BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın güne yükselişle başladı----

Altın güne yükselişle başladı

Altın güne yükselişle başladı
18 Ocak 2022 - 10:59 www.finansgundem.com

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 788,0 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın 1.291 lira, Cumhuriyet altını 5.273 liradan satılıyor

Dün dolar kurundaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 0,5 altında 786,4 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, bugüne ise yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,2 artışla 788,0 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.291 lira, Cumhuriyet altını da 5.273 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, yüzde 0,1 değer kaybıyla 1.816,2 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl 4 kez faiz artırımına gideceği ve ilk adımı mart ayında atacağı beklentilerinin güçlenmesinin altının ons fiyatında oynaklığı artırdığını, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışının da gündemdeki yerini koruduğunu söyledi.

Bugün, Japonya Merkez Bankası'nın genişleyici politikasını sürdüreceğini açıklamasının ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 1,8570 ile 2 yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirten analistler, buna paralel artan dolar talebinin altının ons fiyatını baskıladığını ifade etti.

Analistler, yurt içinde ise yüzde 0,4 artan dolar kurunun ise altın fiyatlarında yükselişe neden olduğunu kaydetti.

Bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında ise Almanya'da ZEW endeksleri ve ABD'de New York Fed Sanayi Endeksinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.830 doların direnç, 1.790 doların destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Vakıf Yatırım Strateji Bülteni'nde, 'FED ’in bu sene izleyeceği para politikası ile ilgili haber akışına değerli metallerin olumsuz bir tepki vermediğini görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizleri son üç haftada %1.50 seviyelerinden %1.85’lere kadar yükselse de, ons altında sert bir satış görmedik. Bu anlamda faiz artış süreci büyük çoğunlukla fiyatlanmış görünüyor ancak FED’in bilanço küçültme ile ilgili gündemi de önümüzdeki günlerde fiyatlamalar açısından önemli olacaktır. Bu konu netleşmedikçe, tahvil getirilerinin de artmaya devam ettiği ortamda, kısa vadede altın için yüksek bir potansiyel şu an için görmüyoruz. Kısa vadede 1.833 ilk önemli direnç olarak öne çıkarken, bu seviye aşıldığı takdirde tekrar 1.870 seviyesinin test edildiğini görebiliriz. 1.810-1.800-1.780 ise destek olarak izlenmelidir'denildi.

A1 Capital bülteninde, 'Dün dar bantta sıkışık hareket eden Ons/Altın günü %0.09 oranında sınırlı deişim ile 1819.31$ seviyesinden tamamladı. 1834$ direnci geçerliliğini koruyor. Son günlerde bu direncin altında hareket eden Ons/Altın’nın kısa vadeli göstergelerde zayıflama görüyoruz. 1834$ direncinin kırılamaması halinde yaşanabilecek geri çekilmelerde ise 1814$ seviyesi ise ilk destek noktası olarak takip edilebilir.Gram Altın’da gün içi yükseliş denemeleri zayıf kalırken, gün %0.54 oranında değer kaybı ile 786.38 TL seviyesinden kapanış gerçekleşti. Son günlerde yaşanan sıkışma sonrasında Teknik göstergeler zayıflama görülürken, kısa vadeli hareketlerde 795TL ilk direnç geçerrliliğini koruyor. Bu ara direncin aşılabilmesi halinde 839 ile 908 TL seviyelerini kısa vadeli üst dirençler olarak takip edilebilir. 786 ile 775TL seviyeleri ise kısa vadeli destekler olarak takip edilebilir' denildi.

İnfo Yatırım Forek bülteninde, 'Altın fiyatlarında büyük resme bakıldığında gündemin FED’in 2022 yılında atabileceği adımlar olduğu görülüyor. Yeni yıl ile birlikte FED’in sıkılaşma adımları atacağı beklenirken, ilk adımın Mart ayında gerçekleşebilme ihtimalleri de yükseliyor. Bu sebeple ABD kanadından özellikle istihdam sektörü ve enflasyona yönelik gelecek olan ekonomik veriler yakından takip ediliyor. Diğer yandan Omicron varyantı hakkındaki son gelişmelerde yakından izleniyor. Küresel bazda büyümeye yönelik oluşan tehditler bu sebeple ilk gündemlerin başında yer alıyor. Diğer yandan FED2in sıkılaşma adımları atacağına dair beklentilerinde artması ile birlikte ABD kanadında tahvil faizlerinde de yükselişler gerçekleşiyor. Bu konu da herhangi bir Faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde zaman zaman baskıların artmasına nden oluyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1832 – 1840 – 1850 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1812 – 1800 – 1785 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.'denildi

Altında sıkılaşma tedirginliği

 

Altın yatırımcıları hala Fed'i bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)