BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAP: Macaristan'ın fonları durdurulsun ----

AP: Macaristan'ın fonları durdurulsun

AP: Macaristan'ın fonları durdurulsun
25 Kasım 2022 - 00:45 www.finansgundem.com

Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ve AB Komisyonuna, Macaristan’a verilen uyum fonlarının dondurulmasını isteyen kararı kabul ettiğini duyurdu.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve AB Komisyonu’na çağrıda bulunarak, Macaristan’a verilen uyum fonlarının dondurulmasını isteyen kararı kabul etti.


Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumu, Fransa’nın Strazburg kentinde devam ediyor. Oturumda  Macaristan’a verilen AB uyum fonlarının dondurulmasını öneren tasarı oylamaya sunuldu. Tasarı, 124 hayır oyu alırken 416 evet oyuyla kabul edildi ve 33 AP üyesi de çekimser kaldı.


Kararda, AB Konseyi ve AB Komisyonu’nun 'Macaristan’ın baskılarına direnmeleri ve hukuk devleti koşulları ile müzakere tutumunu sürdürmeleri' istendi.


Kararın ardından AB Konseyi’nin AB Komisyonu’nun önerisine dayalı olarak nitelikli çoğunlukla karar alması için 19 Aralık'a kadar süresi bulunuyor.


'Macaristan AB fonlarını kötüye kullanabilir'

AP üyeleri, AB uyum fonlarını kullanan Macaristan'ın, bu kullanımına yönelik endişeleri olduğunu dile getirdikleri kararda, 

"Macaristan'ın toparlanma ve dayanıklılık planı (RRF) ile ilgili olarak, hükümetin eylemleri nedeniyle kurtarma fonlarının henüz Macar halkına ulaşmamış olmasından üzüntü duyuyoruz. Macaristan'da AB fonlarının kötüye kullanılma riski devam ediyor. Macaristan, hukukun üstünlüğü alanındaki tüm tavsiyelere ve AB İnsan Hakları Mahkemesi ile ilgili tüm kararlara tam olarak uyana kadar Komisyon, Macaristan'ın düzenleyici planını onaylamamalıdır"

ifadeleri yer aldı.

AP üyeleri, Macaristan’ın AB Konseyi'ndeki oy hakkını kötüye kullandığını da savundu. Üyeler konuya ilişkin açıklamada bulunarak:

"AP üyeleri, AB Komisyonu ve AB Konseyi’ne Macaristan'ın Ukrayna'ya 18 milyar euro'luk makro-finansal yardım ve küresel asgari kurumlar vergisi oranı anlaşması gibi önemli AB kararlarını engelleyerek, üzerlerinde uyguladığı baskıya boyun eğmemeleri çağrısında bulunuyor. Karar, oy hakkının kötüye kullanımının 'herhangi bir etkiye sahip olmaması' gerektiğini söylüyor’’ dedi.


''Fon kaybıyla karşı karşıya kalmayacağız''


AB Komisyonu, 18 Eylül'de verilen 7.5 milyar euro'luk kısmının askıya alınmasını önermişti. Bu öneriye gerekçe olarak ise Macaristan'da yolsuzluğa ilişkin endişeler bulunmasını göstermişti. 


AB ile müzakerelerden sorumlu Macaristan Kalkınma Bakanı Tibor Navracsics, Macaristan'ın herhangi bir AB fonunu kaybetmemek için Avrupa Komisyonu'na verdiği 17 taahhüdü de yerine getireceğinibildirmişti.


Bakan Navracsics, "Macaristan, Komisyonu şaşırtma sözü vermedi. Uygulanabileceğini bildiğimiz taahhütlerde bulunduk. Bu nedenle fon kaybıyla karşı karşıya kalmayacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

AB’de ‘doğalgaz tavan fiyatı’ isyanı

 

Macaristan, AB'nin Ukrayna'ya yardım paketine karşı

 

Ukrayna, Rus petrolünün Macaristan'a akışını durdurdu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)