BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltında kritik 2 bin dolar aşılır mı?----

Altında kritik 2 bin dolar aşılır mı?

Altında kritik 2 bin dolar aşılır mı?
17 Kasım 2021 - 15:00 www.finansgundem.com

Ons altın fiyatları dünkü işlemlerde 1877 dolar seviyesine yükselerek geçtiğimiz 6 ayın zirvesini görürken; piyasanın uzmanları ons altın fiyatlarında 1950 dolar seviyesinin aşılması halinde 2022 yılında 2100-2300 dolar bandında hareket bekliyor

Altının ons fiyatı, dün 1877 dolara kadar yükselerek geçtiğimiz 6 ayın en yüksek seviyesini görürken, haftanın üçüncü işlem gününde dünkü kapanış fiyatına göre yukarı yönde ilerliyor. Hürriyet'ten Şenay Zeren ve Barış Özkan'ın haberine göre, piyasa uzmanları, ons altın fiyatlarında teknik açıdan önemli eşik olan 1.830 dolar seviyesinin aşılmasıyla, 2020 yılı Ağustos ayından beri devam eden düşüş trendinin sonlandığı görüşünde bulunuyor.

ABD’nin enflasyonunun son 31 yılın en yükseğine çıkmasından sonra, ons altın fiyatlarında yaşanan yükselişler yatırımcıların kendisini enflasyondan korumak için altını da güvenli liman olarak gördüğünü gösteriyor. Piyasa hareketlerinde genellikle ons altın ve dolar endeksi ters korelasyonlu olarak ilerlerken; son zamanda dolar endeksi ve ons altının aynı anda yükselmesi, küresel piyasalarda yükselen enflasyon endişeleri sebebiyle yatırımcıların altına da sığındığının bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Her ne kadar ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yükselen enflasyon için ‘geçici’ ifadesini kullansa da, yabancı medyada yer alan bazı görüşler Fed’in enflasyondaki yükselişte kontrolü kaybetme olasılığının artabileceği yönünde…

Kasım ayında varlık alımı azaltımına başlayan Fed, varlık alımlarının sonlanması için 2022 yılının ortasını işaret ederken, faiz artırımı için acele edilmeyeceği mesajını da vermişti. Ancak enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş, faiz artırımının beklenenden daha önce yapılabileceği görüşlerini artırıyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Ons altın fiyatları, dün 1877 dolar seviyesine kadar yükselerek 14 Haziran tarihinden beri en yüksek seviyeyi görürken; yeni günde en düşük 1849 dolar, en yüksek ise 1861 dolar seviyesini gördü. Ons altın saat 14.28 itibarıyla yüzde 0,58 oranında yükselişle 1861 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Altının gram fiyatı, dolar kurunda ve ons altın fiyatlarında yaşanan yükselişin etkisiyle tarihi rekor seviyesini 631 lira seviyesine kadar taşırken; gün içerisinde en düşük ise 612 lira seviyesini gördü. Gram altın, yüzde 1.85 oranında yükselişle 625,17 lira seviyesinde bulundu. Çeyrek altın 1021 lira, Cumhuriyet altını da 4 bin 203 liradan işlem gördü.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 614 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 621 lira seviyeden başlamıştı.

ONS ALTINDA 1875 DOLAR SEVİYESİ ÖNEMLİ

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk altındaki gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi: 

Ons altına bir düzeltme geldi. 1850 dolar seviyelerine çekildi. Sürekli yükselen bir piyasa yerine düzeltme hareketi ile yükseliş eğiliminin sürmesi daha sağlıklı. Ben bu seviyelerden yukarı yönlü bir hareket başlamasını bekliyorum. Çünkü dünyada enflasyon endişeleri hala devam ediyor. Dolar bu kadar güçlü olmasına rağmen ons altının da hala güçlü olması önünün açık olduğunu gösteriyor. Fed’in Faiz artırımına gitme ihtimaline karşı insanlar dolardan da vazgeçiyor. Enflasyona karşı oluşan güvenli limanın yanında, jeopolitik riskler de altının güçlü kalmasında önemli rol oynuyor.

ABD VE AVRUPA YENİ ÖĞRENİYOR

ABD’de faiz artırımı ile ilgili bir belirsizlik var. Fed enflasyon ile ilgili olarak ‘Endişe verici değil, takip ediyoruz, geçici’ gibi açıklamalar yapıyor ama son gelen veriler ABD’de enflasyonun 31 yılın zirvesine çıktığını gösteriyor. Bu nedenle altın almaya devam ediyorlar. Bizim insanımız yüksek enflasyon dönemlerinde parasını korumayı iyi biliyor. ABD ve Avrupa bunu yeni yeni öğreniyor.

ONS ALTINDA FİYAT BEKLENTİLERİ

Ons altında 1875 dolar sınırı geçilirse eğer yıl sonu itibarıyla 1900-1950 dolar seviyelerinin görüleceğini düşünüyorum.

2008 yılındaki krizde ABD piyasaya 4 trilyon rekor para sürdü. O zaman ons altın 1923 dolar ile rekor kırmıştı. Bugün yaşanan durumda ABD piyasaya 9 trilyon dolar sürdü. Altın buna rağmen henüz 1900 seviyelerine ulaşmadı. Bu açıdan da bakarsak eğer 1950 seviyesinin aşılması ile 2022 yılında ons altında 2100-2300 dolar bandının görülebileceğini düşünüyorum. Burada ABD’nin faiz kararları çok önemli olacak. O nedenle 2022 yılı içerisinde tam bir zaman aralığı vermek zor. Gram altında ise sene sonu yaklaşırken 650 TL seviyelerinin gündeme geleceğini düşünüyorum.

2008 yılındaki krizde yüksek likiditenin etkisi 3 sene sonra 2011 yılında görüldü. Şu anki yüksek likiditenin etkisini de biz önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

YÜKSEK LİKİDİTE HEMEN ÇEKİLMEZ

Altının yükseliş eğilimi önümüzdeki dönemde her zaman daha güçlü olacaktır. 2008 yılında piyasaya verilen yüksek likiditenin sadece 300 milyar doları geri çağrılabildi. Şimdi de faiz artırılsın diyorlar ancak büyük piyasa oyuncuları buna izin vermiyor. Çünkü paradan para kazanmayı çok iyi biliyorlar.

Gram altında yükseliş hız kesmeden devam ediyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)