BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAlım satım stratejinizi işlevsiz kılan 10 hata----

Alım satım stratejinizi işlevsiz kılan 10 hata

Alım satım stratejinizi işlevsiz kılan 10 hata
10 Ocak 2023 - 15:58 www.finansgundem.com

Kimi yatırımcılar sezgileriyle hareket ederken kimi yatırımcılar belli bir stratejiye göre alım satım yapar. Ancak stratejinizden ve kurallardan uzaklaşmak büyük zararlara yol açabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların ama özellikle de yatırımlarında teknik analiz kullanımına yer verenlerin en önemli silahlarından biri ‘strateji’dir. Belli kurallara göre belirlenmiş bir strateji, sisteminizin vazgeçilmez parçası olmalıdır.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak stratejiniz, belirlediğiniz kurallara uyulduğu takdirde sonuç verebilir. Stratejinizin esnek olması önemlidir ancak bu esneklik, piyasanın hareketlerine göre şekillenmelidir, sizin kararlarınızdaki daimi değişikliklere göre değil.

Amerikalı yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan analizi, makul bir stratejinin nasıl mahvedilebileceğine dair 10 nokta atışı hataya dikkat çekiyor. Yatırımcıların kendilerine uygun bir strateji bulmalarının, bu stratejiyi uygulamalarıyla aynı şey olmadığını söyleyen Burns, katı disiplin ve esnekliğin kazançlı bir yatırım serüveni için bir arada olması gerektiğinin altını çiziyor. İşte alım satım stratejinizin kazanç getirmemesine yol açan 10 hata…

Alım satım stratejinizi bozan 10 hata

Başta verdiğiniz arar durdurma (stop loss) kayıplarından vazgeçmek. Unutulmamalı ki yatırımda büyük kayıplar, kazanan stratejileri kaybeden stratejiler haline getirir. Kazançlı alım satım stratejileri ise kayıpları küçük tutamaktan geçer.

Pozisyonunuzun zararda olması sizi hüsrana uğratmasın. Ters pozisyonda kalmanız durumunda alım satım yapmayı bırakın. Tüm stratejilerin kaybetme lüksleri vardır ve olmalıdır da. Kilit nokta, riski yönetmek ve piyasalar stratejinize elverişli hale geldiğinde kazanç sağlamak için planınıza bağlı kalmaktır.

Disiplin eksikliği stratejilerin en büyük düşmanıdır. Önceden belirlediğiniz giriş ve çıkış sinyallerini almak yerine fikir ve duygularınıza bel bağlamak hüsrana neden olabilir ve oldukça tehlikelidir.

Çok büyük miktarlarda yapılacak alım satımlar büyük kayıplara ve hatta iflaslara neden olabilir. Hiçbir sistem, ilk kayıpta iflas etmenize neden olan haddinden fazla büyük pozisyon boyutlandırmasından sağ çıkamaz.

Stilinizden vazgeçmek ölümcül olabilir. Aktif yatırımlarınız sırasında alım satım stratejinizde değişikliğe gitmek iyi bir plan değildir.

Piyasa araştırması, stratejinizde değişiklik yapmadan önce piyasanın kapalı olduğu ve geriye dönük testlerinizi yaptığınız saatlerden sonra yapılmalıdır.

Bir başkasının stratejisini uygulamamalı, kesinlikle kendi sisteminizi oluşturmalısınız. İnandığınız ve çalıştığınız ilkeleri kullanarak kim olduğunuza uyacak en iyi stratejiyi ancak siz bulabilirsiniz.

Alım satım stratejinizin getiri eğrisiyle zihinsel ve duygusal olarak başa çıkamazsanız, uzun vadeli yatırım yapamazsınız. Bu, kayıp serileri sırasında pozisyonunuzu erkenden terk edememenize ve galibiyet serileri sırasında da kazançlarınızı erken almanıza neden olur.

Yönteminizin uzun vadede işe yarayacağına güvenmeli, stratejinizin araştırmalarınızdan ve yaptığınız geriye dönük testlerden geldiğine inanmalı ve ikna olmalısınız.

Bir başkasının stratejisini uygulamamalı, kesinlikle kendi sisteminizi oluşturmalısınız. İnandığınız ve çalıştığınız ilkeleri kullanarak kim olduğunuza uyacak en iyi stratejiyi ancak siz bulabilirsiniz.

Kaybetme serileri sırasında çok büyük miktarlarla pozisyona girmek kazanma potansiyelinizi sonlandırır. Piyasanın sizden aldığı parayı hınçla geri almaya çalışmayın. Bunun yerine, yeni bir galibiyet serisi yakalayana kadar daha küçük miktarlarla alım satım yaparak kayıplarınızın ivmesini durdurmaya çalışın.

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi

 

Strateji geliştirmenin ipuçları

 

Finansal kararlarınızı etkileyen 6 ön yargı

 

Borsada başarının sırrı sıkıcı yatırımlar

 

Kendinize yatırım yapmanız için 3 neden

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)