BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya'dan İstanbul'a ürkütücü uyarı----

Almanya'dan İstanbul'a ürkütücü uyarı

Almanya'dan İstanbul'a ürkütücü uyarı
25 Haziran 2013 - 15:42 www.finansgundem.com

Alman araştırmacılar, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kırılmayan tek hattı olan Marmara Denizi'ndeki sıra dışı sessizliğe dikkat çekiyor...

Merkezi Almanya Potsdam'da bulunan Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne (GFZ) bağlı uzmanların Türk meslektaşlarıyla işbirliği içinde yaptığı araştırmanın sonuçları prestijli bilimsel dergilerden “Nature Communications”ın internet sitesinde yayınlandı. Buna göre “İstanbul'un güneyinde saptanan 30 kilometre uzunluk ve 10 kilometre derinliğe sahip bir noktanın olası bir İstanbul depremi için çıkış noktası olabileceği” uyarısında bulunuluyor.
"SADECE O BÖLÜM KIRILMADI"
Almanya'da bilimsel konulardaki makaleleriyle tanınan gazeteci Dagmar Röhrlich, uzmanların nasıl böyle bir sonuca vardıklarını şöyle anlattı:
"Burada söz konusu olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, çok uzun bir hat. Yaklaşık 1.400 kilometre. Van Gölü’nden Ege Denizi'ne doğru uzanıyor. Bu hatta Anadolu Plakası ile Avrasya Plakası hareket ediyor. 1930’lu yıllardan bu yana hatta sürekli kırılmalar yaşandı. Son olarak 1999 yılındaki İzmit ve Düzce depremleri oldu. Bu hatta kırılmanın olmadığı tek bölüm ise Marmara Denizi’nden, İstanbul’un önünden geçen bölüm. Bu noktada kaydedilen son büyük deprem 1766 yılında olmuş."
İstatistiki olarak her 200 ila 250 yılda bir ağır şiddette bir deprem olduğunu belirten Röhrlich, sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul depreminin bir deyişle eli kulağında olduğu söylenebilir. Bu yüzden İstanbul’un güneyindeki Adalar’a Alman ve Türk deprembilimciler bir ölçüm mekanizması yerleştirdiler ve hareketliliği ölçüyorlar. Ve bu verilere göre, şehrin sadece birkaç kilometre ilerisinin olası bir İstanbul depremi için çıkış noktası olabileceği sonucuna vardılar."
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın son yıllarda kaygı verici seviyede sakin olması da uzmanların özellikle dikkat çektiği bir nokta. Bu sessizliğin, fay hattında gerilimin biriktiği ihtimalinin göstergesi olabileceğine işaret ediliyor.
SIRA DIŞI SESSİZLİK
Adalar’ın söz konusu ölçümleri yapmak için ideal noktalar olduğunu kaydeden uzman Dagmar Röhrlich, bu görüşünün nedenini de şöyle açıkladı: “Dpremin olası çıkış bölgelerine uzaklıkları iki üç kilometreyi geçmiyor. Potsdam Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne bağlı uzmanların burada 2006 ile 2010 yılları arasında topladıkları verilerin analizinde şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: Tam o noktada fay hattı sağlı sollu kemirilmiş izlenimi veriyor, sağında solunda ufak sarsıntılar oluyor, ancak fay hattının üzerinde tamamen bir sessizlik var. Bu çok sıra dışı."
Alman ve Türk sismologların ortaklaşa hazırladığı araştırmada, olası depremin zamanlamasına ilişkin 2004 tarihli bir raporda yer alan öngörüye de dikkat çekiliyor. Raporda, Marmara Denizi'nde olası bir depremin büyüklüğünün en az 7 olacağı vurgulanmıştı. 2034′e kadar bu depremin olma olasılığı en az yüzde 35, en fazla yüzde 70 civarında gösteriliyor.
OLASILIK % 35 İLE 70 ARASINDA
Bazı uzmanlar ise raporda yer alan bu teze karşılık daha az şiddette bir dizi deprem olasılığının güçlü olduğunu savunmuşlardı. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın doğu yönündeki uzantısında yer alan Düzce ve İzmit'te 1999 yılında meydana gelen depremlerde resmi rakamlara göre, 20 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)