BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriApple’ın açık bankacılık planları----

Apple’ın açık bankacılık planları

Apple’ın açık bankacılık planları
28 Mart 2022 - 14:57 www.finansgundem.com

Bankacılık sektöründe değişim rüzgarları estiren açık bankacılık sistemine, dev teknoloji şirketi Apple da adım attı. Apple’ın fintek şirketi Credit Kudos’u satın alması, şirketin metaverse hamlelerinden biri olarak değerlendirildi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple Credit Kudos isimli fintek start-up’ını satın alarak İngiltere’de açık bankacılık alanına adım attı. Credit Kudos, işlem verileri ile makine öğrenimi teknolojisini kullanarak doğru kredi notu belirliyor. Şirketi uygulama programlama arayüzünü (API) kullanarak banka hesaplarına ulaşıyor ve gerçek zamanlı veri topluyor. Bu şekilde kendi sistemleri içerisinde müşterilerine risk değerlendirme puanları sağlıyor. Credit Kudos, açık bankacılık verilerinin daha iyi kredi kararlarını nasıl etkilediğinin oldukça iyi bir örneği.

Çünkü risk değerlendirmesi, bankacılık hizmetlerinin kolay erişilebilir olmadığı pazarlarda daha zengin hale geliyor ve şirket sahipleri için yeni kredi fırsatları oluşuyor. Banka verilerinin erişilebilir olması oldukça iyi bir fırsat çünkü, krediye ihtiyaç duyan bir küçük işletmeye kısa vadeli bir kredi sağlama kararı, geleneksel finans kurumları tarafından kolaylıkla verilmiyor. Ancak diğer yandan banka hesaplarından gerçek zamanlı işlem verileri alınabildiğinde, daha doğru kararlar verilebiliyor.

Forbes’un haberine göre Apple’ın ödeme alanındaki hizmet kapsamını genişletmesiyle ve ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) sisteminin yükselişi gibi faktörlerle birlikte, Apple’ın yeni fintek satın alımı oldukça mantıklı.

Bu şekilde Apple verilere ve algoritmalara erişim sağlarken, gelecekteki fırsatları da yakalayabilecek bir pozisyon kazanıyor. BNPL de bu yaklaşımdan fayda sağlayabilecek hizmet türleri arasında. Dev ödeme şirketi Visa’nın da son bilanço açıklamasında dile getirdiği gibi, BNPL’nin hızla ve etkileyici bir şekilde büyüme kaydetmesine rağmen, bu ödeme türü halen toplam perakende ödeme pazarının oldukça küçük bir bölümünü oluşturuyor. Buna rağmen, yeni nesil finans kurumlarının gerçek bir değişimi beraberlerinde getirebileceklerinin bir örneği olarak öne çıkıyor. 11FS’den Simon Taylor, BNPL’nin açık bankacılık alanında en mükemmel kullanım alanı olduğunu söyledi.

Çünkü bir tüketici BNPL hizmetini kullanırken, Banka verileri aracılığıyla doğrulama sağlanabilir. Apple’ın açık bankacılık hamlesiyle ilgili en ilgi çekici yanlardan bir tanesi de, bu adımın gerçekleşmesinin uzun zaman almış olması. Birçok kişi açık bankacılığın ortaya çıkışının, banka verileri konusunda eşitsiz bir kullanım yaratacağını düşünmüştü. Bunun nedeni de büyük teknoloji şirketlerinin müşteri verilerine sahip olması ve bankaların bu şirketlerin devasa veri tabanlarına erişiminin olmamasıydı.

Ancak büyük teknoloji şirketlerinin bankalar karşısında bir dezavantajı da var. Tüketiciler finansal detaylarını bu şirketlerle paylaşmak istemeyebilir. Örneğin finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’lilerin yarısından fazlası “açık bankacılık” kavramını daha önce duymadı ve her 7 kişiden yalnızca biri, banka hesap verilerini güvenle üçüncü partilere açabileceğini söylüyor.

Bu nedenle de açık bankacılığın ABD’de büyük bir potansiyeli olmadığı düşünülse de, her 5 ABD’liden 4’ü şimdiden birincil banka hesaplarını bir fintek uygulamasına bağladı. ABD’liler açık bankacılık ve fintek şirketlerine güven duymadıklarını söylese de, her ikisini de şimdiden kullanıyor. Benzer bir durum İngiltere’de de görülüyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir anket çalışmasında, katılımcıların yarısı açık bankacılığın ne olduğunu bilmediğini söyledi. Katılımcıların %28’i açık bankacılık hakkında hiçbir fikre sahip olmazken, %20’si bu konuda kafalarının karışık olduğunu ifade etti. Ancak genç katılımcıların %20’si ve ileri yaştaki katılımcıların %5’inin bu uygulamaları kullandığı ortaya çıktı.

2021’in kasım ayında yapılan bir anket çalışmasında da bu tür açık bankacılık uygulamalarının kullanıcılarının olumlu bir deneyim yaşadığı görüldü. Bu tür fintek araçlarının fonksiyonelliği ve kullanım kolaylığı, müşterilerin finansal durumlarını daha iyi değerlendirebilmesine imkan tanıdı. Tüketicilerin büyük bir bölümü açık bankacılığın ne olduğunu bilmiyor olsa da, fintek şirketlerinin bu sistemi kullanarak sunduğu hizmetlerden memnun.

Apple açık bankacılık sisteminden elde ettiği verileri, finansal hizmetler sunmak için kullanmayacak olsa da, bu hamle Apple için büyük bir metaverse adımı olarak görülebilir. Bu şekilde bütüncül bir hizmet yapısında, kullanıcıların banka hesap verileri, iş partnerleri için oldukça değerli olacak.

Avrupa'da faiz artırım beklentisi hızlandı

 

Sosyal medya karıştı: Bill Gates'ten sentetik et açıklaması!

 

WhatsApp'tan merakla beklenen flaş değişiklik

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)