BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya-Rusya arasında ajan krizi----

Almanya-Rusya arasında ajan krizi

Almanya-Rusya arasında ajan krizi
26 Şubat 2021 - 09:13 www.finansgundem.com

Rusya ve Almanya arasında hiç beklenmedik bir kriz patladı. Bir Alman vatandaşın, elektrikçi kılığına girerek Kremlin'e bilgi gönderdiğinin ortaya çıkması üzerine yer yerinden oynadı.

Son dönemde Rusya üstündeki baskısını artırmak isteyen Avrupa'nın önündeki en büyük "fren"lerden birisi kabul edilen Almanya, Kremlin'in ortaya yeni çıkan adımıyla şok geçiriyor.

Federal Meclis'in kat planlarını Rus casuslarına devrettiğinden şüphelenilen bir Alman elektrikçi, bugün Berlin'deki savcılar tarafından casusluk yapmakla suçlandı. Jens F. adıyla anılan şüpheli Kremlin ile üç yıl boyunca parlamento binasıyla ilgili istihbaratı Ruslara aktarmakla suçlanıyor. Alman vatandaşı, başkentteki parlamento binalarında elektrikli teçhizatın yangın güvenliğini kontrol eden müteahhitler için çalışıyordu.

Savcılar, Jens F.'in binanın kat planlarının yer aldığı PDF dosyalarına eriştiğini söylüyor.Şüphelinin 2017 yazında bir ara bilgiyi Rus gizli servislerine aktarmaya karar verdiğine inanılıyor. Savcılar, "Şüpheli, ilgili PDF dosyalarını içeren bir veri taşıyıcısı hazırladı ve Berlin'deki Rus büyükelçiliğindeki, esas olarak Rus askeri gizli servisi GRU için çalışan bir görevliye gönderdi" dedi.

Tutuklanan Rus muhalefet lideri Aleksey Navalnıy davasıyla ilgili olarak Berlin ile Moskova arasında gerginlik yaşanıyor.

Batı, Rusya'yı geçen ay Moskova'ya dönmeden önce Berlin'de tedavi gören 44 yaşındaki muhalif lideri zehirlemekle suçladı. Havaalanına indiğinde, Navalnıy hapse atıldı ve bu olayı Batı'nın Rusya'ya muhalif lideri serbest bırakması çağrıları takip etti.

Havaalanına indiğinde, Navalnıy hapse atıldı ve bu olayı Batı'nın Rusya'ya muhalif lideri serbest bırakması çağrıları takip etti.

Şansölye Angela Merkel, Rusya'yı meşgul etmek için ince bir diplomatik çizgide yürürken Putin ile diyaloğu açık tutmanın önemini her zaman vurguladı. Ancak, genellikle soğukkanlı olan Alman lider bile, Batı'ya karşı tekrarlanan siber saldırıları da dahil olmak üzere Rusya'nın davranışına ilişkin hayal kırıklığını dile getirdi.

Merkel geçen Mayıs ayında parlamentoya verdiği demeçte, siber saldırılarda Rusya'nın kendisini hedef aldığına dair somut kanıtı olduğunu söyledi. Alman istihbaratının Rus bilgisayar korsanlarını suçladığı en yüksek profilli saldırılar arasında 2015'te Alman parlamentosuna yapılan siber saldırı da bulunuyor.

Yerel basın, bu saldırıdaki şüpheliyi, FBI tarafından da benzer girişimler için aranan Dmitry Badin olarak tanımladı. Sanal cephenin ötesinde, Almanya'da eski bir Çeçen komutanın Moskova'nın emriyle Berlin'in merkezindeki bir parkta öldürülmesi üzerine yüksek riskli bir dava halen daha sürüyor.

Alman başkentinin kalbinde yaşanan cinayet, geçen Mayıs ayında gerçekleşen olayın Berlin ile Moskova arasındaki "güven işbirliğini bozduğunu" söyleyen Merkel için bir kırılma noktası gibi görünüyordu.

Rusya ile yaşanan çatışmalar, Merkel'i, Rusya'nın Almanya'ya doğalgaz sevkiyatını ikiye katlayacak olan multi-milyar avroluk bir boru hattı olan Nord Stream 2 ile ilgili çetrefilli bir sorunda da zor durumda bıraktı.

Almanya'nın projeyi inatçı bir şekilde savunması, müttefiklerini uzun zamandır rahatsız ediyor.ABD'nin de aralarında bulunduğu sert muhalefete rağmen, Merkel projede ısrar etti.
Son zamanlarda, salgın hala dünyayı sararken, Merkel, Rusya tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısına açık olduğunun sinyalini verdi.Merkel, "Şu anda büyük olan tüm siyasi farklılıkların ötesinde, bir pandemide, insani bir alanda birlikte çalışabiliriz" dedi.

Mahkeme Navalny'nin hapis cezasına yaptığı itirazı reddetti

 

Putin, Rus muhalif Navalnıy'ın kullanıldığını savundu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)