BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya'da sanayi üretimi beklentinin altında arttı----

Almanya'da sanayi üretimi beklentinin altında arttı

Almanya'da sanayi üretimi beklentinin altında arttı
09 Ocak 2023 - 14:21 www.finansgundem.com

Alman sanayi şirketleri, yüksek enerji fiyatları ve yavaşlayan küresel talebe rağmen Kasım ayında üretimi yüzde 0,2 artırdı. Beklentiler yüzde 0,3 artması yönündeydi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin kasım ayı geçici verilerini açıkladı.

Buna göre, mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Piyasalarda sanayi üretimine ilişkin beklenti yüzde 0,3 artması yönündeydi.

Destatis açıklamasında, enerji yoğun sanayi kollarında da kasımda üretimin ekim ayına göre yüzde 0,2 arttığı belirtildi.

Bloomberght'te yer alan habere göre, kasım 2021 ile karşılaştırıldığında,Kasım 2022'de enerji yoğun sanayi üretiminin takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 12,9 gerilediği gözlendi. Bu arada, yüzde 0,1 düşüş olarak açıklanan ekim ayı sanayi üretimi verisi de yüzde 0,4 artış olarak revize edildi.

Veriler, kasımda önceki aya kıyasla enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 0,5 arttığını ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 1,1 ve ara malı üretimi yüzde 1,1 arttı.

Kasımda tüketim malları üretiminde yüzde 1,5 ve sanayi dışında inşaat üretiminde bir önceki aya göre yüzde 0,5 düşüş görüldü. Enerji üretimi seviyesinde ise yüzde 3 artış kaydedildi.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise geçen yılın dördüncü çeyreğine zayıf bir başlangıcın ardından Kasım ayında sanayi üretiminin istikrar kazandığı belirtildi.

Önümüzdeki aylarda, malzeme kıtlığının yavaş yavaş sona ermesinin sanayi üretimini destekleyeceği ifade edilen açıklamada, zayıf sipariş alımı ve soğuyan küresel ekonomi nedeniyle ilk çeyrekte sanayinin üretim görünümü ılımlı kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Talepde zayıflama

Öte yandan, Almanya'nın imalat sektörü, küresel ekonomik yavaşlamanın ortasında zayıflayan talep nedeniyle son aylarda azalan siparişlerle mücadele ediyor.

Sanayide Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gaz kıtlığı tehdidi önemli ölçüde hafiflese de yüksek enerji maliyetleri, yüksek enflasyon ve belirsiz ekonomik görünüm sektör için ters rüzgarlar oluşturuyor.

Uzmanlar, azalan siparişlerin, malzeme kıtlığı nedeniyle tamamlanmayan siparişler biriktiğinden şimdilik Alman ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ancak yıl sonunda veya 2024'ün başında gerçek zorluklara neden olacağını ifade ediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)