BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya'ya elektrikli soba ihracatında yüzde 82'lik artış----

Almanya'ya elektrikli soba ihracatında yüzde 82'lik artış

Almanya'ya elektrikli soba ihracatında yüzde 82'lik artış
18 Ağustos 2022 - 12:59 www.finansgundem.com

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, kış aylarında başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde enerji krizi beklendiğini söyleyerek, elektrikli soba talebinde artış yaşandığını belirtti.

Almanya'da elektrikli ısıtıcı ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 82 arttı. Almanya'ya ilk 6 ayda 600 bin elektrikli ısıtıcı satıldığını bildiren ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, satışların, 2021'in aynı dönemine göre yüzde 35 arttığını, sonraki dönemde artışın ivmelenerek devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Öksüz, Türkiye'de her yıl 5,5-6 milyon elektrikli soba üretildiğini, bunun yarısının ihraç edildiğini ifade ederek, en yüksek ihracatın Balkanlar, Rusya, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetleri ile Kuzey Afrika'ya yapıldığını söyledi.

Yüzde 80'i Çin'den tedarik ediliyor

Avrupa'da her yıl satın alınan 50-60 milyon adet elektrikli sobanın yüzde 80'inin Çin'den tedarik edildiğini aktaran Öksüz, onun dışında Malezya, Güney Kore, Almanya, İtalya ve Türkiye'den karşılandığını dile getirdi.

'Avrupa'daki zincir marketlerden ciddi bir talep alıyoruz'

Mesut Öksüz, Rusya'nın doğalgazı kesmesi yüzünden Avrupa'da kış aylarında yaşanması beklenen enerji krizine çözüm olarak elektrikli sobaların öne çıktığını açıklayarak şunları söyledi:

Rusya'nın tetiklediği doğalgaz krizi, Avrupa'yı enerji tasarrufuna sevk etti ve şu anda Avrupa'daki zincir marketlerden ciddi bir talep alıyoruz. Tedarik zincirindeki kırılmadan dolayı Çin'in kaybettiği pazarları, Türkiye değerlendiriyor. Avrupa'nın birçok ülkesine elektrikli soba ihracatımız arttı. Almanya'ya ihracatımız ise yılın ilk yarısında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 82 artarak 20 milyon dolara ulaştı. Bu ülkeye geçen yılın tamamında 30 milyon dolarlık elektrikli ısıtıcı ihraç etmiştik. Yıl sonunda söz konusu rakamın katlanacağı öngörüsündeyiz.

Öksüz, ihracatta rotayı Avrupa'ya kırdıklarını belirterek, "Nihai tüketiciler internet siteleri üzerinden alıyor. Avrupa'nın elektrikli soba tercih etmesinin nedeni, birincisi kışın doğalgazsız kalma korkusu ikincisi ise elektrikli sobayla belirli zaman diliminde ve ihtiyaç olan mekanlarda ısıtmayı sağlamak” dedi.

Makine ihracatı yüzde 7,7 arttı

 

İhracatçı şirketlere verilecek destekler belirlendi

 

Hazine 10,3 milyar liralık kira sertifikası ihraç etti

 

Akdeniz'den 30,8 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı

 

Tekstilde 7 ayda 6.1 milyar dolarlık rekor ihracat

 

Nebati: Üretimde, büyümede, ihracatta, istihdamda rekor kırmaya devam ediyoruz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)