BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın kazandırmaya devam edecek mi?----

Altın kazandırmaya devam edecek mi?

Altın kazandırmaya devam edecek mi?
02 Mayıs 2017 - 16:25 www.finansgundem.com

Son 17 yılda sadece bir defa kaybettiren gram altın, 2017'nin de kazandıranı. Suriye ve Kuzey Kore'de artan gerilim altına yönelimi artırdı. Önümüzdeki dönemde yükseliş sürebilir.

Sarı metal altın ışıldıyor. Suriye ve Kuzey Kore'de artan gerilim altına yönelimi artırdı. Jeopolitik riskleri fiyatlayan yatırımcılar hızla güvenli liman olarak kabul edilen altına yöneliyor. Gram altının fiyatı 152 TL'ye tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Yılbaşından bu yana yüzde 15,3 değer kazandı. Altın dolarla fiyatlandığı için hem dolar kurundaki hareketlenmelerden hem de ons bazında yükselişlerinden olumlu yönde etkileniyor. Doların FED'in faiz artışına bağlı olarak önümüzdeki yıl da çıkışına devam etmesi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Doğal olarak altın fiyatında da yükselişin sürdüğünü görmek pek şaşırtıcı olmayacaktır. Geçmiş yıl verileri de altının gücünü gösterir nitelikte. Gram altın son 17 yılda sadece bir defa değer yitirdi. Diğer 16 yıl boyunca sürekli yatırımcısına kazandırdı. Her defasında farklı kaygılarla kazandıran altın, son dönemlerde jeopolitik riskler nedeniyle sıçrama yaşadı.

Nisan ayında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın basın mensuplarına Suriye liderini devirmek için bir koalisyon kurmaya yönelik adımların yolda olduğunu açıklamasının hemen ardından Esad rejiminin İdlib'de kimyasal silah kullanması bir anda gerilimi artırdı. Suriye rejimi ise IŞID'in elinde bulunan silah deposuna düzenledikleri hava saldırısı neticesinde bu depolarda bulunan kimyasal silahların patlaması nedeniyle çevreye kimyasal gazların yayıldığını iddia etti. ABD yönetimi bu savunmayı pek ciddi bulmayıp rejimin elinde bulunan bir askeri tesise füze saldırısında bulununca gerilimin tırmanma kaygısı ile yatırımcılar güvenli limana yönelme ihtiyacı duydu. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'da kullandığı, "Kuzey Kore belasını arıyor. ABD bu problemi Çin olsa da olmasa da çözebilir" ifadesinin ardından altındaki yükseliş hız kazandı. Ons bazında altın bin 286 seviyesinde bulunuyor.

Kaygıların arttığı dönemlerde hızlı çıkışa başlayan altın fiyatları, riskten kaçman yatırımcılar için birinci durak konumunda. Halk Yatırım da FX & Emtia Strateji Notu'nda altının onsunda bin 300’lü seviyelerin test edilebileceğini vurguluyor. Görünen o ki sadece bu yıl değil önümüzdeki yıl da gözler sarı metalde olacak. Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)