BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriAraç kiralama şirketleri finteklere karşı temkinli----

Araç kiralama şirketleri finteklere karşı temkinli

Araç kiralama şirketleri finteklere karşı temkinli
06 Aralık 2021 - 16:14 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde Chime gibi fintek start-up’larının kullanıcı sayılarında şaşırtıcı bir büyüme görüldü. Ancak bazı araç kiralama şirketleri, oteller ve diğer büyük işletmeler halen dijital ödemelere temkinli yaklaşıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni nesil dijital bankalar, fintek devriminin en popüler sektörlerinden bir tanesi. Chime gibi fintek şirketleri hızlı ödeme onayı ve düşük ücretli ya da ücretsiz hesap gibi avantajlar sunuyor. Fiziki şubelere sahip olmayan bu bankaların, pandemi döneminde popülerliğinin artması bu nedenle şaşırtıcı olmadı. Chime 2020 yılının başında ABD’de 7 milyon kullanıcıdan, bu yılın sonunda 13 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştı. Şirketin değeri ise Ağustos ayında 25 milyar dolara yükseldi.

Halka arzı ise gerçekleştiği takdirde şirketin değerini 45 milyar dolara taşıyabilir. Forbes’un haberine göre Square’in Cash App isimli mobil uygulaması, ilk aşamada kişiler arası para transferi hizmetiyle başladı ve daha sonra dijital bankaya dönüştü. Şirket de 2020 yılında 12 milyon kullanıcı kazandı. Square’in hissesi pandeminin başlangıcından bu yana üç kat yükseldi. Şimdi ise piyasa değeri 90 milyar dolara yaklaştı.

Ancak aynı dijital bankaları müşteriler için çekici kılan “temassızlık” ve kullanım kolaylığı gibi özellikler, bazı dolandırıcılık olaylarına da neden oldu. “Birinci taraf dolandırıcılığı” adı verilen bu dolandırıcılık yönteminde, kendi adına hesapları olan kullanıcılar yaşamadıkları eyaletlerde yasa dışı olarak işsizlik maaşı alabildi. Fintek hizmeti sağlayıcılar aynı zamanda kimlik ve hesap hırsızlığına karşı da savunmasız görülüyor. Dolandırıcılar bir başka kişinin hesabına erişim sağlayarak harcama yapabiliyor. Florida’da yaşayan Chime müşterisi Shayla King, 2021’in temmuz ayında dolandırıcılık mağduru oldu.

King’in telefonuna Hindistan’da farklı işletmelerden toplamda 744 dolarlık 62 işlem yaptığına dair mesajlar geldi. Duruma itiraz eden King, Chime’ın müşteri hizmetlerini aradı. Ancak bundan birkaç gün sonra hesabındaki tüm para ortadan kaybolmuştu. Chime ise King’in iddialarını kabul etmedi. Ancak daha sonra şirket, ilk aşamada hatalı davrandığını açıkladı ve King’in parası iade edildi. King, “bir daha asla online bankayla çalışmayacağım” dedi.

Devamında, “o para benim kredi ödemem, elektrik faturam. Maaşlı çalışan bir insanım” ifadelerini kullandı. Aite-Novarica Group’a göre, yeni nesil bankalar ve robot danışmanlar gibi fintek şirketlerinde dolandırıcılık olaylarının yaşanma oranı yaklaşık %0,30. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre kredi kartlarının ortalaması ise %0,15 ila %0,20 arasında değişiyor. Banka karlarında da oran %0,10. Oranlar arasındaki bu farklılık küçük görülse de 2020 yılında yalnızca kimlik hırsızlığı ABD’nin tüm finansal hizmetler şirketlerinde 56 milyar dolarlık zarara neden oldu.

Artan dolandırıcılık olaylarıyla karşı karşıya kalan bazı işletmeler de Chime, Cash App ve diğer yeni nesil bankalar tarafından sağlanan kredi ve banka kartlarıyla yapılan ödemeleri sınırlandırmaya ve hatta kabul etmemeye başladı. San Francisco merkezli bir fintek şirketinin yöneticisi, “şirketler daha önce riskleri inceleyerek finansal ürünler tasarlardı. Şimdi her şey pazarlamayla başlıyor ve riskler zaman zaman daha geri planda kalıyor” dedi. Araç kiralama şirketleri ve oteller şimdiye kadar finteklerin dolandırıcılık sorunu karşısında en sert önlemleri alan şirketler oldu.

Mart ayında Budget ve Payless araç kiralama markalarının da sahibi olan Avis, Chime karşıtı bir tutum izlemeye başladı. Şirketten Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “birçok dolandırıcılık raporu gelmesi nedeniyle Chime kartlarını kabul etmiyoruz” dendi. Avis aynı zamanda şubelerine yasağı açıklayan duyurular da astı ve Chime’ın kredi ve banka kartlarının kabul edilmediğini söyledi. Avis’in kısıtlaması, Chime’dan ve kart ağı Visa’dan da tepki aldı. Daha sonra Avis de bu karardan vazgeçti.

Avis sözcüsü Chime kartlarına getirilen yasak konusunda açıklama yapmadı ve Chime kartlarının ödeme yöntemi olarak kabul edildiğini söyledi.

ABD’nin en büyük iki araç kiralama şirketi Enterprise ve Hertz de fintek şirketlerinin kartlarına yasak uyguladı. 10 farklı eyalette bulunan Herz şubelerinde Chime, Cash App, PayPal ya da Venmo gibi şirketlerin ödeme hizmetlerinin kabul edilmediği  söylendi.

 Chime’ın Başkan Yardımcısı Brian Mullins ise “temmuz ayında tüm Marriott ve Courtyard Marriot otellerinde 50 bin işlem yapıldı. Chime kartlarının kabul edilmediği bazı birkaç nokta olabilir” dedi.

Ağustos ayı sonunda yaptığı açıklamada Enterprise araç kiralama şirketinde ise 2021 yılında 150 milyon dolarlık işlem gerçekleştirildiğini söyleyen Mullins, “böyle bir sorun müşterilerimizi etkilemiyor” dedi.

Goldman Sachs’tan Bitcoin teminatlı kredi

 

AB'de hava yolu yolcu sayısı Kovid-19 nedeniyle 4'te 1'e indi

 

Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni 8 ayın düşüğüne geldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)