BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAraya bir de Truva atı karıştı----

Araya bir de Truva atı karıştı

Araya bir de Truva atı karıştı
22 Şubat 2015 - 09:09 www.finansgundem.com

Yunanistan’ın borçlarını ertelemek için başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi ülkeleriyle yaptığı müzakereler adeta ‘at pazarlığı’na döndü

Alman yetkililer, Avrupa’dan aldığı yardımı 6 ay uzatmayı talep eden Yunanistan’ı ‘Truva atı’na benzetti. Ancak dün gece Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan’ı kurtarma paketini 4 ay uzatmak konusunda anlaştı.  
Avrupa Birliği ülkeleri, IMF ve Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere 240 milyar euro borcu bulunan Yunanistan, Euro Bölgesi’yle kredi anlaşmasını uzatmak için dün tekrar masaya oturdu.

4 ay nefes alacak
Reuters’ın haberine göre Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem Yunan kurtarma paketinin 4 ay uzatıldığını açıkladı. Ancak Yunan tarafı 6 ay uzatma talebinde bulunmuştu. Bu kararla Atina yönetimi biraz nefes alma imkânı bulacak.
Karar öncesi Yunan Başbakanı Aleksis Çipras, 6 aylık süre uzatımı talebinin koşullarıyla birlikte kabul edileceğinden emin olduğunu belirterek, “Yunanistan taraflar adına karşılıklı olarak faydalı bir çözüm sağlanması için mümkün olan herşeyi yaptı” demişti.

Piyasayı vurdu...
Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise toplantı öncesi, Yunanistan’ın borç anlaşması için “ilave 1 mil değil, 10 mil gittiğini ve  ortaklarından kendilerini yolun ortasında değil, 5’te birinde karşılamalarını istediğini” söylemiş ve toplantı sonunda “beyaz Duman” beklediğini ifade etmişti.
Yunanistan belirsizliği nedeniyle baskı altında kalan kur dün 2.4672 TL’ye kadar yükseldi. Belirsizlik gelişmekte olan ülke borsaları üzerinde baskı yaratırken hisselerdeki satışları da artırdı. BIST-100 endeksi yüzde 1.07 düşüşle kapandı.

‘Yunanistan euro’da kalmalı’
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısında Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasını öngören herhangi bir senaryonun göz önüne alınmadığını söyledi.
Hollande, “Yunanistan Euro Bölgesi üyesi ve öyle kalmalı” dedi. Merkel ise Yunanistan’ın mali yardım anlaşmasının uzatılması talebinin Alman parlamentosunda onaylanması için “önemli iyileştirmeler” gerektiğini söyledi. Merkel tüm Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’ı ortak para birimi bölgesi içinde tutmayı hedeflediklerini belirtti.

 FELAKET SENARYOSU HAZIRLIĞI
Alman Der Spiegel dergisinin yeni sayısında yer alacak bir makalenin özetinde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışı için hazırlık yaptığı ve ECB çalışanlarının diğer ülkelerin Euro Bölgesi’nde ne şekilde bir arada kalabileceklerine dair acil durum planları hazırladıkları belirtildi. Makale hakkında ECB bir yorum yapmaktan kaçındı.
Bu arada Yunanistan’da bankalardan mevduat çıkışı hızlanarak son 2 günde 1 milyar euro’nun üzerine çıktı.

Bankaya hücum var...
Reuters’a konuşan kıdemli bir bankacı, Yunanistan’da hafta sonuyla beraber üç gün olacak tatil öncesinde halkta tedirginliğin artmasıyla çarşamba ve perşembe günü çıkışların 500 milyon euro’ya ulaştığını söyledi. Yunanistan’da piyasa pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacak. Milliyet
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)