BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltında Fed baskısı----

Altında Fed baskısı

Altında Fed baskısı
31 Ekim 2022 - 10:31 www.finansgundem.com

Altın, bu hafta Fed’den yeniden büyük bir faiz artışı yapılacağı beklentisiyle art arda yedinci aylık kaybını yaşamaya hazırlanırken bu, 1960’ların sonlarından beri en uzun düşüş serisi olacak.

Altın art arda yedinci ayını da kayıpla kapatmaya hazırlanırken gerçekleşmesi halinde bu 1960'ların sonundan beri en uzun kayıp serisi olacak. Fed'in yeni bir 75 baz puanlık artış yapacağı beklentisi değerli metal üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.

Spot altın, yıla girdiği değerin üzerinden beri yüzde 10 değer kaybederken Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Mart ayında gördüğü zirvesinden beri de yüzde 20 değer kaybetti. Değerli metal o dönemden beri aylık bazda her ay geriledi ve ekim ayında yüzde 1’lik bir değer kaybına hazırlanıyor.

Fed’in yüksek enflasyonu dizginlemek için yaptığı agresif faiz artışları yatırımcıları dolara yönlendirerek ABD para birimini güçlendirirken spot altının düşmesine neden oldu. Güçlü dolar ve yüksek tahvil getirileri, faiz getirisi olmayan ve dolar üzerinden fiyatlandırılan altın üzerinde olumsuz bir etkiye sahip.

ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin Cuma günü artması ve ABD ekonomik verilerinin 75 baz puanlık bir artışa zemin hazırlamasıyla spot altın geçtiğimiz hafta 1,650 doların altına gerilemişti. ABD enflasyonu temel göstergesi Eylül’de hızlanırken tüketici harcamaları direncini korudu, bu da geniş çaplı fiyat baskılarına ve sağlam talebe işaret etti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Fed yetkililerinin bu haftaki toplantıda şahin duruşlarını sürdürerek büyük bir artışla politika faizinin Mart 2023’e kadar yüzde 5’e ulaşması için zemin hazırlamalarını bekliyor. Bu durumun, ABD’nin de dahil olduğu küresel bir resesyona yol açabileceği değerlendiriliyor.

Altın'da yükseliş hazırlıkları

 

Altın takıya olan talep azalıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)