BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın fiyatlarını düşüren satış!----

Altın fiyatlarını düşüren satış!

Altın fiyatlarını düşüren satış!
09 Ocak 2022 - 10:58 www.finansgundem.com

Ülkenin döviz rezervleri son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi

Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL), geçtiğimiz Kasım ayında son 12 yılın en düşük seviyesine gerileyen döviz rezervlerini artırmak için geçtiğimiz aylarda ülkenin altın rezervlerini büyük oranda azalttı.

CBSL tarafından geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan verilerine göre bankanın altın rezervlerinin değeri geçtiğimiz Kasım ayı sonlarında 382,2 milyon dolar iken, geçtiğimiz Aralık ayı sonlarında 175,7 milyon dolara geriledi.

2022'de öne çıkacak 4 alternatif yatırım

CBSL Başkanı Ajith Nivard Cabraal, dün, yaptığı açıklamada, “Döviz rezervleri artarken, rezerv oranları 5 milyar doları geçtiğinde altın aldık. Merkez Bankası altın rezervlerini artırmayı düşünecek” ifadelerini kullandı.

Bloomberg Haber Ajansı, CBSL’nin döviz rezervlerinin, 29 Aralık’taki son döviz akışı sırasında arttığına dair açıklamada bulunduğunu bildirdi. Ancak CBSL, bu konuda herhangi bir detay açıklamaktan kaçındı.

Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı borsa oldu

Sri Lanka, 2021 yılı sonlarında CBSL’nin temel emtia ithalatını finanse etmek için gerekli olan dolar rezervi üzerindeki kısıtlamaları sıkılaştırdığı bir dönemde döviz elde edebilmek için yurtdışındaki üç diplomatik misyonun kapatıldığını duyurmuştu. Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında, yeniden yapılanma kapsamında Nijerya’nın başkenti Abuja’daki büyükelçilk ile Almanya ve Kıbrıs'taki konsolosluklarının bu Ocak ayından itibaren kapatılacağını belirtti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Ülkenin büyük ihtiyaç duyduğu döviz rezervlerine kaynak sağlamak ve Sri Lanka'nın yurtdışındaki misyonlarının faaliyetlerini sürdürmesiyle ilgili harcamaları azaltmak için yeniden yapılanma sürüyor” denildi.

Ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı bir ada ülkesi olan Sri Lanka, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından ağır darbe aldı. Bunun üzerine hükümet, döviz rezervlerini desteklemek amacıyla Mart 2021’de geniş kapsamlı bir ithalat yasağı uygulamaya koydu. Bu uygulama, yakıt ve şeker gibi temel emtiaların bulunmasını güçleştirdi. Ülkenin yurtdışındaki üç misyonun kapatılmasının yanı sıra CBSL, vatandaşlar tarafından alınan dövizlerin yurtdışına transferlerine getirileni kısıtlamaları da sıkılaştırdı.

Yüksek enflasyon borsayı nasıl etkiler?

Bunun yanında tüm ticari bankalara yüzde 10'unu aldığı gelirlerinin dörtte birini hükümete devretmeleri talimatı verildi. Bu da bankaların temel emtia ithal eden ithalatçılara dolar cinsinden daha az ödeme yapabilecekleri anlamına geliyor.

Sri Lanka'nın döviz rezervleri, 2019 yılında 7,5 milyar dolardı. Geçtiğimiz yılın Kasım ayı sonralarında ise 1,58 milyar dolara kadar geriledi.

CBSL, yurt dışından dönenlerin yanlarında getirdikleri cüzi miktarlardaki paralarla da olsa kendisine döviz sağlanmasını istedi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu ayın başlarında, Sri Lanka'nın kredi notunu, 26 milyar dolarlık dış borcunu temerrüde düşürebileceğine dair artan endişeler üzerine düşürdü. Buna karşın hükümet yükümlülüklerini yerine getirebileceği konusunda ısrar ediyor.
(Kolombo / Şarku’l Avsat)

Altının kilogramı 793 bin lira oldu

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)