BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın Brexit ile zirve yaptı----

Altın Brexit ile zirve yaptı

Altın Brexit ile zirve yaptı
24 Haziran 2016 - 20:32 www.finansgundem.com

Altın, İngiltere'de AB referandumundan "ayrılma" çıkmasının etkisi ile iki yılın en yüksek seviyesine çıktı

Altın fiyatları, İngiltere'de dün düzenlelen Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumundan "ayrılma" (Brexit) sonucunun çıkması ve buna bağlı olrak tüm finans piyasalarında çıkan kargaşa sonucu güvenli liman alımlarınıng üçlenmesi ile birlikte iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot altın yüzde 8.1 ile 2008 yılındaki finansal krizin en yoğun döneminden bu yana en hızlı yükselişini yaptıktan sonra bir miktar geri çekildi ve vadeli kontratların işlem hacmi ortalamanın altı kat üzerinde gerçekleşti. Sterlinin dolar karşısında sert düşüş göstermesi ile birlikte, sterlin cinsinden altın yüzde 19 kadar ralli yaptı ve Randgold Resources Ltd. gibi atın madenciliği şirketlerinin hisse senetleri değer kazandı.

Londra'da acacı kurum TF Global Markets'in baş piyasa analisti Naeem Aslam, "Dün gece gördüğümüz işlem hacmi benzersizdi ve henüz hiçbir şey bitmedi, "dedi ve "Bütün gece elimizden telefonu düşürmedik ve gözümüzü haberlerden alamadık" şeklinde görüş bildirdi.

Aslam, bazı müşterilerin, diğer büyük pozisyonların yoğun bir şekilde gelmesinden dolayı, emirlerinin yeterince hızlı tamamlanamamasından şikayetçi olduklarını söyledi ve bütün gece çalıştıktan sonra bir kahve molası için ofis dışına çıktığını belirtti. Aslam, iş yoğunluğundan dolayı haftasonu da çalışacağını sözlerine ekleldi.

İngiltere'sde seçmenler Brexit'e yüzde 52 destek verdi ve AB'de kalma yanlıları ise yüzde 48'de kaldı. Bu durum, piyasalara şok dalgaları yolladı ve Başbakan David Cameron'ın istifa etmesine neden oldu. Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri düşerken, sterlin rekor hızda değer kaybetti ve euro zayıfladı.

Spot altın, 1.358.54 seviyesine çıkarak Mart 2014'ten beri en yüksek seviyesine dokunduktan sonra, New York'ta saat 10:51 itibariyle yüzde 4.5 değer kazanarak ons başına 1,313.04 dolara geldi. Societe Generale SA, Brexit durumunda altının 1,400 dolara ulaşabileceğini belirtmişti.

Altın bu yıl, Fed'in faizi düşük tutmaya devam edeceği beklentisi ile yüzde 24 yükseldi. Saxo Bank A/S ve ICBC Standard Bank Plc., ABD merkez bankasının, İngiltere referandumunun sonucundan sonra, faizi sabit tutma ihtimalinin daha da arttığını belirtti.

Avrupa altın dealerları fiziki altına akın olduğunu kaydediyorlar. CoinInvest.com, rekor sayıda İngiliz müşterinin alım yapmayla ilgililendiğini kaydetti. Frankfurt merkezli şirketin direktörü Daniel Marburger, İngiltere darphanesi Royal Mint'in Britannia ve Sovereign adlı sikkelerinin erken saatlerde en fazla satılan ürünler olduğunu ve Cuma günü yeni açılan hesap sayısının, normal bir haftanın bütünündeki sayıya ulaştığını sözlerine ekledi.

Güvenli Liman Talebi
ABC Bullion baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Siyasel ve ekonomik anlamda çok fazla kırılganlık var," dedi ve "Yatırımcılar için daha zor bir dönem ve gidilecek yer güvenli liman niteliğindeki varlıklar" dedi.

Dublin'de aracı kurum GoldCore Ltd., şirketin direktörü Mark O'Byrne'a göre, günün bu zamanı için rekor online satış yaptı ve eğer talep yüksek kalırsa, mevcut müşterilere satışlara kısıtlama getirebilir.

Randgold Resources yüzde 29 ile tarihinin en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve daha sonra kazancını yüzde 18'e daralttı. Fresnillo Plc yüzde 12 prim yaptı. Bu iki şirket, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi dahilinde prim yapan az sayıda şirket arasında en fazla kazandıran hisseler oldu.

Sterlin ile fiyatlanan altın en az 2000 yılından bu yana en hızlı yükselişini yaptı ve en son yüzde 14 yukarıda ons başına 941.20 sterlin seviyesinde seyrediyordu.

Gümüş Londra'da Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 2.8 yükselerek ons başına 17.8267 dolar seviyesine geldi.

Platin yüzde 1.4 yükselirken, palladyum yüzde 3.2 geriledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)