BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlbayrak: Nükleer enerjiye yatırımdan vazgeçmeyeceğiz----

Albayrak: Nükleer enerjiye yatırımdan vazgeçmeyeceğiz

Albayrak: Nükleer enerjiye yatırımdan vazgeçmeyeceğiz
29 Nisan 2016 - 05:00 www.finansgundem.com

Bakan Albayrak, nükleer enerji karşıtlarına Meclis komisyonundan seslendi: Diyorum ki bu enerjinizi Ermenistan’daki santralı protesto etmek için harcarsanız, Türkiye’ye çok daha büyük hizmet verirsiniz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz’deki elektrik kesintisinin İstanbul’u etkilediğini dile getirerek, bölgelerde arz talep konusunda ciddi çalışma içinde olduklarını söyledi. Albayrak, Elektrik Piyasası yasa değişikliğine ilişkin görüşmelerin yapıldığı TBMM Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda, Türkiye’nin enerjiyi gözardı etme lüksü olmadığını söyledi. Marmara’da enerji talebinin yüzde 35, Trakya’da yüzde 20 olduğunu anlatan Albayrak, artan elektrik talebinin yerli kaynakla karşılanması gerektiğini söyledi. Kömüre yoğunlaşmasını istediklerini belirten Albayrak, Anadolu’da elektrik üretildiğini, talebin yüksek olduğu Trakya, Marmara’ya taşındığını vurguladı.

BÖLGESEL ÜRETİM

Bunun için iletim hattı yapıldığını, Boğaz’ın aşıldığını, yatırım yapıldığını anlatan Albayrak, “Bölgesel arz talep dengesi olacak. Enerjiyi riske atma, oluşacak problemlerle vatandaşı üzme sıkıntıya uğratma lüksümüz yok” dedi. Önceki gün yaşanan elektrik kesintisine değinen Albayrak, Karadeniz’de yaşanan sıkıntının İstanbul’a kadar uzandığını belirterek, “Trakya’da, Marmara’da üretim kapasitesi olsa bu kesintiler İstanbul’a uzanmayacak, bölgesel, lokal kalacak. Kesinti 20 dakika bile sürmeyecek. İç Anadolu’da, Karadeniz’de, Akdeniz’e üretim arz ve talep dengesini bu çerçevede yerli ve yenilebilir kaynaklar olduğunu unutmadan ciddi planlama içindeyiz” dedi.

KÖMÜR ARTACAK

Albayrak, yerli kömürün önemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin yerli kömürden üretim kapasitesini ciddi anlamda artırmak hedefinde olduklarını söyledi. Dünyanın kömürden kaçtığı iddiaları için Albayrak, ABD, Almanya, Çin gibi ülkelerde de elektrik üretiminin çok büyük oranda kömürden yapıldığını anlattı. Albayrak, Türkiye’de ise oranın yerlide yüzde 10’larda, ithalle yüzde 20’lerde olduğunu söyledi. Türkiye’de Afşin-Elbistan, Konya, Eskişehir, Afyon, Trakya havzalarında ciddi rezervlerin olduğunu ifade eden Albayrak, bölgesel enerji arz güvenliğinin devreye alınmasının önemini vurguladı.

Ermenistan’ı protesto edin

ENERJİ Bakanı Albayrak nükleer enerjinin dünyada hali hazırdaki en önemli ve güvenli enerji kaynaklarından birisi olduğunu belirterek, “Bunun dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğu kesinlikle gözardı edilemez. Bu gerçekten hareketle de Türkiye’nin bu enerji yatırımından vazgeçmesi, faydalanmaması düşünülemez. Çünkü bugün dünya çok net bir şekilde nükleer enerji kaynaklarına yatırıma son hızla devam ediyor” dedi. Bazı kesimlerin nükleer enerjiye karşı yaklaşımlar sergilediklerini ifade eden Albayrak, “Bunları tebessümle karşılıyorum. Onlara şunu tavsiye ediyorum, madem böyle iyi niyetli bir çevre kaygınız var, özellikle dünya için çok ciddi bir tehdit unsuru ortaya koyan sınırımıza 10, 20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan’daki Metsamor Santrali var. Diyorum ki bu enerjinizi Ermenistan’daki santralı protesto etmek için harcarsanız, Türkiye’ye çok daha büyük hizmet verirsiniz. 40 küsür yıllık bir teknoloji, ciddi riskleri ve sıkıntıları beraberinde barındırıyor. Sadece Ermenistan için değil, bütün dünya coğrafyası için tehlikeli. Nükleer tehlike ve tehditten bahsediyorsun, ama saatli bomba gibi dibimizde böyle bir santral var” açıklamasını yaptı.

Çocuklarımı göremiyorum

KOMİSYONA yasa teklifinin yeni geldiği, bunun için görüşmelerin gelecek haftaya kalması yönündeki bazı milletvekillerinin talepleri oldu. Bakan Albayrak, Meclis’in çok yoğun çalıştığını, kendilerinin de çok yoğun çalıştığını belirterek, “3. defa baba olduk, çocuklarımızı gördüğümüz yok” dedi. Albayrak, yerli kömür ve yenilenebilir enerjinin önemini anlatırken de, Türkiye’de gaz-petrol olmadığına değinerek, “Gaz, petrol bulunsa televizyonlara çıkıp ilk ben açıklarım” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)