BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakArazileri alelacele satıp kaçıyorlar----

Arazileri alelacele satıp kaçıyorlar

Arazileri alelacele satıp kaçıyorlar
17 Kasım 2020 - 10:12 www.finansgundem.com

Hobi bahçeleri biçiminde bölünüp satılan tarım arazilerinin satışını engelleyen yasal düzenleme sonrası valilikler harekete geçti. Yüzlerce arazi için alelacele satılık ilanları çıkarılması sebebiyle yetkililer suç duyurusunda bulunuyor.

Tarım arazilerinde yapılaşmanın ve niteliğinin bozulmasının önünü açtığı gerekçesiyle tartışmaya yol açan 'hobi bahçeleri'ne ilişkin yasa değişikliği geçtiğimiz ay Torba Yasa'yla Meclis'ten geçti. Düzenlemeyle birlikte tarım arazileri hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünemeyecek, bölünenler ve üzerlerinde yapılaşma olanlara yönelik ise yaptırımlar uygulanacak.

Kanuna göre tarım arazilerini hobi bahçeleri aracılığıyla bölüp satan ve pazarlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilirken, tarım arazilerinde plan ve projelere aykırı hareket edenlerin valiliklerce tespit edilerek sorumlu kişi ve kurumlara 1000 liradan az olmamak üzere, bozulan arazinin metrekaresi hesaplanarak ve her metrekare başına 10 lira idari para cezası kesilecek.
 
Yenişafak'tan Kenan Biter'in haberine göre, düzenlemenin yasalaşmasının ardından valilikler ve belediyeler de harekete geçti. Hobi bahçeleri adı altında bölünen tarım arazilerine yönelik tespitler yapılırken, düzenlemenin çıkmasıyla bu şekilde planlanmış binlerce arazi de alelacele satışa çıkarıldı.

2 AY SÜRE

''Kanun çıktı, artık herkes kanunun emrettiği şekilde görevini yerine getirmek durumunda. Öncelikle hobi bahçeleri adı altında tarım arazilerinin tarım dışına çıkaranların tespitleri yapılacak. Bu usulsüzlüğü yapmış olanlara m2 başına 10 lira olmak kaydıyla toplam bin TL'den aşağı olmamak üzere bir cezai müeyyide uygulanacak ve kendisine alanında düzeltme yapması için iki aylık bir süre verilecek.'' diye konuştu.

İki aylık süre içerisinde hobi bahçesi adı altında tarım arazisi üzerinde yapılmış olan usulsüzlüğün düzeltilmemesi halinde bir ay içerisinde özel idarelerin ve belediyelerin görevinin başlayacağına dikkat çeken Kılıç, ''Hangilerinin imkanları ve kabiliyetleri bu alanı yeniden eski haline getirmeye müsait ise görev devralınacak. Bahse konu bir ay içerisinde söz konusu kurumlar da görevlerini yerine getirmez ise bu sefer de devreye Tarım Bakanlığı girecek ve bu alanları eski haline dönüştürecek. Tabi bu dönüşüm süresi içerisinde yapılan tüm masraflar ise iki katı olmak şartıyla özel idarelerin ve belediyelerin İller Bankası ve Hazine'den kendilerine gelen paylarından kesilerek direk bakanlığın hesabına aktarılacak. Bu süreç bu şekilde tamamlanmış olacak.'' dedi.

TESPİTLER BAŞLADI

Valiliklerin resen tespitlere başladığını ve bir takım cezalandırmaları da yaptığını dile getiren Kılıç, ''Toplumdan bunlara neden vakti zamanında izin verdiniz şeklinde haklı çıkışlar geliyor ancak şu var özellikle pandemi sürecinde bu tarz yerlere olan talep yüzde 1000 seviyelerinde arttı. Bu süreçte arazilerin bu şekilde tarım dışına çıkarılmasına müsaade edecek olursanız, şehir tarımı yapabilecek ne yazık ki bir alanımız kalmayacak. O yüzden tarım arazilerini muhafaza etmenin bir başka yolu yok.'' diye konuştu.

Kılıç, kendisine de ''Hakikaten yıkılacak mı?'' diye çok sayıda soru yöneltildiğini de kaydederken, ''Bizim derdimiz milletin malını evini yıkmak değil. Bizim derdimiz tarım arazilerini korumak. Kanun bunu emrediyor. İnanmıyorsun açıp ban soruyorsun kanun çıktı artık.'' dedi.
Hobi bahçeleri adı altında insanlarını bu yönde sevk eden ve bu işin rantını yiyip ortadan kaybolanlar olduğunu bunları ise genellikle emlak danışmanları bazen muhtarlar bazen de kendini köyün akıllısı zannedenler olduğunu ifade eden Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü;


200 BİN TL İSTİYORLAR

''Bir tarlayı alıyor, 500'er metrekarelik parçalara bölüyor, bunu genellikle noterde yapıyor. Ya bir şirket kuruyor ya da kooperatif. 10 bin TL dönümü olan tarım arazisini kimi yerlerde 200 bin TL'ye kadar satıyor. 1'e 20 para kazanıp işin içinden sıyrılıyor. Kanuna bu kişilere yönelik bir ilave madde ekledik ve bu şekilde tarım arazilerini tescil edilemeyecek şekilde küçük parçalara ayıranlara 1 ile 3 yıla kadar hapis, bin güne kadar adli para cezası ve 250 bin TL'ye kadar da idari para cezası uygulanması yönünde karar aldık. Onların da artık yaptıkları yanına kar kalmayacak.''

Düzenlemenin çıkmasının ardından hobi bahçelerine yönelik yüzlerce satılık ilanının çıkılmasına ilişkin de konuşan Kılıç, ''Bizzat kendim olmak üzere söz konusu ilanların bir kısmı için suç duyurusunda bulundum. Ayrıca uyardıklarımız da var. Onların bir çoğu da kanunun çıkması ile birlikte ellerindeki bu tarz arazileri satıp kaçmaya çalışan kişiler. Son zamanlarda sosyal medya üzerinden tanıtım ve satış duyuruları da ciddi oranda arttı.'' dedi.

Pakdemirli’den hobi bahçesi uyarısı

 

Yeni torba yasada hangi maddeler var?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)