BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriApple’ın fintek hamlesi ödeme şirketleri için tehdit mi?----

Apple’ın fintek hamlesi ödeme şirketleri için tehdit mi?

Apple’ın fintek hamlesi ödeme şirketleri için tehdit mi?
16 Şubat 2022 - 16:48 www.finansgundem.com

Apple’ın iPhone’la ödeme özelliği, işletmelerin ek cihaza ihtiyaç duymaksızın iPhone telefonlarıyla ödeme almasına imkan tanıyacak. Bu durum Block ve PayPal gibi ödeme devleri için büyük bir darbe anlamına gelebilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple yakın zamanda iPhone ile ödeme özelliğini açıkladı. Bu özellik işletmelerin herhangi bir ödeme ya da POS cihazı kullanmadan yalnızca iPhone’larıyla ödeme kabul etmesine imkan tanıyor. Satıcılar Apple Pay, temassız kredi ve banka kartı ile diğer dijital cüzdan ödemelerini bu hizmeti kullanarak kabul edebilecek. Özellik iPhone XS ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya sürülecek iPhone’larda kullanılabilecek. Apple’ın fintek hamlesi Block ve PayPal gibi ödeme devleri için büyük bir tehdit oluşturabilir.

Apple Pay 2014 yılında ortaya çıkmasından bu yana ABD’de bulunan perakendecilerin %90’ı tarafından benimsendi. Block’un Square, PayPal ve diğer dijital ödeme hizmetlerinin aksine Apple Pay işletmelerden herhangi bir ücret talep etmiyor. Motley Fool’un haberine göre bunun yerine iPhone’larda saklanaca kredi ya da banka kartlarının Touch ID, Face ID ve NFC güvenlik özelliklerini kullanmasına imkan tanıyor.

Apple aynı zamanda 2017 yılında Pay Cash isimli kişiler arası ödeme özelliğini de başlattı. Bu hizmet Block’un Cash App’i ve PayPal’ın Venmo’su ile rekabet ediyor ve burada da işlem ücreti alınmıyor. Apple için dijital ödemeler gelir kaynağı olmaktan çok kullanıcı sayısını artırma aracı olarak görülüyor. Kullanıcı sayısının artması ve özelliklerin yalnızca Apple cihazlarını kullananlara sunulması, Apple’ın cihaz satışlarını destekliyor. Bu da şirketin Google karşısında güç kazanmasını sağlıyor. Google’ın ödeme çözümü Google Pay de işletmelerden işlem ücreti talep etmiyor. Bu nedenle iPhone ile ödeme özelliği bu stratejinin doğal bir genişlemesi olarak görülüyor.

Google Pay de kişiler arası ve mağazada ödemeler sağlıyor ancak hizmeti kullanan satıcıların halen üçüncü parti ödeme terminallerini satın alması ya da yüklemesi gerekiyor. Apple’ın son hamlesinin Block ve PayPal gibi ödeme devlerini nasıl etkileyeceğini anlamak için, bu şirketlerin iş modellerinin birbirinden oldukça farklı olduğunu görmek gerekiyor. İşletmeler için Apple Pay ve Google Pay yalnızca kredi ve Banka kartı ödemelerinden ibaret.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre satıcılar Apple ve Google’a herhangi bir ücret ödemese de, fiziki mağazalarda kart kullanımı ücreti ödüyorlar. Bu da kart ağına göre %1,3 ile %3,5 arasında değişebiliyor. Block ve PayPal bu ücretleri düşürerek, işletmelere işlem temelli sabit ücretler sunuyor. Bu ücretler bazı işletmeler için daha ucuz bir seçenek olabilir. Square ve PayPal aynı zamanda birbiriyle ilişkili ürünler de satıyor, bunlar ise maaş araçları, analiz hizmetleri ve krediler.

Bu şekilde düşürülen işlem ücretlerinin maliyeti telafi ediliyor ve işletme başına gelirler artırılıyor.

Apple’ın son hamlesi bu iş modelleri için doğrudan bir tehdit değil. Block’un satıcı hizmetleri ve Cash App uygulaması Apple Pay ile de çalışıyor. PayPal ise Braintree adlı ödeme platformuna Apple Pay’i de entegre etti. Apple şimdiden iPhone ile ödeme özelliğini diğer üçüncü parti iOS ödeme uygulamalarına entegre etmeyi planlıyor. Bunlar arasında Stripe da var. Bu nedenle Block ve PayPal da bu yeni seçeneği kendi ödeme ekosistemlerine dahil edebilir. Apple’ın yeni özelliği Block’un ödeme cihazlarını ve terminallerini tehdit altında bırakabilecek olsa da, bu alan 2021’in ilk dokuz ayında şirketin gelirlerinin %1’inden azını oluşturdu.

PayPal’ın POS terminalleri de şirkete anlamlı bir gelir sağlamıyor. Apple’ın yeni özelliği ilk aşamada Block ve PayPal için bir tehdit olarak görülebilse de, bu özellik şirketlerin yalnızca ödeme terminalleri alanını etkileyecek.

Block ve PayPal’ın ana faaliyet alanları ise büyük oranda düşük bir etki altında kalacak. Çünkü Apple Pay tamamen farklı bir pazarı hedefliyor. Bu aynı zamanda Apple Pay Cash’i, Block’un Cash App’i ya da PayPal’ın Venmo’su için doğrudan bir tehdit konumuna getirmiyor. İki ödeme şirketi toplamda en az 150 milyon aktif müşteriye hizmet veriyor. Buna ek olarak Apple, Apple Pay ekosistemini Block ve PayPal gibi veri toplama türevi hizmetlerle büyütmeyi planlamıyor.

Apple’ın gizlilik odaklı platformu satın alan kişiyi ya da satın alınan kişiyi tespit edemiyor. Bu nedenle yatırımcıların Apple Pay ve Google Pay’i yalnızca güvenli, akıllı telefon temelli fiziki kart uzantıları olarak görmesi gerekiyor. Bunun karşısında Block ve PayPal gibi ödeme şirketleri, aracı rolünü üstleniyor. Bu iki pazar ödeme terminalleri gibi bazı kesişim noktalarında buluşabilse de, Apple ve Google’ın fintek hamleleri yüksek ihtimalle dijital ödeme platformlarının sonunu getirmeyecek.

ABD'de mortgage başvuruları düştü

 

Citigroup Wall Street devleriyle rekabetten vazgeçti

 

PTT'den temassız teslimatla 12 milyon gönderi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)