BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriAmerikalılar temel ihtiyaçlarında ‘şimdi al sonra öde’ kullanıyor----

Amerikalılar temel ihtiyaçlarında ‘şimdi al sonra öde’ kullanıyor

Amerikalılar temel ihtiyaçlarında ‘şimdi al sonra öde’ kullanıyor
09 Eylül 2022 - 17:45 www.finansgundem.com

Şimdi al sonra öde olarak adlandırılan faizsiz kredi hizmetleri ABD tüketici enflasyonundaki yükselişin ardından yoğunlukla temel market harcamalarında kullanılır hale geldi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fiyatlar arttıkça, Amerikalılar da temel ihtiyaçlarını gidermenin yeni yollarını buluyorlar. Ancak, yiyecek gibi bazı temel satın alımlarda, borç alabilmek için çok daha az seçenek var. Bu durum gelecekte ödeme yapabilme seçeni sunan ‘şimdi al sonra öde’ uygulamalarını daha cazip hale getirdi.

CNBC’nin haberine göre Amerikalı tüketiciler market alışverişlerinde artan oranlarla Klarna, Zip, Zlich, Afirm ve Afterpay gibi uygulamaları kullanıyor. Lending Tree’nin yakın tarihli bir anketine göre tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi, geçtiğimiz ay enflasyonun yükselmesi nedeniyle yiyecek sağlama konusunda endişeli.

New York Times'a Zip’in ABD market alışverişlerinde %95 büyüme kaydettiğini bildirdi. Klarna ise uygulama kullanıcılarının şu anda satın aldığı ilk 100 öğenin yarısından fazlasının market veya ev eşyaları olduğunu bildirdi.

Harvard Kennedy Okulu'ndaki Mossavar-Rahmani İş ve Hükümet Merkezi'nde çalışan Marshall Lux "Yiyecek satın almaya gücü yetmeyen çok sayıda Amerikalının olması, bu ekonomik iklimin yarattığı çaresizliği vurgulamaktadır" diyor.

Lux, “İnsanlar market ödemelerini ertelemeye başlaması, bireylerin çaresizliğinin yüksekliğini gösterir” ifadelerine yer verdi.

ABD’deki genel enflasyon benzin fiyatlarının düşmesiyle birlikte geçen aydan itibaren yavaşlamaya başlasa da son Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarına göre gıda maliyetleri temmuz ayında %1,1 artarak yıllık bazdaki yükselişini %10,9’a getirdi.

Marketlerdeki fiyat değişikliklerini ölçen ‘food-at-home’ Endeksi 1979’dan bu yana yıllık bazda en büyük artışın kaydedildiğine işaret ediyor.

‘Şimdi al sonra öde’ felakete sebep olabilir

Lux şimdi al sonra öde (BNPL) yönteminin, “Ödeyebilecek insanlar için faizsiz kredi sağladığını” belirtiyor. Bununla birlikte BNPL’deki hızlı büyüme öncelikli olarak genç tüketiciler tarafından yönlendiriliyor.

BNPL borçlularının üçte ikisi riskli ödeme grubu olarak görülüyor. Bu da Lux’a göre olası bir ekonomi krizde veya bir resesyonda bu kesimlerin savunmasız hale gelebileceğini işaret ediyor. Ekonomi profesörü tüketicilerin BNPL harcamalarıyla, “En iyi ihtimalle dayanmalarına imkan sağladığını veya en kötü ihtimalle kendi sınırlarını aşacaklarını” söyledi.

Ayrıca araştırmalar BNPL hesap açılışları arttıkça aşırı harcama yapan, ödemelerini kaçıran, geç ödeme yapan ve zayıf kredi geçmişine sahip olan tüketicilerin sistemdeki sayısının da aynı hızla arttığını gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ödeme tarihlerinin kaçırılması borç verene bağlı olarak genellikle gecikme ücretleri, ertelenmiş faiz veya diğer cezalar şeklinde geri dönüyor. Ayrıca kaçırılan ödemeler tüketicilerin kredi puanın düşürülmesine sebep olarak gelecekteki olası kredi alışverişlerine de engel oluşturuyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)