BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAMB’nin parasal teşvik için Eylül’e kadar beklemesi için 5 sebep----

AMB’nin parasal teşvik için Eylül’e kadar beklemesi için 5 sebep

AMB’nin parasal teşvik için Eylül’e kadar beklemesi için 5 sebep
25 Temmuz 2019 - 11:07 www.finansgundem.com

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika toplantısında faizlerde indirime gitmesine yüzde 30 ihtimal verilirken, bankanın Eylül ayına dek beklemesi için geçerli beş sebep sıralanıyor

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarının parasal teşviğe gitmek amacıyla Eylül ayına kadar beklemeleri için bir çok sebep bulunuyor.

Çarşamba günkü toplantıda yönetim kurulu üyeleri, Euro Bölgesi’nin zayıf ekonomisini desteklemek için ek tedbirlerin ihtiyaç halinde hazır  olduğunu söylediler.

AMB Başkanı Mario Draghi, proaktif olmayı hedefleyerek Eylül’ü beklemeden Perşembe günü politika değişikliğine gidebilir.

Para piyasalarındaki traderlar, faizlerin 10 baz puan düşürülmesine yüzde 30 ihtimal veriyorlar.  Bir çok ekonomist, yetkililerin faiz düşlürüleceğine dair ipucu vermek için politika dilini değiştirmelerini bekliyor. 

AMB faiz indirimi için neden yaz sonunu beklemeli?

1-ABD Merkez Bankası kararının beklenmesi 

Fed’in gelecek hafta on yıldan daha uzun bir süredir ilk kez borçlanma maliyeti olan Faiz oranlarında 25 baz puanlık bir indirime gitme olasılığı öngörülüyor. Yatırımcılar daha önceden daha yüksek oranda bir faiz indirimini fiyatlarken bazı politika yapıcılar bu tarz bir adımın ekonomik verilerin hala dirençli olması gerekçesiyle karşısında durdular. Fed daha agresif bir faiz hamlesi yapar veya  genişlemeci döngünün başladığını bildirirse, euro değer kazanabilir. Bu durum Euro Bölgesi enflasyonuna aşağı yönlü baskı yaparak ve ihracatı azaltabilir böylece, ekonomiyi çok daha zayıflatabilir.

Bu sebeple AMB’ nin faiz düşürmek için daha az yerinin olduğu bir ortamda Fed karrını beklemesi ve buna yönelik bir hamle geliştirmesi daha makul olur.

2- Ekonomik Veriler

Çarşamba günü açıklanan ekonomik veriler özellikle Almanya’nın sert gerileyen imalat PMI verisi Temmuz ayında yavaşlamanın daha da kötüye gittiğini gösterdi.

İkinci çeyrek büyümesi ve enflasyon rakamları da dahil olmak üzere kilit önemdeki bazı veriler ise Temmuz ayındaki toplantının ardından gelecek.

Politika yapıcılar genellikle istatistiklere finansal piyasa katılımcılarından daha ayrıntılı erişim sağlayabiliyor olsalar da buna reaksiyon geliştirebilmek için bölgede imalatın başı çektiği yavaşlamanın ne kadar süreceğine dair herhangi ekstra bir bilgi mevcut değil.

3-Yeni Öngörüler

AMB, yeni ekonomik öngörüler ortaya koyduğunda temel politika değişikliklerini açıklama eğilimindedir ve bir sonraki güncelleme Eylül ayında yapılacak.

Banka, Haziran’da bu yıl enflasyonu yüzde 1.3 ve 2021’de 1.6 olarak öngördü ancak bu tahmin gerçekleşenden daha fazla ikinci çeyrek enflasyon beklentisini içeriyor

Bu yüzden tahminlerdeki revizyonlar devam etmektedir.

4-Piyasa Beklentileri

Politika yapıcıların piyasa beklentilerine yönelik adım atmıyor olsalar da, bunu tamamen görmezden geldiklerini belirtmek de kolay değil.

Yatırımcıların tamamı Eylül ayına kadar 10 baz puanlık bir faiz indirimini fiyatlamıyor ve bundan önce yapılacak bir faiz indirimi ekonomik durumun şu an algılanandan daha kötü seviyede olduğuna yönelik sinyal de verebilir.

Bazı AMB yetkilileri piyasa katılımcılarını geçen ayki toplantıda çok karamsar olarak sınıflandırmışlardı. Dolayısıyla, aşırı olumsuz bir görünüm çizmekten kaçınmak isteyebilirler. 

5-Paketin Karmaşıklığı

Son olarak, duyuracağı olası tedbrler uygulama aşamasında dikkatli bir şekilde alaınmayı gerektirecek. 

Bir çok analist, zaten güncel olarak eksi 0.4 seviyesindeki düşük faiz oranının bazı bankaların muaf olacakları bir mekanizma gerektireceğini düşünüyor.

Bunun için rezervlerin ‘kademelendirilmesi’ denilen bir çok yol var ancak şu ana kadar politika yapıcılar tarafından bir yöntem açıklanmadı.

Bloomberg ekonomisti David Powell, “AMB Yönetim Kurulu'nun etkiyi hafifletmek için fazladan rezervin yüzde 10-yüzde 50’sini muaf tutmasını umuyoruz dedi.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)