BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinApartman sakinleri! Aidat borcuna dikkat----

Apartman sakinleri! Aidat borcuna dikkat

Apartman sakinleri! Aidat borcuna dikkat
03 Temmuz 2017 - 05:23 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Oya Armutçu, apartman sakinlerine aidat uyarısı yaptı. "Aidat yakmasın" başlığını kullanan Armutçu, aidat borcundan kurtuluş olmadığı vurgusunu yaptı. İşte Armutçu'nun o yazısı:

Aidat borcu ölüm gibidir, kaçamazsınız. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yöneticiniz veya kat malikleri yani komşularınızın her biri aidatı ödemediğiniz için sulh hukuk mahkemesinde dava açabilir.
Bununla da kalmayıp icra takibine uğrayabilirsiniz. İcra yoluyla takipte o birikmiş aidat borcunuzu aylık yüzde 5 gecikme faizi ile ödemek zorunda kalırsınız.

“Amerika’da, ölümden ve vergiden kaçılmaz” diye yerinde bir slogan var.

Türkiye’de de aidat borcundan kaçamazsınız. Haberiniz olsun.

Vergi affıyla vergiden kurtulursunuz.

Trafik cezaları silinir. Ama, ‘aidat affı’ henüz icat edilmediği için birikse bile o borcu ödersiniz.

NEDEN AİDAT ÖDERSİNİZ

“Neden aidatı ödersiniz?” sorusunun yanıtından önce okurum Eyüp Çetin’in aynı konudaki mail’i:
“Kiracım 9 aydır kira borcunu ödemediği gibi hukuki süreçlerle tahliye sürecini uzatıyor. Tahliye kararını ancak 15 Temmuz’daki davada alabileceğim. Tüm bu süreçte şans eseri aidatları da ödemediğini fark ettim. Apartman yönetimi şimdi benden kiracımın ödemekle yükümlü olduğu o ödenmemiş aidatları talep ediyor.
Dükkânın çevresinde alkollü işletmeler var. Apartman yönetimi ise alkollü yere verilmemesi konusunda karar almış. Ama bana kiralama talepleri dükkânın çevresi itibarıyla hep alkollü işletmelerden geliyor. Bu karardan dolayı da elim kolum bağlanmış vaziyette. Bu durumda ne yapabilirim?”

SİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSINIZ

Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) göre düzenli aidat ödemek zorundasınız. Çünkü bu kanunla getirilen bir yükümlülük. Bu yükümlülük kanunun 20. maddesinden kaynaklanıyor. O madde özetle şöyle:

“Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça; kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.

Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”

İCRA TAKİBİ VE YÜZDE 5 GECİKME FAİZİ

Ödenmemiş aidatları Kat Mülkiyeti Kanunu 20. maddesi gereği yöneticiniz sizden talep eder.

Ödemezseniz icra yoluyla ödemek durumunda kalırsınız.

Birikmiş 9 aylık aidat borcunu ödedikten sonra kiracınızdan bunları yine dava yoluyla geri alabilirsiniz. Ancak bu noktada aidatı sizin ödediğinize dair belge almayı unutmayın. Çünkü Yargıtay 6. Hukuk Dairesi’nin aidat bedellerini yöneticiye ödediği halde belge sunamayan davacı ev sahibinin, ispat koşulunu gerçekleştiremediği için davasının reddedilmesine ilişkin örnek kararı var. (Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2015/4298 esas 2016/16910 karar)

Apartman yönetiminin kararı aleyhine işyerinizi alkollü bir işletmeye kiraya verirseniz; bu kez apartman yönetimi size dava açarak yeni kiracınızın tahliyesini isteyebilir.

Yönetim planına ve karara uygun şekilde kiralama yapmanızı öneririm.



ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)