BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya enerji krizini kamulaştırmayla hafifletiyor----

Almanya enerji krizini kamulaştırmayla hafifletiyor

Almanya enerji krizini kamulaştırmayla hafifletiyor
22 Eylül 2022 - 17:13 www.finansgundem.com

Enerji kriziyle boğuşan Avrupa’da Almanya çözümü kamulaştırmaya gitmekte buluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji krizi Avrupa’yı içinde çıkılması zor bir duruma sürüklüyor. Farklı enerji kaynaklarına yönelmenin yanı sıra başka çözümlere de odaklanan Almanya, kamulaştırma ile krizi hafifletmeyi planlıyor.

Avrupa'nın enerji krizi, Fransa’nın ardından Almanya'yı da en iyi enerji firmasını ulusallaştırmaya zorluyor. Almanya, komşusu Fransa'nın en büyük kamu hizmeti şirketi EDF'yi kamulaştırmasından aylar sonra, ülkenin en büyük gaz ithalatçısı olan Uniper'i kamulaştırmaya yönelik yaptığı anlaşmayı duyurdu.

Forbes’tan Siladitya Ray’in haberine göre, basın açıklamasında Uniper, Alman hükümetinin enerji piyasalarındaki durumun daha da kötüleşmesi ihtimaline karşı uzun vadeli istikrar sağlamak için böyle bir karar aldığını duyurdu.

Alman hükümetinin payı yüzde 99’a yükseldi

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, anlaşmanın bir parçası olarak Alman hükümeti, Fin devlet enerji şirketi Fortum'un Uniper'deki yüzde 78 hissesini yaklaşık yarım milyar euro karşılığında satın alarak şirketteki toplam hissesini yüzde 99'a çıkarmış oldu. Uniper hisseleri duyurunun ardından yüzde 30'dan fazla değer kaybetti.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, federal hükümetin 1 Ekim'den itibaren evler ve iş yerleri için gaz tüketimine ek vergi uygulama planlarına devam edeceğini ve konuyla ilgili potansiyel geri adım atma raporlarını yalanlamayı sürdüreceğini ifade etti. Habeck, kamulaştırmanın en az üç ay süreceğini ve bu arada Uniper'in finansal istikrarını sağlamak için bir ek ücretin gerekli olduğunu söyledi.

Rezervler, resmi hedefi tutturuyor

Almanya, son aylarda kamulaştırma yöntemini uygulayan ilk Avrupa ülkesi değil. Temmuz ayında Fransız hükümeti, elektrik devi EDF'yi tamamen kamulaştırmak için yaklaşık 10 milyar euro ödemeyi kabul etmiş ve şirketin hisselerinin kalan yüzde 16'sını satın almıştı. Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, Rusya kaynaklı arz daralmasının tetiklediği inanılmaz boyuttaki yüksek enerji fiyatları tüketicilere aktarılamadığı için daha fazla satın almanın yolda olabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin toplam gaz depolama seviyesi şu an için yüzde 86,24 seviyesindeyken Almanya'nın gaz depolama seviyesi ise yüzde 90'ı geçmiş durumda. AB, Rusya'nın arzı tamamen kesmesi durumunda kış aylarında yeterli arzı sağlamak için gaz rezervlerinin yüzde 80'inin 1 Kasım'a kadar doldurulmasını hedeflemişti. Almanya'nın resmi hedefi ise Aralık ayına kadar deposunun yüzde 90'ını doldurmaktı. Her ikisi de hedeflerini aşmış gibi görünse de, Rusya arzı derhal askıya alırsa, kış başlamadan önce bu rezervlerden yararlanmaları gerekip gerekmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Doğalgaz fiyatı hızla artıyor

Bu ayın başlarında Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattından gerçekleştirilen arzın, kendisine yönelik tüm yaptırımlar kaldırılana kadar devam etmeyeceği konusunda Avrupa’yı uyarmıştı. Moskova, yaptırımların kritik boru hattında gerekli bakımı yapmasını engellediğini savunuyor. Avrupalı yetkililer ise bu argümanı reddediyor. Doğalgaz kullanımının en yüksek olduğu kış mevsiminden önce arzın kısılması, enerji üretmek için doğal gaza bağımlı olan AB genelinde endişeleri artırıyor. Avrupa’da gaz fiyatları bu hafta yüzde 7'den fazla artarak megavat saat başına 208 euro seviyesine yükseldi.

Fransa'nın EDF' yi kamulaştırma maliyeti 9,7 milyar euro

 

Almanya'da enerji şirketlerini kamulaştırma adımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)