos Capital arasındaki ilişkiyi araştıran ve finans dünyasının merakla beklendiği soruşturma sona erdi. CNBC’nin haberine göre soruşturma raporunda İsviçre bankasının ‘riskleri aktif bir şekilde yönetebilme’ konusunda başarısız olduğu belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Archegos Capital’ın çöküşü geçtiğimiz mart ayından biridir iş dünyasının en önemli manşetleri arasında yerini korurken birçok uluslararası bankanın dahil olduğu krizden Credit Suisse en fazla etkilenen banka olarak öne çıkmıştı.

Archegos takas yoluyla belirli hisse senetlerinde büyük yatırımlar inşa etti. Aile yatırım firması olduğundan dolayı varlıklarını halka açıklamak zorunda olmayan Archegos yüksek kaldıraçlı işlemler üzerinden çok büyük miktarlarda yatırım yapabiliyordu. Ancak bu hisse senetlerinde gerçekleşen bir satış dalgası fonu daha fazla nakit enjekte etmek zorunda kaldı ve bu aynı zamanda 20 milyardan fazla zorunlu tasfiye toplaması anlamına geliyordu.

Banka yönetim kurulu tarafından yaptırılan bağımsız bir soruşturmanın sonuçları gün içerisinde yayınlandı. Raporda Credit Suisse’in yatırım bankacılığı birimindeki ana hizmetler birincil ve ikincil savunma kademelerinde ve risk hesaplamalarında eksiklik olduğu, riskin etkin bir şekilde yönetilemediği ortaya kondu.

Raporda, “Yatırım bankasındaki ve risk yönetimlerindeki denetim sorumluluklarının yetersiz bir şekilde boşaltılmasının yanı sıra, risk azaltma ve iyileştirme önlemlerine öncelik verilememesinin bir sonucu olarak her iki savunma hattındaki limit aşırılıklarının kontrol edilemediği görüldü” açıklamasına yer verildi.

Soruşturma raporunun sonucunda, “Archegos’un Credit Suisse’i kandırması ve Archegos’un benzeri görülmemiş küresel salgının ortasında topladığı hisse senedi pozisyonlarının gerçek boyutunu karatmış olması muhtemel görülüyor” denildi.

Raporda, “Tüm bunlarla birlikte işletme ve risk birimlerinde 22 Mart 2021’de gerçekleşen olaylardan önce geniş bir bilgiye sahip olduğu da görülüyor. Bu bilgiler ışığında Archegos’un Credit Suisse’e neden olduğu büyük risklerin bir kısmını hafifletecek adımların atılması gerekirdi” ifadelerine yer verildi.

Soruşturmada ayrıca, bu risklerin gizlenmemiş olmasına karşın İsviçre bankasındaki hiç kimsenin "Archegos'un portföyünün oluşturduğu ciddi riskleri tam olarak takdir ediyor gibi görünmediğine" işaret edildi. Raporda risklerin “en azından Eylül 2020’den bu yana” açık bir şekilde görüldüğü belirtiliyor.

Bununla birlikte, soruşturma, banka yönetimi ve çalışanlar tarafında herhangi bir "dolandırıcılık veya yasadışı davranış" veya kötü niyet olmadığı sonucuna vardı.

Skandalın ardından, Credit Suisse Yatırım Bankacılığı Birimi Başkanı Brian Chin ve Risk ve Uyum Birimi Başkanı Lara Warner istifa etti. Bankanın icra kurulu, 2020 yılı için ikramiyelerden feragat etme kararı aldı ve ayrıca önerilen temettü rakamlarını da kesti.

Credit Suisse CEO'su Thomas Gottstein CNBC'ye yaptığı açıklamasında, "Bu olayı büyüklüğüne göre çok ciddiye alıyoruz, aynı zamanda olayın nasıl gerçekleştiğini de araştırarak doğru dersleri almak istiyoruz. Archegos gibi bir kaza bir daha asla olmayacak” ifadelerine yer verdi.

Bankacılık sektöründe çalışan sayısı azalıyor

 

Credit Suisse’in yatırım bankacılığı yenilgisi

 

Archegos skandalında hasar tespitine başlandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)