BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAr-Ge odaklı şirketler kazandırıyor----

Ar-Ge odaklı şirketler kazandırıyor

Ar-Ge odaklı şirketler kazandırıyor
28 Nisan 2019 - 08:48 www.finansgundem.com

Son 30 yılda dolar bazında en güçlü getiriyi sağlayan şirketler inovasyon ve Ar-Ge odaklı şirketler oldu.

Milliyet Ekonomi Yazarı Zeynep Aktaş, sektöre getirdikleri yeniliklerle büyümelerini sürdüren, önümüzdeki dönemde de getirileriyle fark yaratacak olan şirketleri yazdı. İşte o yazı...

İnovasyon, Türkçe karşılığıyla yenileşim, günümüz firmaların rekabete ayak uydurabilmeleri dahası bir adım öne çıkabilmeleri için önem verdikleri bir kavram. Borsada teknolojiye yatırım yapan inovatif, Ar-Ge odaklı şirketler hem büyüyor, hem de yatırımcısına kazandırıyor. Yeniliği süreklilik haline getirmesini başaran bu firmalar, hızlı büyümeleriyle dikkat çekerken halka arzlarından bu yana dolar bazındaki ciddi getirileriyle de fark yaratıyorlar. 

Yükselişin öncüleri

Borsa İstanbul’da son 30 yılda dolar bazında en fazla değer kazanan şirket hisseleri teknolojiye yatırım yapanlar, Tüpraş, Ereğli, Arçelik, Aselsan gibi sektörlerinin dev şirketleri başı çekenler arasında yer alıyor. Endeksteki son gerileme ile piyasa değeri/defter değeri oranları gerilese de bu şirketler olası yükselişlerin öncüleri olmaya aday. 

Tüpraş’ın üç ayrı binadan oluşan Ar-Ge Merkezi Kampüsü 12.950 m2’lik bir alana sahip. Erdemir’in yaptığı ürün ve üretim kabiliyeti geliştirme çalışmaları neticesinde her yıl yaptığı satışların yüzde 10’undan fazlasını son üç yıl içerisinde geliştirdiği ürünler oluşturuyor. Enka, inşaat sektöründe Türkiye’nin ilk Ar-Ge tasarım merkezini kuran bir diğer şirket. Ege Endüstri de TÜBİTAK ve global müşterileriyle Ar-Ge projeleri yürütüyor.

Büyükler teknoloji atağını sürdürüyor

Büyük şirketlerin yatırımları devam ediyor. Gebze Teknik Üniversitesi Girişimcilik Zirvesi’nde konuşan Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, 2019’da Aselsan’ın TÜBİTAK kadar Ar-Ge yatırımı öngördüğünü söyledi. Aselsan, cirosunun % 7’sini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor.

Ford Otosan Ar-Ge Müdürü Rüştü Ergen ise inovatif strateji, ürün, süreç, operasyonel yetkinlik ve müşteri deneyimi aracılığıyla, büyüme ve verimlilik sağlayacak şekilde çalıştıklarını belirtti. Ford Otosan, Ar-Ge faaliyetlerini üç ayrı merkezde sürdürüyor.

Ar-Ge atılımı

Turkcell yapay zeka, veri analitiği ve veri biliminden sorumlu direktörü İnanç Çakıroğlu, son 25 yılda yazılım alanında hızla geliştiklerini bugün 1000 yazılım mühendisine ulaşan bir ekiplerinin olduğunu belirtti. Turkcell Türkiye’den çok sayıda üniversite ile işbirliği yürütüyor.

P&G Ticari Operasyonlar Direktörü Yetkin Tepeköylü ise Procter&Gamble’ın 182 yıllık bir şirket olduğunu, bugüne gelmelerinin arkasında inovatif fikirleri hayata geçirmeleri olduğunu belirtti.

Fark yaratıyor

Üniversite sanayi işbirliklerinin artması ile yeni çözüm ve ürünler geliştiriliyor. Gebze Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Tümer Kabadayı, Türkiye’de Ar-Ge odaklı teknoloji şirketlerinin fark yarattığını, sanayi-üniversite işbirliklerinin artmasıyla firmaların global pazarlarda daha fazla pay alır konuma gelebileceklerinin altını çiziyor. Yeniliği şirket kültürü haline getiren firmalar, kendi alanında daha etkin ve öncü konuma geliyor.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Migros büyük şirket 28 Nisan 2019 18:18

    Ama kar yazmıyor yoksa değeri buralar deyil 90belki 150

  • Alp Tiğin28 Nisan 2019 09:32

    Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi,araştırmaya önem veren şirketler ve ülkeler  çok kazanır ve dünyada başarılı olurlar.İktidarın 17 yıllık döneminde "BETONA" YATIRIM YAPAN ÜLKELER DE SOĞANA -PATATESE MUHTAÇ OLURLAR.ÜLKEMİZİ YÖNETENLERE DUYURULUR.

  • Bika28 Nisan 2019 09:30

    İlk altı şirket tamam ve mezara kadar portföyde tutulabilir, son dört şirket yatırımcısına son 10 yıldır dolar bazlı kan ağlatıyor.