BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlbayrak müjdeyi verdi! Gaza ve elektriğe zam yok----

Albayrak müjdeyi verdi! Gaza ve elektriğe zam yok

Albayrak müjdeyi verdi! Gaza ve elektriğe zam yok
07 Ocak 2017 - 06:47 www.finansgundem.com

Enerji Bakanı Berat Albayrak, geçen hafta İstanbul’da kesintiye neden olan hatlarla ilgili ciddi bir problem olmadığını söylerken, 2017’de elektrik ve doğalgazda zam öngörmedikleri müjdesini verdi

Soğuk ve dondurucu havada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'tan içimizi ısıtan bir haber geldi. Albayrak, petrol ve doğalgaz fiyatlarında son aylarda artış yaşansa da 2017 yılında ne elektrik ne de doğalgazda zam öngörmediklerini açıkladı.

Albayrak, A Haber’de katıldığı programda soruları yanıtladı. Albayrak, “Petrol ve doğalgazı dövizle alıyoruz. Satışlarını TL ile yapan kurumlarımız için ciddi bir artış oldu. Ancak biz buna rağmen arttırmadık ve hatta indirim uyguladık” dedi. Albayrak, Bakanlığa yönelik siber saldırılarla ilgili ise “En son dün ABD merkezli bir kaynak üzerinden çok yoğun bir siber atak gerçekleşti. Bu saldırılar sistematik şekilde Enerji Bakanlığı’nın farklı merkezlerine gerçekleşiyor ve püskürtüyoruz. Ancak Türkiye’nin enerji arz güvenliği noktasından bakıldığında ciddi bir üretim riski yok” dedi.

TEDBİR ALIYORUZ

Marmara Bölgesi’nde özellikle İstanbul’da geçen hafta yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin birçok ihbar aldıklarını ve değerlendirdiklerini anlatan Albayrak, “Bu hafta itibarıyla detaylı bir şekilde bulguları savcılarımızla paylaşarak bu sürecin yargı ayağını başlattık. Son dönemde artan ihbarlar noktasında çok ciddi bir sürece İçişleri Bakanlığımızla koordineli olarak başladık. Sadece İstanbul değil tüm noktaları dikkate alıyor ve ekstra güvenlik tedbirleri için adımlar atıyoruz. Her türlü sabotaj eylemlerine tedbir almak zorundayız” dedi. Elektrik hatlarına saldırılara ilişkin gözaltına alınan kişiler olduğunun altını çizen Albayrak, şöyle devam etti:

SİBER SALDIRI

“İstanbul’da 3 farklı noktadaki eylemde birkaç kişiden bahsediyoruz. Yer altı kablolarının kesilmesinin yanı sıra, farklı eylemler de var. Türkiye’de arz güvenliği açısından bu tedbirleri almak durumundayız. Elektrik kesintilerine ilişkin süreci ilk dakikadan itibaren denetimlerle kontrol ettik. Hava normalleşmeye başladığında da hasarın büyüklüğünü çok net görmüş olduk. 7 ana hattımız tarihte ilk defa aynı anda koptu. Şu an itibarıyla 7 hattın 4 tanesini sisteme yeniden kattık. Bugün itibarıyla 4 hattı da devreye alarak arz güvenliği açısından önemli bir sıkıntıyı aşmış olduk.” Siber saldırılara yönelik de tedbirler alındığını anlatan Albayrak, “30 Aralık itibarıyla ciddi bir ihbar sonrasında 31 Aralık gecesiyle ilgili tedbir aldık. En son dün ABD merkezli bir kaynak üzerinden çok yoğun bir siber atak gerçekleşti. Bu saldırılar sistematik şekilde Enerji Bakanlığının farklı noktalarına gerçekleşiyor ve püskürtüyoruz” dedi.

YAZ SAATİNDE YORUMLARIN YÜZDE 80-90’I OLUMLU

BAKAN Albayrak, yaz saati uygulamasına ilişkin karar alınmadan önce, çok farklı taraflardan ve paydaşlardan görüşler alındığını anlatarak, şunları söyledi: “Bunun ekonomik boyutu, sistem arz tarafı, psikolojik tarafı, istihdam, ayaklarıyla ilgili çalışma yürüttük. Yorumlar çerçevesi içerisinde yaz saati uygulamasının çok farklı yönleriyle devamının katkısının çok daha fazla olacağından hareketle böyle bir karar alındı. Aldığımız bir kararın yüzde 100 pozitif yorum alması mümkün değil, ancak yüzde 80-90’ı çok olumlu yorumlar oldu. Yüzde 10-20 vatandaşlarımızdan farklı yorumlar aldığımız ve değerlendirdiğimiz bir süreç var. Enerjiye maliyet katkısı ciddi anlamda oldu ve amacına ulaştı. Nitekim İTÜ’nün hazırladığı raporda 1 ila 2.5 milyar liraya yakın bir tasarruf marjından bahsedildi.”

EPDK’DAN ELEKTRİK FİYATLARINA TEDBİR

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ağır mevsim koşulları sebebiyle enerji fiyatlarında yaşanacak olası artışın tüketiciye yansımaması için serbest piyasaya satılan elektrikte tavan fiyatın düşürüldüğünü duyurdu.

Buna göre, Gün Öncesi Piyasası’ndaki ve Dengeleme Güç Piyasası’ndaki azami fiyat limiti 6 Ocak 2017 ve 1 Mart 2017 tarihleri arasındaki dönem için megavat saat başına 500 lira olarak revize edildi. Mevcut durumda azami fiyat limiti 2,000 TL/MWh olarak uygulanıyordu. EPDK’dan yapılan açıklamaya göre, üst kurul dün aldığı kararla serbest piyasaya satılan elektrikte tavan fiyatı düşürürken; bu karar, ağır mevsim koşulları ve elektrik enerjisi arz-talep dengesi göz önünde bulundurularak alındı. Söz konusu kararla tüketicinin, tedarikçinin ve üreticinin fiyatların öngörülemeyecek şekilde yükselip-alçalmasından korunması ve mevsim koşullarının enerji fiyatlarına etkisini azaltılmasının amaçlandığı belirtilildi.

PLANLI KESİNTİ OLMAYACAK

DAĞITIM şirketlerinin yaptığı planlı kesintilere ilişkin Albayrak, “Planlı kesintilerin ana sebebi, o mahallede, sokakta, alt yapı ile ligili dönem dönem planlı kesinti yapabiliyor. Bununla ilgili karar aldık. Kış aylarında kesinlikle uygulanmaması konusunda karar aldık. Bu çerçevede 7/24 çalışan bir kadromuz var. Bu dönemde planlı kesinti olmayacak” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)