BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın 2013'ten beri ilk kez 1,400 doları aştı----

Altın 2013'ten beri ilk kez 1,400 doları aştı

Altın 2013'ten beri ilk kez 1,400 doları aştı
21 Haziran 2019 - 09:10 www.finansgundem.com

Altın fiyatları, dolardaki düşüş ve artan jeopolitik tansiyon ile 2013 yılından bu yana ilk kez 1,400 dolar seviyesinin üzerine çıktı

Altın fiyatları, merkez bankaların güvercin tutumları, dolardaki düşüş ve ayrıca artan jeopolitik tansiyonun desteği ile 2013 yılından bu yana ilk kez ons başına 1,400 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Spot altın yüzde 1.7 yükselerek ons başına 1,411.63 dolar ile Eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 12:16'da 1,405.74 dolara geldi. Vadeli altın kontratları New York'ta yüzde 1.3 yükselerek ons başına 1,415.40 dolara çıktı ve böylelikle vadeli altın da Eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini test etti. Dolar üç ayın en düşük seviyesine indi.

Altın, ABD merkez bankası Fed'in faiz indirimlerine kapıyı açması ve buna bağlı olarak doların düşmesi, bunun yanında Avrupa ve Avustralya'da da merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için daha fazlasını yapacaklarının işaretlerini vermesi ile birlikte son üç yılın en iyi haftalık performansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Altın fiyatları ayrıca İran'ın ABD'ye ait bir drone'u düşürmesinin ardından bu iki ülke arasındaki gerilimin artması sonucu güçlenen güvenli liman alımlarından da destek buldu. Yatırımcıların dikkatleri, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devler Başkanı Xi Jinping'in gelecek hafta Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek G-20 liderler zirvesinde yapacağı toplantıya çevriliyor.

Singapur'da UBS Group AG'nin servet yönetim birimi emtia ve Döviz icra direktörü Wayne Gordon, "Merkez bankalarının son dönemdeki güvercin tutuma dönüşleri dikkate alındığında, önümüzdeki birkaç yıl boyunca, altına yönelik ilginin muhtemelen daha da artacağını düşünüyoruz," dedi ve "Eğer Fed enflasyon beklentilerini yüzde 2 hedefine çıpalanmış şekilde tutarsa, faiz indirimleri reel faizleri negatif bölgeye indirecektir ve böylelikle altın bu ortamda daha iyi performans gösterebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Çarşamba günü gerçekleştirdiği politika toplantısında, politika yapıcıların "belirsizlikleri" işaret etmesi ve bu yıl yüzde 2 enflasyon hedefinden daha büyük sapmayı gösteren tahmin ile birlikte, borçlanma maliyetlerini 2008'den bu yana ilk kez düşürebileceğinin sinyalini verdi. Bundan bir gün önce, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ufukta daha fazla teşvikin olabileceğini işaret etmişti. Avustralya, Hindistan ve Rusya merkez bankaları da bu ay borçlanma maliyetlerini düşürdü.

Altının ateşi

Gordon, "Altın için önümüzdeki üç aylık dönemde gördüğüm yegane risk, Fed'in Temmuz ayında Faiz indirimine gitmemesi," dedi ve UBS'in baz senaryosunun bu yıl iki faiz indirimi olduğunu, ancak piyasanın 3 faiz indirimini fiyatladığını sözlerine ekledi.

Fiyat tahminlerini yükselten Citigroup Inc. analistlerine göre, son dönemde görülen "yukarı yönlü altın ateşi" makul. Analistler,  gevşek para politikası, zayıf dolar, yükselen jeopolitik riskler ve ABD büyümesinin zirve yapmasından oluşan kombinasyonun altına yönelik iyimser görünümü desteklediğini kaydettiler. Orta Doğu'da gerilim, New York Times'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan gözlem drone'unu düşürmesinden dolayı İran'a misillemede bulunmak için askeri harekatı onayladığı, ancak daha sonra bunu geri çektiği yolunda çıkan haberin ardından daha da arttı.

Artan güvenli liman alımları ile birlikte, yatırımcıların paralarını altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) yönelttikleri görülüyor. Bloomberg tarafından izlenen fonlar, Ocak ayından bu yana en büyük aylık artışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Milyarder makro trader Paul Tudor Jones, geçen hafta yaptığı açıklamada, altının önümüzdeki 12 ila 24 aylık dönem için kendisinin favori yatırım aracı olduğunu ve fiyatların 1,400 doları aşması durumunda, hızla 1,700 dolara çıkabileceğini kaydetti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)