BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAlım satım sürecinde bilmeniz gereken 13 gerçek----

Alım satım sürecinde bilmeniz gereken 13 gerçek

Alım satım sürecinde bilmeniz gereken 13 gerçek
15 Ağustos 2023 - 18:24 www.finansgundem.com

Alım satım yapmak, bir başka deyişle 'trade etmek' oldukça zor bir uğraştır. Bu zorluğu yenmek için ise disiplinli bir çalışmanın yanı sıra alım satım dünyasına dair bazı gerçekleri bilmeniz gerekir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım ya da trade serüveninizde başarıya ulaşmak için oldukça uzun süre pratik yapmanız, odaklanmanız ve sabırlı bir şekilde tecrübe edinmeniz gerekir. Piyasalar özellikle de amatör trader’ları kısa süre içinde cezalandıracak bir yapıya sahip olduğundan, yeni başlayan trader’ların alım satım işiyle ilgili bazı gerçekleri bilmesi, faydalarına olacaktır.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, alım satım yapmak ya da bir başka deyişle trade etmek gerçekten de oldukça zor bir iştir. Bunun birçok nedeni olsa da bu nedenlerden belki de en önemlisi, ‘trading’in büyümeye, gelişmeye ve öğrenmeye adanmış bir hayatı mecbur kılmasındadır.

Trading Composure’da yer alan makale de, trade etme macerasının sürekli ekrana bağlı kalmak, piyasalara girmeden önce birçok araştırma ve çalışma yapmak gibi zorlukları yanında, asıl öğrenmeye ve büyümeye odaklı bir felsefeyi zorunlu kılma özelliğine vurgu yapıyor. Makale, bu felsefe temelinde, her trader için faydalı olacak 15 tavsiyeye yer veriyor.

Trade etmek ciddi bir ‘iş’tir

Trading ya da bir başka deyişle alım satım, bir iştir; hem de çok ciddi bir iştir. Bu gerçek, trading’e bu çerçevede yaklaşmanız ve onu ciddiye almanız gerektiği anlamına gelir. Alım satım işinizi bir plan, yapı ve size uygun kurallar bütünü olmadan yürütürseniz, bir veya iki işlemde belki para kazanabilirsiniz ancak bu durum sizin tutarlı para kazanmanızı ve uzun vadede başarılı olmanızı imkansız kılar. Ancak işinizi doğru şekilde planlayıp yürütürseniz, özgürlüğün anahtarlarının sizin elinizde olduğunu görebilirsiniz.

Kayıplar bu işin bir parçasıdır

Alım satımlarınızda en önemli gerçeğin risk olduğunu bilmeli ve bu gerçeğe saygı duymalısınız. En başarılı görünen setup’lar (kurulumlar) bile bazen aleyhinize çalışacak ve kayıplarla sonuçlanacaktır. Bu olduğunda, kayıplarınızı hızlı bir şekilde azaltmalısınız. Ancak yine de ikinci şansların üçüncü şanslara dönüşme eğiliminde olduğunu da unutmamalısınız. Bu nedenle, kendinize daha derin bir çukur kazmakta olduğunuzu erken kabullenmeniz, kaybınızı minimum düzeyde tutmanıza yardımcı olacaktır.

Olumlu bir tutum, öğrenme eğrinizi lehinize çevirir

Trade ederken kaybetseniz bile şükretmeyi bilmelisiniz. Neden bir kayıp için minnettar hissetmek isteyeceğinizi düşünebilirsiniz. Bunun nedeni ise kaybın bir öğrenme fırsatı olmasıdır.

Unutmayın, her işleminizde ve özellikle de her kaybınızda deneyim kazanırsınız. Bu da size neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğretir. Bu nedenle, her şey kötü gittiğinde bile olumlu bir tutum sergilemekten vazgeçmemelisiniz.

Gecikmiş tatmin her şeyden önemlidir

Trading alanında başarının sırlarından biri de kendinize “HAYIR” demekte ustalaşmaktır. “HAYIR, bu stop-loss'u kaldırmayacağım”, “HAYIR, haklı olmak istemiyorum, para kazanmak istiyorum” gibi telkinler, duygularınızın sizi yönetmesinin önüne geçmenizi de sağlar. Kendinize "Hayır" demeyi öğrenin ve trade ederken ciddiyetinizi kesinlikle kaybetmeyin.

Piyasanın iyi bir öğrencisi olun

Bir trader olarak, kimsenin pek bilmediği bir okula kayıtlı olduğunu hayal edebilirsiniz. Bu okulda her gün, sizi zaman zaman incitecek birçok yeni ders öğrenme fırsatına sahip olacaksınız ve bu derslerin bazıları bazen canınızı gerçekten de çok yakacak. Dersleri beğenebilir veya onların alakasız ya da aptalca olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu dersleri nasıl algıladığınız ve onlardan ne anladığınız sizi ya başarılı bir trader yapacak ya da size pes ettirecek. Pes edenlerden olmayın…

Piyasayı kontrol edemezsiniz

Alım satım serüveni tamamen stratejik manevralarla ilgilidir çünkü piyasalara belirsizlik hakimdir. İşte bu yüzden başarısı sizin tarafından kanıtlanmış bir alım satım stratejisine ihtiyacınız bulunur. Bu strateji şu üç anlama gelir: “Belirsiz bir ortamda süreklilik sağlayın; kendi yolunuzda ilerleyin; büyük sayılar kanunundan yararlanın.” Unutmayın, alım satım stratejiniz yalnızca stratejinize bağlı kalırsanız size tutarlılık sağlar.

