BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya sandık başında----

Almanya sandık başında

Almanya sandık başında
26 Eylül 2021 - 08:08 www.finansgundem.com

Almanya bugün sandık başına giderek 16 yıldır başbakanlık görevini yürüten ve seçimlerde aday olmayarak emekliye ayrılacak olan Angela Merkel'in yerine yeni bir lider seçiyor.

Almanya Federal Meclisi'nin 598 üyesinin belirleneceği seçimlerde, çoğu ankete göre Sosyal Demokrat Parti (SDP) 16 yıl sonra ilk defa birinci parti olmaya çok yakın. Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU/CSU) ise ana muhalefet olması öngörülüyor.

60,4 milyon seçmenin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde oy kullanacağı Almanya Federal Seçimleri'nde halk bugün 16 eyalette kurulan 85 bin sandıkta oy kullanacak. Seçimlere 47 parti katılıyor. Bunların 40’ı en az bir eyalette aday listesi oluşturabildi. Buna karşın sadece 11 parti, tüm eyaletlerde aday listesi oluşturdu.

Almanya'da oy kullanmak zorunlu değil. 2017 seçimlerinde katılım oranı yüzde 76.2 olmuştu.

Almanya'nın 16 yıldır kesintisiz başbakanlığını yapan Merkel'in aday olmadığı ve siyasetten çekilmeye hazırlandığı seçimlerde anketler Almanya'da sosyal demokratların öncülüğünde yeni bir dönemin başlayacağını gösteriyor.

16 YIL SONRA GELEN LİDERLİK
Anketlere göre Olaf Scholz liderliğindeki SPD yüzde 25 oy oranı ile birinci parti görünürken, Şansölye Angela Merkel sonrası parti liderliğine yükselen Şansölye adayı Armin Laschet ve partisi CDU yüzde 21 ile ikinci sırada yer alıyor. Annalena Baerbock'un liderliğindeki Yeşiller ise yüzde 14 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Diğer partilerin ortalama oy oranı ise şöyle: AfD (Almanya İçin Alternatif) yüzde 12, FDP (Hür Demokrat Parti) yüzde 11 ve Sol Parti yüzde 7.

24 Eylül 2017'deki son seçimlerde Merkel liderliğinde yüzde 32 alarak ilk sırada olan CDU'nın anketlerde 11 puan kaybederek ana muhalefet pozisyonunda olacağı öngörülmesi yeni dönemin farklılığının işaretlerinden biri olarak değerlendirilirken, 2017 seçimlerinde Martin Schultz liderliğinde yüzde 20 alarak ikinci parti olan SDP'nin oylarını 5 puan artırdığı görülüyor. Bir önceki seçimde Cem Özdemir'in liderliğini yaptığı ve yüzde 8.9 alan Yeşiller'in ise oylarını 5 puan artıracağı tahmin ediliyor.

Merkel'in koalisyon görüşmelerinde ve sonraki dönemlerde mesafeli durduğu aşırı sağ parti AfD'nin ise 2017'den bugüne 0.6 puan oy kaybederek ana oy oranını koruduğu öngörülüyor.

Kesin olmayan resmi sonuçların pazartesi sabahı erken saatlerde belli olması beklenirken, 'kesin resmi sonuçların' açıklanmasının ise birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.

100'DEN FAZLA TÜRK KÖKENLİ ADAY
47 partinin yarıştığı seçime katılan 6 bin 211 aday arasında, çeşitli partilerden 100'den fazla Türk kökenli bulunuyor. Seçimlerde yaklaşık 900 bini Türk olmak üzere 7,5 milyon göçmen kökenli, siyasi tercihlerini sandığa yansıtacak.

Merkel dönemi dahil yıllardır olduğu gibi bu seçimde de sandıktan koalisyonun çıkacağı öngörülürken, bu Merkel'in teknik olarak seçimin ertesi günü emekli olmayacağı anlamına geliyor. Merkel, bir sonraki başbakan seçilene kadar görevine devam edecek. 24 Eylül 2017'deki seçimde birinci parti olan Merkel'in CDU'su, 2018 Mart ayında SDP ile koalisyonda anlaşarak yeni hükümeti kurmuştu. Eğer 17 Aralık'a kadar yeni hükümet kurulmazsa Merkel Almanya'nın en uzun Şansölyelik yapmış siyasetçisi olacak.

ADAYLARIN PROFİLİ
2011'den 2018'e kadar Hamburg Belediye Başkanlığı görevini yapan Olaf Scholz, 2018'den beri koalisyon hükümetinde Maliye Bakanlığı görevini yürütüyor. G20'de yaptığı küresel asgari vergi teklifiyle adından söz ettiren Scholz, Almanya'da asgari ücreti artırmak istiyor. Lider karizmasıyla ön plana çıkmayan Scholz, 'duygusuz ve monoton' olarak tanınıyor. Ancak beğeni oranı partisinin önünde.

Birkaç ay öncesine kadar şansölyeliğin en güçlü adayı olan Armin Laschet, Temmuz ayı ortasında Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerini vuran, 170'ten fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan sel felaketinden sonra ciddi ölçüde puan kaybetti. Laschet, Başbakan Angela Merkel'e yakın bir isim olarak bilinirken, parti içinde 'mücadeleci biri' olarak tanınıyor.
2018'den beri Robert Habeck ile Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanı olan 40 yaşındaki Annalena Baerbock, 2013 yılından beri milletvekilliği yapıyor. Baerbock aynı zamanda Almanya'nın en genç şansölye adayı. Partisinin yönetmeye "hazır" olduğunu söyleyen Baerbock, mültecilere açık kapı politikasını savunuyor.

Merkel sonrası Almanya nasıl şekillenecek

 

Almanya’da seçimlerde Türkler kime oy verecek?

 

Almanya'daki seçimler Türk iş dünyası için de önemli!

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi26 Eylül 2021 15:51

    Avrupa Konseyi , aday ülke olmamıza rağmen statümüzü Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri konumuna düşürmüş. AB nin güney komşusu olmuşuz. Farkında değiliz , ne gam  :(  :(  :(  :( 

  • Azmiabi26 Eylül 2021 21:00

    Normal degilmi kan terör cinayet sefalet cehalet içindeki arabın peşinden gidersen cagdan medeniyetten uygarlıktan beşeriyetten uzaklaşırsan olacağı budur

  • Şansölye26 Eylül 2021 10:32

    MERKEL İLE DEVAM Almanya ve dünya için en hayırlısı gelmiş geçmiş dünyanın en iyi liderlerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır