BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAnkara'dan Moskova'ya 'Montrö' tepkisi ----

Ankara'dan Moskova'ya 'Montrö' tepkisi

Ankara'dan Moskova'ya 'Montrö' tepkisi
12 Nisan 2014 - 07:52 www.finansgundem.com

Rusya'nın, iki ABD savaş gemisinin Karadeniz'de 21 günden fazla kaldığı konusundaki ısrarlı açıklamalarına Türkiye'den tepki geldi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, dün Dışişleri Bakanlığı'na davet edildi. Karlova,ABD'ye ait iki savaş gemisinin Karadeniz'de kalış süreleri ve nedenleri konusunda açıkça bilgi verildi. Karlov'a, ayrıca "Bu konuyu ısrarla gündemde tutmanızı yadırgıyoruz" denildi. Rusya'nın açıklamalarının yanısıra Karlov da, Atılım Üniversitesi'ndeki etkinlikte "Türkiye, Karadeniz'deki bir Amerikan gemisi için Montrö anlaşmasını ihlal etti" demişti.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, şu bilgi ve görüşler dile getirildi: "Rus tarafının 3 Nisan 2014 tarihinde basına yansıyan açıklamalarında, ABD savaş gemilerinin son dönemde iki kez Montrö hükümlerine aykırı olarak Karadeniz'de kalış sürelerini uzattıkları iddia edilmekteydi. 10 Nisan tarihli son açıklamada ise sadece USS Taylor adlı geminin Karadeniz'de 21 günden fazla kaldığı belirtilmektedir.

PERVANESİ BOZULDU TAMİR EDİLEMEDİ
Anılan gemi, esasen basına da yansıdığı üzere, Samsun Limanı'na girişi sırasında pervanesinde meydana gelen hasar nedeniyle hareketsiz kalmış, tamir çabalarının sonuç vermemesi üzerine römorkör vasıtasıyla çekilerek Karadeniz'den ve Boğazlardan çıkabilmiştir. Bu konuda Rusya Federasyonu ve diğer Montrö taraflarına bilgi verilmiştir. Gördüğü hasar nedeniyle hareket kabiliyetini kaybetmiş bir geminin limanımızda onarılmaya çalışıldığı sürenin gerekçe gösterilerek Montrö Sözleşmesi'nin ihlal edildiğinin ileri sürülmesini anlamak mümkün değildir.

21 GÜN İÇİNDE TERKETTİ
Rus tarafının açıklamasında ismen değinilmeyen, ancak Rus basınında adıgeçen ikinci gemi olan USS Truxtun adlı ABD savaş gemisi ise Karadeniz'e girdikten sonra Boğazlardan geri dönüş tarihini değiştirmişse de, Montrö'de öngörülen 21 gün içinde Karadeniz'i terketmiştir. Dolayısıyla herhangi bir ihlal sözkonusu değildir.

Ülkemiz, Karadeniz'e sahildar ülkelerin güvenliğine önemli katkı sağlayan Montrö Sözleşmesi’ni, 78 yıldır olduğu gibi titizlikle uygulamaya devam edecektir. Sözleşme’nin teknik nitelikteki hükümlerinin basın yoluyla tartışma malzemesi haline getirilmesinin başta Karadeniz’e sahildar ve Montrö’ye taraf olan devletler gelmek üzere, kimseye bir faydası olmayacağı değerlendirilmektedir." (Aydın Hasan - Milliyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)