BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakAlıcılar konut piyasasına geri mi dönüyor?----

Alıcılar konut piyasasına geri mi dönüyor?

Alıcılar konut piyasasına geri mi dönüyor?
16 Mart 2023 - 17:54 www.finansgundem.com

Uzmanlar, SVB’nin iflası sonrası ipotek oranlarının beklenenden daha hızlı düşmesini ve bunun da daha fazla ev alıcısını piyasaya itebileceğini söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Silicon Valley Bank’in iflasıyla başlayan sürecin, bazı alanlardaki faaliyetleri canlandırma ihtimali bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey emlak ekonomisti Nadia Evangelou, SVB’nin iflasının, ipotek oranları beklenenden daha hızlı düşerken daha fazla ev alıcısını konut piyasasına çekebileceğini söylüyor.

İpotek oranları hızla düşebilir

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Ulusal Emlakçılar Birliği (National Association of Realtors - NAR) Kıdemli Ekonomist ve Araştırma Direktörü Nadia Evangelou'ya göre, Silicon Valley Bank'in (SVB) çöküşü ve ardından finans sektöründeki kargaşa, konut piyasasında daha fazla faaliyeti tetikleyebilir.

NAR, SVB’nin iflasının ardından güncellenmiş tahminleri henüz yayınlamamış olsa da ipotek oranlarının önceden tahmin edilenden daha hızlı düşmesini beklediğini söylüyor. Evangelou, “2023 yılının ikinci yarısında ipotek oranlarının yüzde 6 gibi daha düşük bir aralığa düşmesini bekliyorduk, ancak şimdi bu seviyeyi önümüzdeki haftalarda görebiliriz” diyor.

Evangelou, “Konut sektörü, ipotek oranlarındaki değişikliklere anında tepki veriyor. Satın alınabilirlik konusunda bir miktar rahatlama bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Faizler halihazırda düşüyor. Mortgage Bankacıları Derneği (Mortgage Bankers Association) tarafından yapılan açıklamada, ortalama 30 yıllık sabit faiz oranının önceki haftaki yüzde 6,79’luk seviyesinden yüzde 6,71'e düştüğünü belirtiyor. Başvuru hacminin ise bir hafta öncesine göre yüzde 6,5 oranında arttığı gözleniyor.

Evangelou, ipotek oranlarının yaklaşık yüzde 6'ya düşmesi durumunda, daha fazla Amerikalının, oranın yaklaşık yüzde 6,7 veya daha yüksek olduğu zamana kıyasla bir ev satın alma konusunda rahatlayacağını ifade ediyor.

Faiz artış oranı en fazla 25 baz puan olabilir

Evangelou yine de ipotek talebindeki artışa rağmen, NAR'ın 2022 yılına kıyasla 2023 yılında ev satışlarında yüzde 11 oranındaki düşüş tahminini değiştirmesi için çok erken olduğunu söylüyor.

Evangelou, geçen haftaki açıklamasında, piyasa zaten dibe vurduğu için bir konut çöküşü beklemediğini ve ABD'nin resesyondan kaçınması halinde bu yılın ev satın almak için bir dönüm noktası olacağını söylemişti. Evangelou, bu bakışının değişmediğini ifade ediyor. Ancak Evangelou, değişen şeyin, Fed'in daha fazla şahinliğine ilişkin genel görüş olduğunu vurguluyor.

Yatırımcılar, Fed’in 50 baz puan ve 25 baz puanlık faiz artırma seçenekleri arasında neredeyse ikiye bölünmüş oldukları görülüyor. Evangelou, “Geçen hafta Fed'in 50 baz puan artırdığını görebiliyordum, ancak şimdi 25 baz puanın alabilecekleri en yüksek artış olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı

 

Konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler açıklandı

 

Konut fiyatları bir yılda yüzde 153,1 arttı

 

Konut fiyatları yüzde 162 arttı

 

3 günde 1 milyar dolar değerinde lüks konut satıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)