BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiApple tünelin sonunu göremiyor----

Apple tünelin sonunu göremiyor

Apple tünelin sonunu göremiyor
01 Mayıs 2020 - 11:45 www.finansgundem.com

Dünyaca ünlü teknoloji devi Apple ilk çeyrek rakamlarını açıkladı. Şirket %1’lik büyüme gösterse de belirsizlikler nedeniyle bir sonraki çeyrek beklentilerini açıklayamadı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple birinci çeyrekte %1 büyüme gösterdiğini açıkladı. Ancak on yıldan uzun bir süredir ilk kez bir sonraki çeyrek beklentilerini sunamadı ve bu da şirketin performansının bu yıl zarar göreceği yönünde endişelere yol açtı. Şirketin hisseleri vadeli piyasalarda %2,6 oranında düşüş gösterdi.

Şirketin CEO’su Tim Cook, Apple'ın mart sonunda ve nisan ayı başlarındaki Kovid-19 salgınının şiddetli olduğu süreçte "çok karamsar" bir dönem yaşadığını, ancak bu ayın ikinci yarısında bir "geri dönüş" gördüğünü söyledi. Şirket temettülerini yükseltti ve hisse başı gelir alım planını 50 milyar dolar genişletti.

Apple’ın ikinci çeyrek mali satış göstergeleri 58,3 milyar dolar olarak açıklandı. Bu veriler geçen yıl 58 milyar doları gösteriyordu. Bu işaretler Apple’ın Wall Street’in tahminlerinin üzerine çıktığını gösteriyor. Şirketin amiral gemisi iPhone’un gelirleri 28,96 milyar dolarla %7 oranında bir üşüşü işaret etse de analistler bunun beklentileri karşıladığını belirtiyor. Hizmet satışları %17 artarak 13,35 milyar dolara yükselirken, giyilebilir cihazlar ve aksesuar sektörü %23 artışla 6,28 milyar dolara ulaştı.

Cook bir röportajda, "Martın son bölümü ve nisanın ilk bölümü çok karamsardı ve nisanın ikinci yarısında bu döneme göre bir toparlanma gördük." dedi. "Bunu kısmen mart sonunda ve nisan başında piyasaya sürdürebildiğimiz yeni ürünlere, ekonomik teşviklere ve muhtemelen bir miktar da insanların bu ürünlere alışmasına bağlıyorum."

Kaliforniya merkezli teknoloji devi Kovid-19 sebebiyle devam eden belirsizlikle nedeniyle Haziran çeyreğinde dair beklenti paylaşmadı. Finans şirketi Cannaccord Genuity’nin Analisti Mike Walkley, "Bu sadece ikinci çeyreğin ne kadar kötü olacağı konusunda insanları korkutuyor" dedi.

Bir konferans görüşmesi sırasında, Apple’ın Baş Finans Müdürü Luca Maestri mevcut çeyrekte zorlukların devam ettiğini ifade etti. Maestri, "iPhone ve giyilebilir cihazlarda, haziran çeyreğinde mart çeyreğine göre yıllık gelir performansının daha da kötüleşmesini bekliyoruz” dedi. Baş Finans Müdürü "iPad ve Mac'te, yıllık gelir performansının artmasını bekliyoruz" ifadelerini de sözlerine ekledi.

Korona virüs Apple'ı çok sert vurdu

Apple salgından benzersiz bir şekilde etkilendi. Ocak ayı sonlarında, Asya merkezli tedarikçilerinin ve üreticilerinin çoğu Kovid-19’un yayılmasıyla durma noktasına geldi. Bu cihazların sevkiyatının gecikmesine ve tedarik kısıtlamalarına yol açtı. Aynı süreçte şirket önemli gelir kaynaklarından birisi olan Çin’deki 45 perakende satış mağazasını kapattı. Virüsün yayılmasıyla diğer perakende satış noktaları da birer birer kapandı. Halen birçok satış noktası yeniden açılmayı bekliyor.

Ocak ayında şirket 63 milyar dolar ile 67 milyar dolar arasında ikinci çeyrek mali satış rakamlarını bekliyordu. Fakat virüsün Çin’den yayılıp küresel çapta bir salgın haline gelmesinin ardından şirket şubat ayında bütün beklentilerini geri çekti.

Ekonomide 'Büyük Buhran' korkusu

 

Dünya genelinde virüsten ölenlerin sayısı 234 bini aştı

 

Bill Gates'ten dünyaya Kovid-19 eleştirisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)