BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın ne zaman alınmalı ne zaman satılmalı?----

Altın ne zaman alınmalı ne zaman satılmalı?

Altın ne zaman alınmalı ne zaman satılmalı?
13 Kasım 2014 - 07:18 www.finansgundem.com

Kapalıçarşı esnafı, ‘Altının gram fiyatı 80 TL’ye inmeden almayın’ tavsiyesinde bulundu

Hergün yeni bir altın beklentisi ortaya atılıyor. Bizim altın sever halkımız da bu beklentilerle heyecanlanıp alım ve satım için fırsat kolluyor. Altının böyle oynak olduğu bir dönemde ne zaman altın alınmalı ve ya satılmalı? Milliyet yazarı Güngör Uras sizler için Kapalıçarşı'ya gitti ve altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'e merak edilen her şeyi sordu. İşte Uras'ın akıllardaki tüm soruları cevap bulan o yazısı;

Altın fiyatları “oynaşmaya başlayınca”, bizim “altın sever halkımız”ın yüreği pat pat atmaya başlar. Halkımız önüne
gelene sorar.
n Abi... Alayım mı?
n Abi... Satayım mı?
Kimseye “al-sat” diye akıl verilemez. Vebali büyüktür. Ne var ki halkımız “illa da...” bir cevap bekler.
Hani derler ya, “Bir deli kuyuya bir taş atar, kırk akıllı çıkaramaz” İşte o biçim. Geçenlerde bir deli bir kehanette bulundu. ”Bu günlerde 1.167 dolar olan altının onsu (31.10 gramı) 850 dolara inecek “dedi.
Altın severlerimiz hemen heyecanlandı. Bu durumda ekonomi yazarlarına “durumdan vazife çıkarmak” zorunluluğu ortaya çıktı.
Araştırmacı gazeteci olarak çizmelerimi giydim. Düştüm Kapalıçarşı’nın yoluna... Başladım kuyumcu kuyumcu dolanmaya... Dükkânı tenha olana, bana zaman ayırabileceğini sandığım kuyumculara sordum. Daha sonra da bu konularda görüşüne önem verdiğim altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk’ün kapısını çaldım.

İner de çıkar da...

Dün akşam üzerine kadar dinlediklerimi, öğrendiklerimi okuyucularıma arz ediyorum.
1) Altının onsu 850 dolara iner mi?
Altın bu. İner de çıkar da... Ama onsunun 850 dolara pat diye inmesi pek olası görünmüyor.
Tekrarda yarar var, “kısa sürede olası görünmüyor”. Altın ticareti yapanlar “2016’da altının onsu inse inse 900 dolara kadar inebilir. Daha uzun sürede ise doların değerindeki dalgalanmaya bağlı olarak altının onsunun inebileceği en düşük çizgi 775 dolardır” diyorlar.
2) Üretim maliyeti altının onsunun belli çizginin altına inmesini engeller mi?
Altının üretim maliyeti ülkeden ülkeye değişmektedir. Altının dünya üzerinde ortalama üretim maliyetinin 500-700 dolarlar dolayında olduğu tahmin ediliyor. Altının onsunu 1.500-1.700 dolara mal edenler de var ama... Onların sayıları az.
Sürpriz bir bilgi: Türkiye’de altın üretenlerin maliyetleri dünya maliyetine göre çok düşük. İnanılmaz ölçüde düşük. Bizde altının olsunun maliyeti 300 dolar dolayında.
3) Bundan sonra altın fiyatı hep aşağıya mı inecek?
Altın fiyatının bundan sonra aşağıya ineceği, artık hiçbir şekilde artış olmayacağı söylenemez. Böyle bir tahmine dayalı olarak alım-satım politikası oluşturulamaz.
Bırakınız uzun dönemi, son bir yılda olan biteni hatırlayınız:
* Altının onsu aralıkta 1.188 dolar idi. Martta 1.367 dolar, temmuzda 1.338 dolar oldu. Derken, ekimde 1.190 dolara, sonra 1.140 dolara indi. Dün 1.167 dolardı.
* Gram altın, aralıkta 79 TL iken, martta 98 oldu. Haziranda 83 TL’ye geriledi. Ağustos ve ekimde 90 TL’yi gördü. Dün 85 TL idi.
* Çeyrek altın yılbaşında 139 TL iken martta 158 TL’yi gördü. Mayısta 137 TL’ye indikten sonra ağustosta 150 TL, kasımda 134 TL oldu. Dün 139 TL idi.
Unutmayınız, altının dünyadaki ons fiyatı bizim piyasamıza doların TL fiyatıyla yansıyor. Dolardaki artış Türkiye’de altının gram fiyatını ve çeyrek altın fiyatını da yükseltiyor. Dolar fiyatı artınca, bir de bakıyorsunuz altının ons fiyatı dünyada ucuzlarken, Türkiye’de yükseliyor.

Kimseye akıl verilmez

4) “Ben dayanamıyorum, illa da ”almak” veya “satmak” istiyorum diyenler ne yapsın?
Kimseye akıl verilemez. Al veya sat diyerek tavsiyede bulunmanın vebali büyüktür.
Ben dün Kapalıçarşı’da “Sorularıma cevap vermeye vakit ayırabilen”lere “kendi adıma“ (Okuyucular adına değil, kendi adıma) sordum. Ortak cevap “Şimdilerde kimseye altın al veya sat diyerek akıl verilemez” şeklinde idi.
Ben ısrarcı oldum. “İlla da... Almak istiyorum... İlla da satmak istiyorum... Ne yapayım?” dedim.
* “İlla da satacaksan, altının gramını 90 TL’nin altında iken satarsan yazık edersin. Bir fırsatını bekle. Gramı 90 TL olunca sat. İlla da satacaksan sat. Yoksa satma” şeklinde tavsiyede bulundular.
* “İlla da alacaksan, (1) Birikiminin tamamıyla altın alarak riske girme... En fazla birikiminin beşte birini altına bağla. (2) Altının gramı 80 TL’ye inmeden altın alma” dediler.
Sayın okuyucularım, sizlere Kapalıçarşı’dan bilgi aktarıyorum. Tekrarda yarar var. Bu yazıya dayalı olarak sakın ha alım-satım yapmayınız. Bu tür yazıları hazırlayanlar “olacağı biteceği” bilecek imkânlara sahip olsalar kendileri zengin olur. Altın alma kararı da satma kararı da kişisel karardır. Riski o kararı verene aittir. Tavsiyeyle altın alınıp satılmaz. Bu yazı “tavsiye yazısı” değildir. Bu yazı altın piyasasında olan biteni anlatmak için yazılan bir yazıdır.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)