BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanların kira isyanı----

Almanların kira isyanı

Almanların kira isyanı
08 Nisan 2019 - 00:50 www.finansgundem.com

Almanya'nın birçok kentinde, son yıllarda fahiş bir şekilde artan kiralara karşı protesto gösterileri yapıldı. Özellikle başkent Berlin'de maaşın yüzde 51'i kiraya gidiyor

Almanya’da, özellikle de başkent Berlin’de son yıllarda fahiş oranda artan kiralara karşı kiracılar adeta ayaklandı. Ülke genelinde Berlin’in yanı sıra, Münih, Stuttgart ve Köln gibi değişik kentlerde yapılan gösterilere katılan on binlerce kişi yüksek kiralara ve emlak şirketlerine karşı sokağa çıktı.

Organizatörler sadece Berlin’de 40 bin kişinin katıldığı mitinge Türkiye kökenlilerin kurduğu derneklerin de destek verdiğini açıkladı. Son yıllarda konut piyasasında en büyük hareketlilik Berlin’de yaşanıyor. Kentte kiralık konut bulmak zorlaşırken, artan kiralar da özellikle dar gelirlileri derinden etkiliyor.

Araştırmalara göre ülke genelinde çalışanlar aylık maaşlarının yüzde 34’ünü kiraya veriyor. Berlin’de ise çalışanların maaşlarının yüzde 51’i kiraya gidiyor. Kira artışının sadece geçen yıl yüzde 21 olarak tespit edildiği ve son 10 yılda yüzde 76 oranında arttığı kentte, halkın yüzde 85’i kiracı durumunda. Nüfusun yüzde 20’sinin devlet yardımı ile yaşadığı başkentte, işsizlik ya da sosyal yardım parası alanlar, modernleştirmeden sonra pahalılaşan ev kiralarını ödeyemeyecek duruma geliyor ve evinden çıkmak zorunda bırakılıyor.

Az gelirliler için yeni sosyal konutlar yapılmadığı gibi sosyal konutların sayısı her yıl 60 bin azalıyor. Uzmanların tahminlerine göre, Almanya'da şu anda bir milyon dolayında konut arzı açığı var. 2014’ten bu yana Almanya’daki evsizlerin sayısı iki kat artarak 860 bin oldu. Zengin ve fakir semtler arasındaki uçurum gittikçe büyürken, kiralarını ödeyemedikleri için kent dışında, kenar mahallelere taşınmak zorunda kalanlar ise, büyük şehrin olanaklarından ve altyapısından yararlanma olanağını da yitiriyor.

Yapılan değerlendirmelerde, Brexit’in de etkisiyle uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının Almanya’ya olan ilgisinin arttığı, arsa fiyatlarının yükselmeye devam ettiği ve spekülatör firmaların konut piyasasını elinde tuttuğu vurgulanıyor. Hükümetin gelişmeleri izlediğini ve spekülatörlere karşı ciddi bir adım atmadığını, örneğin spekülatif kazançların daha yüksek vergilere tabi tutulması konusunda bir girişimde bulunmadığını savunan Berlin Türk Toplumu sözcüsü Remzi Uyguner, kiralardaki artışların sosyal bir sorun haline dönüştüğü görüşünde.

Siyasi gözlemciler de, kira fiyatlarına karşı sokağa dökülen insanların zamanla ülke içerisinde yeni bir sosyal hareket dinamiğine dönüşeceği yorumunu yapıyor. Bu arada protestolara paralel, Berlin’de özel firmalara ait konutların kamulaştırılması için imza kampanyası başlatıldı. Berlin’deki uygulamaya göre, imza kampanyasının halk oylamasına dönüşebilmesi için altı hafta içinde 20 bin imzanın toplanması gerekiyor. Yeteri kadar imzanın toplanmasından sonra eyalet hükümetinin referandum için karar vermesi gerekiyor. Alman anayasasının 15. maddesi, gerektiğinde konut alanında kamulaştırmanın yapılabileceğini öngörüyor. (amerikaninsesi.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)