Kristal küreye ihtiyacınız yok

Bir trend başladığında, bir süre devam edebilir. Tüm bilmeniz gereken budur. Üstelik bunu anlamak için karmaşık bir grafik okuma becerisi de gerekmez. Bunu beğenebilir veya nefret edebilirsiniz, ama gerçek budur.

Temel destek ve direnç seviyelerini bilmek, trendin gerçekleşmemesi veya hızla geri dönmesi durumunda, risk kontrolünüzle birleştiğinde yeterli olabilir. Günün sonunda, grafik analizini istediğiniz kadar basit veya karmaşık yapabilirsiniz, ancak sürekli kâr eden yatırımcıların, işleri basit tutma eğiliminde olduklarını bilmeniz gerekir.

Kısa vadeli sonuçlar önemli değildir

Dünyanın en iyi trader’larından bazılarına ait üç alıntı, kısa vadeli sonuçların anlamsızlığı hakkında gerekli dersleri almanızı sağlayacaktır.

“Kısa süreli kazanç ya da kayıplar, yatırım kararlarının kalitesi hakkında çok az şey söyler.” Howard Marks

“Kısa vadeli alım satım, fırtınalı bir denizde gezinmek gibidir. Rastgelelik dalgaları sizi mutlaka savurur ama sağlam bir stratejiyle eninde sonunda hedefinize ulaşırsınız.” Jack Schwager

“Rastgelelik, kısa vadeli alım satım sonuçlarında önemli bir rol oynar. Aslolan ise bireysel işlemlere odaklanmak yerine sürece odaklanmaktır.” Ed Seykota

Karlı alım satımlar hiç beklemediğiniz bir anda sizi bulacaktır

Size geleceğin ne getireceğini gerçekten bildiğini söyleyen insanlar, önce sizi sonra kendilerini kandırır. Şu alım sartım gerçeğini anlamanız gerekir: “Trade serüveni tek bir işlemden ibaret değildir, trading birçok alım satımı ifade eder.”

Bu nedenle başarı, mütevazı olmak yani açgözlü olmamak ve oyunda uzun süre kalmak için elinizden geleni yapmaktan geçer. Ve sonunda, hayatınızı değiştirecek o fırsatlardan birini yakalarsınız. Ancak unutmamanız gerekir ki bu fırsat, hatalarınızdan ders almayı öğrendiğinizde ve yeteri kadar acı çektiğinizde size uğrayacaktır.

Daha az düşünmeli ve daha fazla eyleme geçmelisiniz

Farklı koşullara daha iyi sonuçlara yol açacak şekilde yanıt vermek için kendinizi eğitmelisiniz. Ve piyasada bu genellikle daha az düşünmek ve alım satım stratejinize daha çok güvenmek anlamına gelir.

Geleceği yüzde 100 kesinlikle veya buna yakın herhangi bir yüzdeyle tahmin edemezsiniz. Ancak bilmelisiniz ki geçmişi de kontrol edemezsiniz ve bunları yapmaya çalışmak, yani kontrol edemediğiniz bir geleceği saplantı haline getirmek ve çoktan bitmiş bir geçmiş üzerine kafa yormak, yalnızca sizi kontrol edebileceğiniz tek şeyden uzaklaştırır, mevcut eylemlerinizden.

Dayanma gücünüz size başarıyı getirecektir

Bir işleme veya yatırıma girmek, potansiyel olarak sizi hızlı bir şekilde zengin edebilir. Ama aynı zamanda daha hızlı şekilde iflas etmenize de neden olabilir. Bu nedenle, piyasada, uzun vadede başarılı olmak için bir stratejiniz olmalı, stratejinize sadakatle alım satım yapmalısınız. Kasanızı sıfırlamamak için küçük meblağlarla alım satım yapmalı ve uzun vadeli düşünmelisiniz. Ya da başka bir deyişle, dayanma gücüne sahip olmalısınız. Bu kalıcı güç, sayıların sizin lehinize çalışmasına izin verecektir.

En doğru yol, akıllı çalışmadır

Piyasa size kendi keyfi ve zamanına göre harika alım satım fırsatları sunacaktır. Bir izleme listeniz olmalı, seviyenizi belirlemeli ve daima hazırda bekleyen eylem planınıza göre hareket etmelisiniz.

Ayrıca, 24 saatlik piyasalarda işlem yapsanız da yapmasanız da, uymanız gereken bir zaman yapısı belirlemelisiniz. Birçok kişinin yaptığı gibi günün her saati alım satım yapmanın çok verimli olduğu bir yanılgıdan ibarettir. Bunda karar yorgunluğunun büyük etkisi bulunur. Karar yorgunluğu, her türden alım satım hatasına neden olabilir.

Para takıntısı, sizi herhangi bir şey yapmaktan alıkoyar

Para, kesinlikle piyasaya dahil olmak için en önemli motivasyon kaynağıdır. Bunda yanlış bir şey yok. Ama aynı zamanda, parayı saplantı haline getirmenin performansınızı bozacağını da anlamalısınız. Bu nedenle, güçlü duygularınızı kontrol altında tutmak ve uzun süre oyunda kalmak için işlemlerinizi doğru bir şekilde boyutlandırmanız gerekir.

Trade ederken kazanmanın 6 formülü

 

Varlıklı trader’ların 18 özelliği

 

Yatırım psikolojinizi nasıl daha güçlü kılabilirsiniz

 

3 adımlı zenginlik stratejisi

 

Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji

 

Yatırımda kişiliğinizle uyumlu stratejiler kazandırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)