BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın piyasası sıkışma ile karşı karşıya----

Altın piyasası sıkışma ile karşı karşıya

Altın piyasası sıkışma ile karşı karşıya
25 Mart 2020 - 13:33 www.finansgundem.com

Altın piyasası, virüs salgınının fiziki talebi daralttığı dönemde yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmesi sonucu tarihi sıkışma ile karşı karşıya

New York'ta altın piyasası, küresel pandemi fiziki işlem yollarını daraltırken, aynı zamanda yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmeleri ile birlikte tarihi bir sıkışma ile karşı karşıya kaldı.

Metal rafinerilerinin kapalı olması ve virüsü kontrol altına alma çabaları dahilinde uçuşların durdurulması ile birlikte, New York'ta, Comex piyasasında işlem gören vadeli kontratlara karşı elde yeterli altın olup olmadığı şeklinde bir sorun var. Salı günü itibariyle, Nisan vadeli altın kontratlarında açık tutulan pozisyon sayısı 195,604 kontrat ve bu 19.6 milyon ons altına denk geliyor. Comex depolarında ise teslimatı yapılabilir 8.7 milyon ons altın bulunuyor.

BMO Capital Markets metal türev işlemleri müdürü Tai Wong, "Bu bir kuşaktır görmediğimiz bir şey. Rafineriler ne savaşta ve ne büyük finans krizinde ne de doğal afetlerde kapatılmamıştı," dedi ve "Bu daha önce hiç olmadı. Ve çok hızlı bir şekilde oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Arza ilişkin endişeler ve altın alımına hücum, New York'ta altın vadelileri ile Londra'daki spot altın fiyaları arasındaki farkın 10 yılların en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu ve bu durum yatırımcıları, virüs nedeniyle ortaya çıkan kargaşa ortamında güvenli liman bulma konusunda ne kadar çaresiz kaldığını gösteriyor. New York-Londra fiyat farkı en son, Hunt kardeşlerinin gümüş piyasasını köşeye sıkıştırdıkları ve altın vadelilerini 25 yıl aşılamayan rekor seviye olan ons başına 850 dolara çıkardıkları 1980'lerden bu yana bu denli açılmamıştı.

Haziran vadeli altın kontratlaı Salı günü New York'ta yüzde 7.7 kadar yükseldi ve bunun sonucu Londra'da spot altın ile arasındaki fiyat farkını 67.57 dolara kadar çıkardı. 1970'lere kadar giden veriler dikkate alındığında, en aktif kontrat ile spot altın arasındaki en büyük fark 1980 yılında 67 dolar ile görüldü. Vadeli altın kontratları Çarşamba günü Singapur saati ile 12:26'da fazla değişmeyerek ons başına 1,662.40 dolarda kaldı.

Londra'da altın piyasası katılımcılarını temsil eden grup, Salı günü yaptığı açıklamada, New York'ta fiziki teslimatı ve küresel altın piyasasının etkin işleyişini sağlamak için Comex ve diğerleri ile çalıştıklarını kaydetti. Londra Külçe Piaysası Birliği, Comex vadelilerindeki volatilitenin işlem hacmini etkilediğini kaydetti.

Altın vadelilerindeki sıkışmanın diğer bir göstergesi ise, Nisan vadeli kontratın Salı günü en aktif işlem gören kontrata göre 20 dolar daha pahalı işlem görmesiydi. Bu fark Çarşamba günü 8 dolara indi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)