BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaAnne sütü korona virüse karşı bebekleri koruyor----

Anne sütü korona virüse karşı bebekleri koruyor

Anne sütü korona virüse karşı bebekleri koruyor
06 Kasım 2021 - 13:12 www.finansgundem.com

İtalya'da yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile enfekte olan annelerin, emzirme yoluyla bebeklerinin bağışıklıklarını virüse karşı uyarmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Anne sütünün herhangi bir enfeksiyona karşı bebekleri korumaya yardımcı olacak bazı antikorlar içerdiği biliniyor. Araştırmalar, bunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için de geçerli olduğunu, virüs bulaşmış veya aşılanmış annelerden alınan anne sütünün virüse karşı antikorlar içerdiğini gösteriyor. Gebelik sırasında veya emzirme yoluyla anneden bebeğe geçen antikorlar, bebeğin bağışıklık sistemini desteklerken pasif bağışıklık da sağlıyor.

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde (JAMA) 3 Kasım’da yayınlanan yeni araştırmada, Kovid-19'dan sonra emzirmenin bebeklerde daha aktif bir bağışıklık tepkisi oluşturmaya yardımcı olabileceği öne sürüldü.

Araştırmacılar, 2 aylıkken anne sütüyle beslenen bebeklerin tükürüğünün koronavirüs ile bağlantılı belirli antikorlar ve koronavirüse ünlü taç görünümünü veren spike (başak) proteini içerdiğini ortaya çıkardılar.

İtalya'nın başkenti Roma’da Bambino Gesu Çocuk Hastanesi'nden baş araştırmacı Dr. Rita Carsetti konuya dair şu açıklamada bulundu:

“İlk kez, annenin antijen-antikor bağışıklık komplekslerinin, transfer yoluyla yenidoğanın aktif bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini gösterdik."

 Çalışmada tükürükteki bu antikorların virüsle karşılaştıklarında bebeklere hastalığa karşı ek koruma sağlayıp sağlamadığı ise belirlenemedi.

Şikago’daki Northwestern Üniversitesi Pediatri Bölümü’nden Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA) sözcüsü olan Profesör Dr. Tina Tan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu antikorlar, çocuğun gözlerine veya burnuna ulaşan virüse karşı savunmaya yardımcı olabilir. Koruyucu antikorları bebeklere aktarmanın en iyi yolu, söz konusu antikorların plasentayı geçip embriyonun kanına ulaşması için hamilelik sırasında aşı yapmaktır."

 Salgının başında, Kovid-19 ile enfekte olan annelerin virüsü bebeklerine anne sütüyle bulaştırıp bulaştıramayacağı bilinmiyordu. Daha sonra yapılan araştırmalar durumun böyle olmadığını gösterdi.

Uzmanlar, Kovid-19 ile enfekte olan anneleri emzirmeye devam etmeye teşvik ediyor.

Çalışmaya dair yapılan diğer açıklamalarda araştırmanın, koronavirüslü annelerden doğan 22 bebeği kapsadığı belirtildi. Bebeklere doğumun hemen ardından koronavirüs testleri yapıldı.

Dr. Rita Carsetti’nin ekibi, iki aylıkken anne sütüyle beslenen bebeklerin tükürüklerinde spike proteinlerine karşı antikorlar tespit edildiğini ve bu antikorların sadece mamayla beslenen bebeklerde bulunmadıklarını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, annelerin süt örnekleri üzerinde yaptıkları çalışmada her birinin kendilerine bağlı spike proteini ile antikorlar içerdiğini ve bu seviyelerin, özellikle doğumdan iki gün sonra oldukça yüksek olduğunu buldular.

ABD'nin New Jersey eyaletinden Rowan Üniversitesi Cooper Tıp Okulu Pediatri Profesörü Dr. Lori Feldman-Winter yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Araştırma oldukça önemli. Zira bu, emzirmenin bir bebeğin bağışıklık sistemini koronavirüse karşı tükürük antikorları üretmesi için aktif olarak uyarabildiğinin ilk kanıtı. Anne sütünün, yaşamın ilk birkaç gününde bebeğin bağışıklık sisteminin programlanmasına yardımcı olduğu biliniyor. Anne sütünün, bebeklerinin bağışıklık sistemini koronavirüse özgü tükürük antikorları üretmek için harekete geçirirken, mama ile beslenen bebeklerde ise bu tepkinin oluşmadığını gördük."

 Dr. Rita Carsetti, hem mevcut bulguları doğrulamak hem de aşı olmuş annelerden doğan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin virüse karşı aktif olarak uyarıldığına dair işaretler gösterip göstermediğini anlamak için araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Carsetti ayrıca hamilelerinin Kovid-19’a karşı aşı yaptırdıklarında antikorların plasentadan geçtiğini belirtti.
(Kahire/Hazm Bedir/Şarkul Avsat)

Latin Amerika ülkelerinde koronavirüs salgını

Korona virüs varyantlarına karşı Sinovac'tan yeni aşı

Pfizer’dan korona virüsü hapı: Ölüm riskini yüzde 89 azaltıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)