BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAnlaşmasız Brexit İngiltere’yi negatif faize götürebilir----

Anlaşmasız Brexit İngiltere’yi negatif faize götürebilir

Anlaşmasız Brexit İngiltere’yi negatif faize götürebilir
18 Eylül 2020 - 15:54 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği ile İngiltere arasında ticaret anlaşmasının gerçekleşmemesi İngiltere Merkez Bankası’nın negatif faize geçmesi için tetikleyici etken olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brexit anlaşmasının başarısızlığa ulaşması İngiltere Merkez Bankası (BoE) için yıl sonuna kadar yeni bir ekonomik silah anlamına gelebilir.

Perşembe günü BoE negatif faiz oranları kullanmayı düşündüklerine dair en güçlü sinyali verdiler. Bloomberg’in haberine göre banka yetkilileri tarihte ilk kez gerçekleştirecekleri negatif faiz politikasını dördüncü çeyrekte nasıl uygulamaya sokacaklarına dair piyasa düzenleyicileriyle birlikte çalıştıklarını belirtti.

Goldman Sachs ve Bank of America Global Research ekonomistleri, İngiltere'nin Avrupa Birliği ile bir ticaret anlaşmasına varamamasının BoE'yi Faiz oranlarını sıfırın altına düşürmeye iten faktörler arasında yer alacağını tahmin ediyor. Goldman Sachs ekonomistlerine göre bu hamle korona virüs tedbirlerinin bir çeşit takip senaryosu.

Kanada Kraliyet Bankası ekonomistlerinden Cathal Kennedy, BoE'nin Eylül ayı toplantısının tutanaklarının "Hazırlıklarınızı tamamlamak zorundasınız çünkü bunları kullanmak zorunda kalabilirsiniz" anlamı taşıdığını belirtiyor. Kennedy’e göre BoE çok kısa zamanda feci derecede uzun bir yol kat etti.

Sadece bir ay öncesine kadar BoE Başkanı Andrew Bailey Avrupa’nın çoğunluğunun ve Japonya’nın takip ettiği negatif faiz uygulamalarını takip etmek gibi bir planları olmadığını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Financial Times'a verdiği demeçte, anlaşmanın mümkün olduğuna "ikna olduğunu" söylerken, İngiltere Hükümeti bu hafta gerçekleşen gayrı resmi AB ticaret müzakerelerinin "yararlı" olduğunu söyledi. Ancak İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın AB ile olan geri çekilme anlaşmasından vazgeçme hamlesi, birlikle anlaşma şansını zayıf bir zemine oturtuyor.

Anlaşmasız çıkış gümrük kontrolleri, tarifeler ve yüksek mailyetli işletmelere yeni bir acılı sürecin başlangıcı olacak. İngiltere halihazırda korona virüs vakaları ve sosyal mesafe kısıtlamalarına karşı oluşan direnişle boğuşuyor. Hükümet geçtiğimiz Cuma günü vaka sayılarının mayıs ayındaki seviyelere ulaşmasıyla birlikte ikinci kitlesel karantina uygulamasının hükümsüz kılınması tasarısını reddetti.

Bu da hükümetin verdiği maaş desteğinin gelecek ay geri çekilmesiyle birlikte işsizliğin yükselebileceği yönündeki korkuları da artırıyor.

BOE yetkilileri, ekonominin beklendiği kadar zayıf olmamasına rağmen sıfırın altındaki borçlanma maliyetlerinin altını çizdiler. Ancak iyileşme sürecinden geri dönme riski, daha önceden düşünülemeyecek bir tedbiri değerlendirmeye başlamaları gerektiği anlamına geliyor.

Bank of America ekonomistleri Şubat ayında BoE’nin faizleri sıfıra indirmiş olmasına karşın, AB ticaret müzakerelerinin çökmesiyle bankanın daha da ileri gidebileceğini öngörüyor.

İngiltere’yi çok zor günler bekliyor

 

İngiltere Merkez Bankası karamsar tahminlerle yüzleşti

 

Avrupa'da temettü yasağı kaldırılabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)