BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAMB ne zaman faiz indirimi yapacak? İşte beklenti----

AMB ne zaman faiz indirimi yapacak? İşte beklenti

AMB ne zaman faiz indirimi yapacak? İşte beklenti
25 Temmuz 2019 - 13:18 www.finansgundem.com

Pantheon Macroeconomics Euro Bölgesi Baş Ekonomisti Claus Vistesen “Eğer AMB, Alman imalat PMI'larıne odaklanırsa, bugün faiz oranlarını düşürecek. Bize göre bunun için eylül ayı beklenmeli" dedi

FINANSGUNDEM.COM

AMB Başkanı Mario Draghi'nin şu ana kadarki ifadeleri de piyasalardaki, temmuz ayında bir faiz indirimi olabileceği beklentisini kuvvetlendirdi. Bankanın bu ay olmasa bile eylül ayında faiz indirimine gideceği tahmin ediliyor. Bu anlamda bu ayki toplantıda Draghi'nin iletişimi ve vereceği mesajlar da dikkatle takip edilecek.

Amerikan borsa şirketi PNC Financial Services Group üst düzey ekonomisti Bill Adams  “Merkez bankalarının veya özel sektör bankalarının beklediğinden daha uzun süren küresel bir düşüşün ortasındayız. Çoğu gelişmiş ekonomide işgücü piyasaları sıkı olsa bile, küresel büyümedeki yavaşlama ve enflasyondaki yumuşaklık merkez bankalarını yeniden fiyatlarda hafif düşüşe itiyor” dedi.

Ekonomistler, AMB'nin başka bir zayıf verinin ardından Perşembe günü Faiz indirme ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Londra merkezli bir küresel bilgi sağlayıcısı IHS Markit dün yaptığı açıklamada, Almanya için imalat PMI endeksininin Temmuz ayında 45'ten yedi yılın en düşük seviyesi olan 43.1’e gerilediğini belirtti. 50'den az not, faaliyette daralmaya işaret ediyor.

Ekonomik araştırma danışmanlığı şirketi Pantheon Macroeconomics Euro Bölgesi Baş Ekonomisti Claus Vistesen yaptığı bir açıklamada “Eğer AMB, Alman imalat PMI'larıne odaklanırsa, bugün faiz oranlarını düşürecek. Bize göre bunun için eylül ayı beklenmeli.” dedi.

Ekonomistlerin çoğu AMB’nin faiz indirimine gideceğini ya da politika yapıcılar Perşembe günü bir araya geldiklerinde ilave parasal teşvik sağlayacağını düşünmüyor. Ancak Draghi'nin en geç Eylül ayında indirimi yapması ve bankanın varlık satın alma programna yeniden başlaması için işaret vermesi gerektiği düşünülüyor.

Analistler, yavaşlayan bir küresel ekonomiye karşı güvence olarak on yıldan fazla bir süre içinde Fed dahil, faiz oranını düşürmeyi bekleyen büyük merkez bankalarının daha kolay para politikalarına kaymasının küresel hisse senetlerini desteklemeye yardımcı olacağını belirtti.

Draghi geçtiğimiz ay Portekiz merkez bankası forumunda yaptığı açıklamada, Euro bölgesi ekonomisinin iyileşmediği durumlarda AMB’nin harekete geçmeye hazır olduğunu belirtmişti ve Donald Trump'ın tepkisini de çekmişti.

Ancak AMB'nin bu açıklamasının bugün şekil değiştirmesi bekleniyor. AMB şu anda oranları 2020'nin ilk yarısına kadar “mevcut seviyelerde” tutmaya söz veriyor. Ekonomistler, AMB'nin bunu “mevcut seviyelerde ya da daha düşük” olarak değiştirmesi gerektiğini düşünüyorlar. AMB ayrıca, bu değişimin sinyalini Aralık ayında sona eren tahvil alım programını yeniden başlatmaya hazır olduğunu beyan ederek de verebilir.

Peki kriterler ne? Tam istihdam ve fiyat istikrarı sağlamak için ikili bir yetkiye sahip olan Fed’in aksine, AMB’nin tek görevi, enflasyonun % 2’nin altında olması olarak açıklanan fiyat istikrarını sağlamasıdır. Enflasyon bu seviyenin oldukça altında seyrederken, çekirdek enflasyon Haziran ayında yıllık bazda% 1,2 seviyesindeydi.

Capital Economics'in Avrupa ekonomisti Jack Allen-Reynolds’a göre yatırımcıların enflasyon beklentileri düşmeye devam ediyor. Ayıca enflasyona ilişkin yatırımcı beklentilerini yansıtan beş yıllık enflasyon takas oranının, AMB'nin geçmişte faiz oranlarını düşürdüğü zaman görülen seviyelerin altına indiğini ve bazı AMB politika belirleyicilerinin verilerinin enflasyonu etkin bir şekilde tahmin edebilme becerisinin de düştüğünü belirtti.

BK Asset Management genel müdürü Kathy Lien, AMB'nin “yeterince yatıştırıcı” olması durumunda, Euro’nun iki yılın en düşük seviyesi olan 1.1106 doların altına gerileyeceğini belirtti.

Bill Adams, AMB’nin eylül ayında 10 baz puan düşürmesini ve varlık alımlarını ayda yaklaşık 20 ila 30 milyar dolar arasında bir hızda yeniden başlatarak harekete geçirmesini istiyor. Ancak, finansal piyasalar hem Fed hem de Avrupa Merkez Bankası’ndan 12 ay içinde beklenenden daha fazla fiyatlandırma gelebileceğini belirtti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)