BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAr-Ge teşvikiyle döviz vurgunu----

Ar-Ge teşvikiyle döviz vurgunu

Ar-Ge teşvikiyle döviz vurgunu
01 Şubat 2014 - 08:08 www.finansgundem.com

Son 9 ayda birçok firma Ar-Ge ve faizsiz kredi altında aldığı desteği üretime değil dövize yatırdı

Dövizde yaşanan hareketlilik devlet teşviklerinde yeni suiistimalleri de beraberinde getirdi. Ekonomi ile Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlıkları müfettişleri yıllık 6 milyar doları bulan Ar-Ge desteği ile sıfır faizli birçok kredinin yatırıma değil, dövize gittiğini tespit etti. 11 ayrı kurum tarafından verilen teşviklerin özellikle 2013'ün ikinci yarısından itibaren döviz alımında kullanıldığı belirtildi. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, çok sayıda KOBİ patronu ve sahte girişimci 500 bin TL ile 4 milyon TL arasında hibe olarak verilen teşvikleri evrekta sahtecilik yaparak, dövize veya gayrimenkule yatırdı. Böylece milyonlarca liralık teşvik son 6 ayda yüzde 30 kazanç getiren dövize gitmiş oldu. Yatırım teşvik belgesi alan bazı firmanın da sıfıra yakın faizle elde ettiği kredileri yatırım dışı alanlarda kullandığı belirlendi.
 2 BİN 800 FİRMA TAKİPTE
 SABAH'a konuşan bakanlık yetkilileri, sadece Ar-Ge değil, birçok teşvik mekanizmasında suiistimaller yaşandığı bilgisini verdi. 2 bin 800 firmanın mercek altına alındığı ve bu konudaki araştırmaların önümüzdeki günlerde derinleşeceğini belirten yetkililer, "Usulsüzlük yapan firmaların adı kamuoyuna açıklanacak" dedi.
 POLONYA'DAN PROJE KOPYALANDI
 SABAH'ın edindiği bilgiler arasında çarpıcı örnekler yer alıyor. Buna göre İstanbul Hadımköy'de faaliyet gösteren bir firma 2010'da TÜBİTAK'tan 500 bin TL'lik Ar-Ge teşviki almaya hak kazandı. Tıbbi cihazlar üretiminde kullanılacak destek için kademeli ödeme 2010 Mayıs'ta başladı. Ancak firmanın Ar-Ge projesinin kopya olduğu anlaşıldı. Polonya'dan tamamlanmış bir araştırma projesi bu tesiste kademe kademe sıfırdan yapılıyormuş gibi gösterildi. 3 yıl boyunca firmaya ödemeler devam etti. Firmanın gelen parayı döviz kredisini kapamakta kullandığı anlaşıldı.
GİRİŞİMCİLER KAYIP
Teşviklere yönelik yapılan incelemelere göre Doğu bölgeleri suiistimallerin merkezi oldu. Özellikle KOSGEB'in girişimcilik kredilerinde sıkıntılar yaşandı. Konu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) de taşındı. Araştırmalara göre, 'Uygulamalı Girişimcilik' kapsamında 132 binden fazla kişi girişimci eğitimi aldı. Kişilere 27 bin TL ödeme yapıldı. Ancak, sadece 6 bin yeni işletme kuruldu. Bunların 2.500'ü 6 ay sonra kapandı. Asıl vurgun ise sahte kimlik ve kişiler üzerinden yapıldı. Yüzlerce kişiye kağıt üzerinde girişimcilik eğitimi aldırıldı, yüzbinlerce liralık ödemeler yapıldı.
SUİİSTİMALLER DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA
Rakamlara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'sinde 11 bin işletmeye destek sağlandı. Ancak bu firmaların yüzde 48'i destekleri yatırım amaçlı kullandığını ispat edemedi. Tamamlanmayan yüzlerce fabrika kağıt üstünde çalışır gösterildi.
100 BİNE YAKIN KOBİ 'YE DESTEK VERİLİYOR
Türkiye'de her yıl 100 bine yakın KOBİ'ye, KOSGEB, KGF, TTGV, TÜBİTAK ve kalkınma ajansları gibi 11 ayrı destek kurumu teşvik veriyor. Verilen teşviklerin miktarı ise 54 farklı alanda 6.1 milyar doları buluyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)