BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAnayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesine iptal kararı----

Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesine iptal kararı

Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesine iptal kararı
18 Ağustos 2022 - 07:51 www.finansgundem.com

Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırılık gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı'nca düzenlenmiş olan 'Fiyat İstikrarı Komitesi kurulması' kararnamesinin tamamı ve 'Sanayileşme İcra Komitesi' kararnamesinin 4. maddesini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 30 Haziran 2021’de kurulan ve bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştiren Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kurulmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti.

İptal kararı CHP’nin başvurusu üzerine oyçokluğuyla alındı. Komitenin Cumhurbaşkanı kararı ya da kararnamesi ile değil kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilen kararda Anayasa’nın “Kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz” hükmüne atıf yapıldı.

Fiyat İstikrarı Komitesi’nin herhangi bir bakanlık teşkilatına bağlı olmadığı, yapısı Cumhurbaşkanlığı’nca düzenlenecek kurumların arasında da yer almadığı vurgulandı.

Fiyat İstikrarı Komitesi, fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi ve sürdürülmesini sağlamak amacıyla kurulmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında toplanan komite bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştirmişti. AYM’nin bu kararı sonrası fiyat artışları ile mücadele amacı ile kurulan komite çalışamayacak.

Öte yandan, AYM yine CHP’nin başvurusu üzerine Sanayileşme İcra Komitesi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde de bir iptale imza attı.

Komitenin, ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurt içi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar alma yetkisini anayasa aykırı buldu.

Anayasa Mahkemesi'nden 'biber gazı' kararı

Meclis, 23 ülkenin anayasasını araştırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)