BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya'da toptan eşya fiyatlarında büyük artış----

Almanya'da toptan eşya fiyatlarında büyük artış

Almanya'da toptan eşya fiyatlarında büyük artış
13 Aralık 2021 - 13:20 www.finansgundem.com

Ülkede Toptan Eşya Fiyat Endeksi, kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,3, Kasım 2020'ye göre ise yüzde 16,6 arttı


Almanya'da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, pahalı ham madde ve ara ürünler nedeniyle geçen ay 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 16,6 artarak söz konusu verinin tutulmaya başlandığı 1962’den beri en yüksek artışı kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede Toptan Eşya Fiyat Endeksi, kasımda ekim ayına kıyasla yüzde 1,3, Kasım 2020'ye göre de yüzde 16,6 arttı.

Destatis açıklamasında, "Söz konusu yıllık artış oranı, 1962'de toptan eşya fiyat endekslerinin hesaplanmasına başlanmasından bu yana en yüksek yıllık artış oranı oldu.” yorumu yapıldı.

Ekim 2021 ve Eylül 2021'de Toptan Eşya Fiyat Endeksi yıllık artış oranlarının sırasıyla yüzde 15,2 ve 13,2 olduğu hatırlatılan açıklamada, “Yıllık olarak toptan eşya fiyatlarındaki yüksek değişim oranları, ham madde ve ara ürün fiyatlarındaki keskin artıştan kaynaklanmaktadır.” ifadesine yer verildi.

Kasımda petrol ürünleri bir yıl öncesine göre yüzde 62,4, metal fiyatları yüzde 60,3, kereste fiyatı yüzde 41,1 artış kaydetti.

Geçen ay yıllık bazda hayvan yemi fiyatlarında yüzde 30,3 artış olması dikkati çekti.

Öte yandan, dünya ekonomisinin yeni tip korona virüs (Kovid-19) durgunluğundan hızla toparlanmasıyla birçok ürün fiyatında hızla yükseliş görüldü.

Dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Çin’in önemli ekonomik teşvik programları başlatmalarının ardından güçlü şekilde büyümeleri dikkati çekerken, bu da fiyatların yükselmesine neden olan küresel darboğazlara yol açtı.

Enflasyon kasımda yüzde 5,2 ile 30 yılın en yüksek seviyesinde

Toptan satış, üretici ve son tüketici arasındaki bağlantı noktası olduğundan bu gelişme gelecekteki enflasyon eğilimleri için gösterge niteliği taşıyor.

Almanya'da ekim ayında yüzde 4,5 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle kasımda yüzde 5,2'ye yükselerek, yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Uzmanlar, ülkede yıllık enflasyonun zirveye ulaştığını tahmin ederken, gelecek ay KDV indirimlerinin baz etkisinin ortadan kalkacağı ve fiyatları yukarıya çeken tedarik darboğazlarının azalacağını öngörüyor.

Almanya'da yıllık enflasyon, yaklaşık 30 yılın zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)