BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemApartmanda güneş yatırımı sınırı 25 kW’ye çıktı----

Apartmanda güneş yatırımı sınırı 25 kW’ye çıktı

Apartmanda güneş yatırımı sınırı 25 kW’ye çıktı
12 Mart 2022 - 18:57 www.finansgundem.com

EPDK kararıyla üretimi yaygınlaştırmak üzere apartman, site, villa gibi alanlarda vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle güneşten elektrik üretimi kapasite sınırı 10 kW’den 25 kW’ye çıkarıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 10 Mart tarihinde yaptığı toplantıda alınan karar Resmi Gazete'de yayınlanarak apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi ticari olmayan alanlarda 10 kilowatta Kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi.

Yani söz konusu alanlarda lisanssız güneş enerjisi yatırımı için bir sayaca bağlı 10 kW olan kapasite üst sınırı 25 kW'ye yükseltildi. Alan müsaitse birden fazla sayaca bağlı yatırım yapmak da mümkün olabilecek.

Ticari güneş enerjisi yatırımları uzun zamandır teşvik edilirken, söz konusu kararla elektrik kesintilerinin ardından bireysel elektrik üretim kapasitesinin ve ihtiyaç fazlasının elektrik şebekesine enterge edilme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Şubat ayında rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamı genişletilerek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önü açılmıştı. Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına yüzde 18 KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında da dördüncü bölge vergi indirimi uygulanacak.

Yatırımın maliyeti ne kadar?

Sektör yetkilileri 10 kW kapasite için 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım gerekirken, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (300 bin TL'ye yakın) yatırım gerektiğini belirtiyor.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği yetkilileri söz konusu yatırımın daha yaygın hayata geçebilmesi için mevcut tüketici kredi vadelerinin yeterli olmayacağını, uzun vadeli mortgage benzeri kredilerin devreye girmesi gerektiğini belirtiyor.

50 bin TL'nin üzerindeki kredilerde azami vade geçen yıl Eylül ayında 36 aydan 24 aya indirilmişti. Sektör yetkilileri ortalama 10 yıl vadeyle yüzde 1-2 faizle kredi imkanı sunulduğu takdirde bireysel güneş enerjisi yatırımlarının artabileceği görüşünde.

10 kW güneş enerjisi elektrik üretim sistemi ile bir evin elektrik ihtiyacı için evde klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar gibi elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama 1400 Kwh'ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.

Yeni teknoloji paneller için 100-120 metrekare alan gerekiyor

Çatı GES santrali kapasitesinin 25 kW'ye çıkarılmasıyla çok daireli siteler gibi alanların ortalama 5 yıl içerisinde yatırımın geri dönüşü şartıyla ihtiyacını karşılayıp dönem ve mevsim olarak değişen miktarlarda ihtiyaç fazlasını şebekeye satması mümkün olabilecek.

Çatı güneş enerjisi sistemi kurmak için ilk olarak bulunulan ildeki elektrik dağıtım şirketine başvururak izin almak gerekiyor. Ayrıca sistemi kuran şirket tarafından projelendirme prosedürü yerine getiriliyor.

10 kW kapasiteli çatı sistemi kurmak için ortalama 60 metrekarelik alan gerekirken, 25 kW kapasiteye göre yeni teknoloji paneller dikkate alındığında 120-150 metrekarelik alan gerekeceği belirtiliyor.

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök: Güneşten elektrik üretimi ve kullanımının yayılması hızlanacak

10 kW’a kadar güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için, EPDK’nın aldığı karar üzerine, ilgili usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi. Güneş enerjisi üretimi ve kullanımının tabana daha fazla yayılması açısından bunu olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. Çünkü güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak isteyen ve daha büyük çatı alanına sahip olan villa gibi tekil konutlar bu düzenlemeden yararlanarak daha fazla elektrik üretebilecek. Bu da ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimini artıracak bir uygulama olacak.(Bloomberght.)

Orhun Kartal: Kartal Yenilenebilir Enerji garantili geliri olan bir iş yapıyor

 

İki enerji santrali özelleştiriliyor

 

Lindner: Enerji piyasasındaki durum endişe verici

 

Savaş Avrupa’daki enerji devrimini hızlandırıyor

 

YENADER: Türkiye sürdürülebilir yerli ve milli enerji kaynaklarına sahip!

 

Türkiye rüzgar enerjisi kurulumunda Avrupa'da dördüncüsü

 

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet14 Mart 2022 07:54

    Geç kaldilar.Gunes ülkesinde nukleer santral yapıyorlar ,ayrica deprem ülkesi olmanın riskini aldılar. Mesela Macaristan güneş bizden çok az olduğu halde meskenlerde güneş paneli paranı devlet karşılıyor.Bizde vergiyi düşürmüşler çok komik.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU13 Mart 2022 11:45

    Ben gecen rusya ile uçak düşürme konusundaki olaylarda rusya ya kızdım çatıma lambalı güneş enerjisi yaptırdım 5 senedir nisan ve kasım aylarında asla ve asla doğal kullanmıyorum.bu zamanda doğal ayda bana 30 TL geliyor şuan kış mevsiminden dolayı doğalgaza 960 TL ayda ödüyorum.sizlerde yaptırın hem ülkenize hemde cebinize faydası olur.lambalı olandan yaptırın elinizi suya değdiremiyorsuz.

  • Lütfü tokol13 Mart 2022 09:56

    Proje konusunda kolaylık getirilmeli devlet desteği olmadan bireysellik zor

  • azılı solcu13 Mart 2022 00:49

    guneş enerjisine karşıyım.en iyisi kömur ve fosil yakıtlardır.