BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAltının tahtı sarsıldı mı?----

Altının tahtı sarsıldı mı?

Altının tahtı sarsıldı mı?
02 Mart 2021 - 15:58 www.finansgundem.com

Açıklanan dış ticaret verisi sonrası altın ithalatının şubat ayında çok uzun bir aranın ardından ilk defa en yüksek 5 kalem arasında yer almaması dikkat çekti.

Dış ticaret açığı yılın ilk iki ayında yüzde 15.3 azalışla 6.4 milyar dolara geriledi. 2020’de rekor seviyede olan altın ithalatı ise 2021 Şubat ayında en yüksek ithalat kalemleri arasında yer almadı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın bugün açıkladığı verilerde, dış ticaret açığı şubat ayında geçen yıla göre yüzde 10.7 artarak 3.36 milyar dolara çıkarken, ihracat yüzde 9.6 artışla 16.01 milyar dolar oldu.

İhracat şubat ayında tarihi düzeyde gerçekleşti. İthalat şubat ayında yüzde 9.8 artışla 19.37 milyar dolar oldu.

OTOMOTİV İHRACATI YATAY

Türkiye’nin en yüksek ihracat yaptığı sektör olan otomotiv sektörünün ihracatı şubat ayında geçen yıla göre yatay kalarak 2.17 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kazan, makinalar, mekanik cihazlar ihracatı yüzde 11.6 artarak 1.63 milyar dolara, elektrikli makina ve cihazlar ihracatı yüzde 22.2 artarak 912 milyon dolara yükseldi.

En yüksek ithalat yapılan fasıllardan mineral yakıt ve yağlar şubat’ta yüzde 10 azalarak 2.82 milyar dolar; kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar yüzde 23.1 artarak 2.28 milyar dolar, demir çelik ithalatı ise yüzde 51.8 artarak 1.83 milyar dolar oldu.

ALTIN İTHALATI 2020 EYLÜLDE REKOR SEVİYEDEYDİ

Altın ithalatı Eylül 2020’de yüzde 338.2 artışla 4.24 milyar dolara yükselerek 1989 yılından bu yana aylık bazda rekor kırmıştı. 2020’nin toplamında yapılan 26.6 milyar dolarlık altın ithalatı da 2019’a göre yaklaşık 2 katına çıkmıştı.

Merkez Bankası da altın ithalatının 10 milyar dolarlık tarihsel ortalamanın çok üzerinde seyrettiğinin altını çizmişti.

Geçen yıl pandemi sürecinde para politikası uygulamalarında izlenen farklı yöntemler ve dünyada da nakit ve risk algısı dolayısıyla güvenli liman olan altına yönelim ile temmuz ayından itibaren altın ithalatı ciddi artışlar göstermişti.

Yerelde temmuz sonu ve ağustos ayı başını kapsayan üç haftalık süreçte 15.5 milyar dolar tutarında döviz ve altın cinsi mevduat artmış, bu artışın ana sebebi ise altın kaynaklı olmuştu.

ALTIN İLK 5’E GİREMEDİ

Ticaret Bakanlığı verilerinde altın ithalatı ocak ayında 1.5 milyar dolarla en çok ithalat yapılan 5 kalem arasında son sırada yer aldıktan sonra şubatta bu listeye uzun bir ara sonrası giremedi.

Şekerbank Başekonomisti Gülay Yıldırım, şubat ayında altın ithalatının en çok ithal edilen beş kalem arasına giremediğinin görülerek, güvenli liman arayışının altına olan talebi tetiklemesi, özellikle ağustos ve eylül aylarında altın ithalatında sert yükselişlerin yaşandığı, altın ithalatının yılın kalanında da normalin üstünde seyrettiğini belirtti. Bu normalleşmenin dolarizasyon ile ilgili bir başlık olarak takip edildiğini de ekledi.

İhracat 'Şubat' rekoru kırdı

Altın yükselişte zorlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)