BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya'da gıda bankaları önündeki kuyruk uzuyor----

Almanya'da gıda bankaları önündeki kuyruk uzuyor

Almanya'da gıda bankaları önündeki kuyruk uzuyor
18 Haziran 2022 - 09:08 www.finansgundem.com

Avrupa'da alım gücünün düşmesinin engellenmesi için hükümetler gıda bankalarını hizmete sokuyor. Artan sayı karşısında bazı gıda bankaları ürünlerine zam yapmak zorunda kalırken diğerleri ise dağıttıkları gıdayı karneye bağlıyor

Avrupa ekonomilerinde rekor enflasyon rakamlarının açıklandığı son günlerde alım gücünün erozyona uğramasının engellenmesi için hükümetler gıda bankalarını hizmete sokuyor. 

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgalinin de etkisi ile örneğin Almanya'da enflasyon, Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 7,9'a ulaşarak 1990'da iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Pandemi ile üst üste gelen bu durumun sonucunda ise özellikle düşük gelirli kesim çareyi Berlin yakınlarındaki Bernau'da kurulan gıda bankalarında arıyor. Ucuz marketler önünde uzun kuyruklarda bekleyen insanlar toplam 30 euroya pazar çantalarını dolduruyor. 

Kuyrukta sırasını bekleyen Gabriele Washah normal süpermarketlerden en ucuz ürünleri bile almaya artık gücünün yetmediğini söylüyor. 

Eski bir tezgahtar olan 65 yaşındaki emekli kadın, süpermarketler tarafından bağışlanan, satılmamış, son tüketim tarihleri dolmuş ya da yaklaşmış ürünleri düşük fiyata satan ve yemek paketleri hazırlayan gıda marketlerinden bir kaç yıldır alışveriş yaptığını ifade ediyor. 

 Gıda talebi keskin bir şekilde arttı

"Tafel" adı verilen Alman gıda bankaları ağının iletişim müdürü Johanna Matuzak, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Almanya'da gıda talebi yılın başından bu yana keskin bir şekilde arttı" diyor.

Almanya'da belirli bir gelirin altında kazananların faydalanabildiği bu gönüllü kuruluşlardan yaklaşık bin tane bulunuyor.

Pahalılığın sadece gıda fiyatlarında değil hayatın her alanında hissedildiğini söyleyen 69 yaşındaki emekli Peter Behme, "Tüm fiyatlar artıyor. Devletin yardımının nereye gittiğini bilmiyorum" diye devam ediyor. 

Almanya'da hükümet, akaryakıt vergisindeki indirimden, toplu taşıma ücretlerini üç ay süreyle düşürmeye ve her haneye 300 euro yardım etme gibi bir takım devlet destek yardımlarını uygulamaya soktu. Fakat bu adımlar yeterli bulunmadı. Savaş nedeniyle ülkenin Ukraynalı mültecileri de ağırlamaya başlaması ise bu marketlerde onların da kuyruk yapmasına neden oldu. 

Almanya'daki Ukraynalı mülteciler Haziran'dan bu yana aylık 449 euro sosyal yardım alıyor. Kendilerine dil konusunda yardımcı olan bir gönüllü ise "Devletten aldıkları yardımla su, enerji, gıda ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor. Bu para hiçbir şeye yetmiyor" diyor. 

"Dağıttıkları gıda karneye bağlanıyor"

Artan sayı karşısında bazı gıda bankaları ürünlerine zam yapmak zorunda kalırken diğerleri ise karne sistemine geçerek yeni müşteri kabul etmeyeceklerini bildiriyor. Bu akın karşısında Almanya'daki bazı gıda bankaları artık yeni müşteri kabul etmiyor ya da dağıttıkları gıdayı karneye bağlıyor.

Bernau'daki gıda bankası yöneticisi Norbert Weich, bu durumun yaşanmaması için kaynaklarının arttırılmasını talep ediyor.

"Uzun zamandır hükümetten, Fransa'da olduğu gibi süpermarketleri satılmayan gıdaları dağıtmaya zorlayacak bir yasa çıkarmasını istiyoruz" diyor.

Deutscher Paritätische Gesamtverband adlı yardım kuruluşu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya'da 2020 yılında nüfusun yüzde 16'sı, yani 13 milyondan fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyordu.

GIDA BANKACILIĞI NEDİR?

Gıda bankacılığı üretim fazlası veya sağlığa uygun olarak bağışlanan her türlü gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda muhafaza ederek bu ürünleri doğrudan ya da kurumlar aracılığıyla ihtiyaç sahibi kişilere ulaştıran, kar amacı gütmeyen vakıf ve derneklerin oluşturduğu organizasyonları kapsayan uluslararası bir sistemdir. Bu sistemle satıcı, üretici veya çeşitli kişiler ellerinde bulunan ancak paketleme hatası, kalite bozukluğu, son kullanma tarihinin yaklaşması ve ihtiyaç fazlası olması gibi sebeplerle çöpe atılma ihtimali yüksek olan gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını amaçlamaktadır. Bu kavram ilk kez 1960’lı yılların sonuna doğru ABD’nin Arizona Eyaleti’nde yaşayan emekli bir iş insanı John Van Hengel ile ortaya çıkmıştır. Maddi durumu iyi olmayan insanlara yemek dağıtımı yapan bir dernekte gönüllü olarak çalışırken, bağış olarak gelen gıdaları saklamış; bu gıdaların giderek arttığını farkedince de bir depo kiralayarak muhafaza etmiş ve sistemin temeli burada başlamıştır. 
( Euronews & AFP)

Gıda fiyatları yükseliyor: Sırada pirinç krizi mi var?

Dünya adım adım gıda krizine doğru... Tahıl krizinin perde arkası!

Buğday, küresel gıda krizinin en ciddi ayağını oluşturuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)