BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlbayrak'tan doğalgazda indirim müjdesi----

Albayrak'tan doğalgazda indirim müjdesi

Albayrak'tan doğalgazda indirim müjdesi
26 Temmuz 2016 - 06:28 www.finansgundem.com

İthal ettiğimiz İran ve Rus gazında fiyat indirimi konusunda tahkim süreci devam ederken, Enerji Bakanı Albayrak, tahkim tamamlanmasa bile bu kış vatandaşın kullandığı gazda indirim olacağını söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ve İran arasında uluslararası tahkim mahkemesinin kararı sonrasında doğalgazda indirim yapılacağını belirterek, “Bu süreç kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” dedi.

Albayrak, dün yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin, İran ve Rusya gazı için davalık olduğu doğalgaz indirimi sürecinin devam ettiğini hatırlatıp, kış gelmeden doğalgazda ciddi bir indirim yapılacağını belirterek, “Yüksek fiyatlar döneminde tahkimlik olduğumuz İran ve Rusya ilew süreç neticelendi ama hala rakamda mutabık kalınarak yansıtılması ve geri ödenmesiyle ilgili süreç tamamlanmadı. Bu süreç, kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” diye konuştu.

Doğalgazda yapılacak indirimin oranının kesinleşmediğini dile getiren Albayrak, “Çeşitli alternatif ve oranlar var. Maksimum ne kadar yapabiliriz, bunun sürekliliğini nasıl sağlayabiliriz? Türkiye ekonomisine, hane halkına, sanayiye, endüstriye bunun pozitif bir dönüş olarak yansıtılması ve bütçede enerji maliyetlerinin düşmesi için maksimumu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah, kış gelmeden açıklayacağız” dedi.

HIZLI REFORM ZAMANI

Bakan Albayrak, Türkiye’de darbe girişimi sürecine kadar ekonomide önemli adımlar atıldığını, enerji sektörünün önünü açacak yasal, yapısal düzenlemeler ve çalışmaların da tamamlandığını dile getirdi. Mayıs-haziran döneminde ekonomiye yönelik düzenlemelerin önemine dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:

“Son birkaç aydır uygulanan para politikalarıyla ilgili gerek Merkez Bankası, gerek Hazine ve ilişkili kurumlarımız çok ciddi adımlar atmaya başladı. Döviz rezervleriyle alakalı olarak, para piyasasındaki likiditenin daha da bollaştırılmasıyla önemli adımlar atmaya başlanmıştı. Bu süreç Türkiye’de kısa sürede çözülüp, resmin netleşmesi ve demokrasinin güçlenmesine dayalı bir neticenin ortaya çıkmasıyla daha da hızlanacaktır. Belirsizlik, her zaman için hep soru işareti uyandırır ama resmin netleşmesi verilecek kararı çok daha olumlu etkileyecektir. Bu ay sonu veya önümüzdeki ayın başı kalan maddelerin gerçekleşmesi neticesinde, kalan yasal düzenlemeler ve ekonomik yapısal reformlarla çok daha hızlı hareket edeceğiz. ”

PEK EHEMMİYETİ YOK

Enerji Bakanı Berat Albayrak, kredi derecelendirme şirketi S&P’nin not indirimi hakkında, “Bu kurumların metodolojileri ve kararlarının ne kadar siyasi olup olmadığını az çok biliyoruz. S&P’nin not indirme kararının da pek bir ehemmiyeti yok” ifadesini kullandı.

% 10’luk indirimin yansıması

Türkiye ile Rusya arasındaki tahkim davasının ilk duruşmasının 2017’de yapılması bekleniyor. Rusya, daha önce yüzde 10.25 indirimi kabul etmişti. Ancak Türkiye’nin yeterli bulmaması sonucu, tahkim başlamıştı. Türkiye’nin Rusya’dan yılda 30 milyar metreküp gaz ithal etme hakkı bulunuyor. Türkiye’ye bin metreküp başına 400 doların üzerinde fiyatla gaz satan Rusya, Avrupa ülkelerine 200-250 dolardan gaz veriyor.

Türkiye, İran’dan yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediyor. İran gazında indirim oranının yüzde 10’un üzerinde olması bekleniyor. Tahkim lehimize sonuçlanırsa, 2012 sonrası alınan gaz üzerinden indirimli hesaplama yapılacak. İran gazının fiyatı ise 500 dolar civarında seyrediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)