BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarApple kripto dünyasını değiştirebilir----

Apple kripto dünyasını değiştirebilir

Apple kripto dünyasını değiştirebilir
22 Mart 2022 - 17:27 www.finansgundem.com

Kriptonun benimsenmesine ilişkin en önemli soru işaretleri arasında bu varlıkların güvenliği yer alıyor. Ethereum’un erken dönem yatırımcılarından Ric Burton iPhone üreticisinin bu alanda fark yaratabileceğine inanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji devi Apple 2,5 trilyon dolar değerinde bir şirket. Bu ciddi rakamı daha da ileriye taşımak için şirketin takip edebileceği fazla sayıda fırsat da bulunuyor. Sürücüsüz otomobiller veya karma gerçeklik gözlükleri akla gelen ilk adaylar arasında bulunabilir. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Trung Phan’ın Ric Burton’la gerçekleştirdiği röportaja göre iPhone üreticisinin fark yaratabileceği büyük bir fırsat daha bulunuyor: Kripto sektörü.

Ethereum projesinin erken dönem yatırımcılarından Ric Burton, “Apple'ın kripto para konusundaki tutumu nötr ve düşmanca. Bununla birlikte, iPhone milyonlarca insanı ekosisteme dahil eden araç olabilir. Apple'ın insanların protokollere erişmesi için ürünler tasarlayan bir şirket olduğunu unutmamalısınız” ifadelerine yer veriyor.

Burton bu noktada kripto teknolojisinin de protokollere dayandığına ve birçok araca da bu protokoller üzerinden erişildiğine dikkat çekiyor. Ancak tasarımcı ve teknoloji danışmanı Holyn Kanake CoinDesk’teki yazısında ise, kripto araçları için “Bu ürünler adem-i merkeziyetçiliğe fazlasıyla uzak, agresif bir şekilde teknik ve uyumsuz kullanıcı ara yüzlerinden oluşuyor" açıklamasında bulundu.

Burton’a göreyse Apple’ın bu teknolojiler için üreteceği çözümler teknolojinin çok daha hızlı bir şekilde benimsenmesine ön ayak olabilir. Zira her gün 1 milyardan fazla insanın cebinde taşıdığı iPhone’lar kripto teknolojilerinin verimlilik problemini iki yoldan çözebilir:

Safari tarayıcı uzantıları

Kriptonun şimdiye kadarki en büyük yerleşik araçlarından biri, 21 milyon kullanıcısı olan bir Google Chrome uzantısı kripto cüzdanı olan Metamask. Apple'ın Kasım ayındaki iOS 15 güncellemesi de daha fazla tarayıcı uzantısı desteği sağlıyor. ABD’de mobil tarayıcı trafiğin %54'ünün Safari üzerinden gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulursa, bu tablo daha fazla kripto iPhone aracı için bir fırsat sağlıyor.

Donanım cüzdanı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kripto paraların muhafazası için sıcak ve soğuk cüzdan adı verilen iki tip cüzdan biçimi bulunuyor. Takas amacıyla kullanılan kriptolar kolay değişimi yapılabilen sıcak cüzdanlarda muhafaza ediliyor. Uzun süre saklanması planlanan kripto paralarsa soğuk cüzdan adı verilen şifreli donanım cüzdanlarda saklanıyor. Bu cüzdanlar bir bilgisayar veya bir usb bellek dahi olabiliyor.

Apple’ın ürettiği iPhone’un ‘security enclave’ (güvenli yerleşim) adı verilen bir donanımsal özelliği bulunuyor. Bu teknoloji FaceID ve Apple Pay gibi hassas güvenlikli uygulamalar için (şifreler, biyometrik veriler) bilgileri depolayan iPhone’un A1 çiplerinde bulunan bir alt sistem. Eğer Apple, Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması (ECDSA) olarak bilinen bir imza şifreleme özelliği getirirse, iPhone’lar özel anahtarların tutulması ve dijital kimlik doğrulamalarının yapılması için güvenli bir kripto donanım cüzdanı haline gelebilir.

Safari için açık kaynaklı bir kripto cüzdan uzantısı Balance'in de geliştiricisi olan Burton, "İyi bir tarayıcı uzantısı, yerleşik kripto kullanıcıları için yakın vadeli bir çözüm olabilir" diyor.

Apple kripto hakkında gerçekte ne düşünüyor?

Şu an için, iPhone kullanıcıları kripto cüzdan uygulamalarını indirebiliyor, ancak şirket NFT’lerini görüntüleme uygulamalarını App Store için uygun bulunmuyor. Ancak Phan’a göre bu durum, bir kripto probleminden çok Apple'ın App Store vergisiyle ilgili gibi gözüküyor. CEO Tim Cook, Kasım ayındaki DealBook Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "çeşitlendirilmiş bir portföyün parçası" olarak kripto paraya sahip olduğunu söyledi. Cook Apple'ı kripto ödemelerini entegre etmek için "acil bir planı olmadığını" söylese de "şirketin kesinlikle incelediği bazı şeyler olduğunu" da sözlerine ekledi.

ABD yönetimi de kripto inovasyonunun nasıl teşvik edilebileceğini araştırıyor. ABD Başkanı Joe Biden yakın zamanda yürürlüğe soktuğu bir başkanlık kararnamesinde dijital varlık teknolojilerini “ABD’nin rekabetçiliği ve liderliği” için önemli bir hedef olarak tanımladı.

Burton, “Kripto varlıklar insanların net servetlerinin daha büyük bir kısmını oluşturuyorsa, güvenlik ve gizliliğe öncelik verirler. Cook bu nitelikler konusunda en başından beridir uğraşıyor. Diğer büyük teknoloji devlerine (Google, Meta) kıyasla Apple’ın kripto rotasına giderse insanlar için doğru bir şey yapacağına güveniyorum” ifadelerine yer verdi.

Metaverse’te hakimiyet savaşları başladı

 

Ünlü açığa satışçının yeni hedefi Coinbase

 

Bitcoin'de kademeli yükseliş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)