BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya'dan emekliye tarihte görülmemiş zam----

Almanya'dan emekliye tarihte görülmemiş zam

Almanya'dan emekliye tarihte görülmemiş zam
04 Haziran 2022 - 12:39 www.finansgundem.com

Almanya, emekliyi artan enflasyon karşısında ezdirmedi ve tarihinde görülmemiş oranda zam yaptı. Emekliye, euro bazında yüzde 6.1 oranında zam geldi. Bu zam maluliyet aylıklarını da kapsıyor

Almanya’da ekonomik durumdaki hızlı gelişmeler ve geçen yıl corona nedeniyle zam yapılamaması göz önüne alınarak, 21 milyon emekliye süper zam müjdesi geldi.

Enflasyonun, normalde yıllık yüzde 2'lerde seyrettiği ve son altı ayda ortalama yüzde 5'lere tırmandığı ülkede, ortalama aylık artışı yüzde 6.1 oldu. Bu Almanya tarihindeki en büyük emekli zammı.

MALULLÜK AYLIĞI DA ARTTI

Almanya'nın batı eyaletlerindeki emeklilik yüzde 5.35, doğu eyaletlerindekiler ise yüzde 6.12 oranında zam alacak. Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in (SPD) çalışmaları sonucu onaylanan zamlar, malullük aylığını da kapsayacak ve ilerideki artışlar için de, temel aylıkta artış olduğu için olumlu etki sağlayacak.

ALMANYA TARİHİ İÇİN BİR İLK

Almanya'da emekli maaşları en son 1983’te bu orana yaklaşık şekilde artırılmıştı. Ama o zaman bile yüzde 5.59'da kalmıştı.

Mecliste bütün partilerin onayından geçen emekli maaşı artışı, II. Dünya Savaşı'nda sonra kurulan yeni Almanya Cumhuriyeti tarihinde bir rekor oldu. Böylece Alman emeklilerin ekonomik durumlarında hayli rahatlama sağlanmış olacak.

SAATLİK ÜCRETTE ARTTI

Öte yandan, Almanya'da asgari ücreti saatte 12 Euro’ya yükselten yasa tasarısı Federal Meclis'ten geçmişti. Yeni ücret, ekim ayından itibaren geçerli olacak.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, asgari ücrete getirilen zammı “emeğe saygı” diye nitelendirerek, düşük gelirliler için bu artırımın “hayatlarındaki en büyük ücret zammı” anlamına geldiğini söyledi.

Tam gün çalışıp ayda 1700 Euro kazanan birinin 1 Ekim'den itibaren 2 bin 100 Euro kazanacağını belirten Heil, mevcut fiyat artışları göz önünde bulundurulduğunda bunun hissedilir bir rahatlama anlamına geleceğini belirtti. (Ali Gülen-Sözcü)

Haziran ayı kira zam oranı belli oldu

 

Avrupa borsaları Almanya verisi sonrası yükselişle açıldı

 

Almanya: Milyonlarca kişi kıtlıktan ölebilir

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.04 Haziran 2022 13:39

    EMEKLİ OLDUĞUMDAN BERİ EMEKLİ MAAŞIM DÖVİZ KURLARINDAN EURO/DOLAR A VE GRAM ALTINA GÖRE ÜCTE BİR ORANINDA AZALMIŞTIR %2,5 REFAH PAYINA RAĞMEN EN FAZLA SON BİR YILDA AZALDI